Apokalypsa v Benátkach: Mesto bojuje s druhými najväčšími záplavami v histórii, dvaja ľudia zomreli

2019-11-13 11:00:00 |   |    | 

Situácia v Benátkach je horšia, ako sa očakávalo. Včera sme vás informovali, že jedno z najnavštevovanejších miest na svete zaliala voda, dnes talianske médiá informovali o dvoch obetiach. A prognózy stále nie sú dobré.



 

Celé Taliansko je na nohách. Hladina vody v Benátkach je na najvyššej úrovni od záplav z roku 1966, keď voda dosiahla 194 centimetrov. Včera v slávnom meste namerali len o sedem centimetrov menej. Zatopené sú ulice a námestia, voda strhla lode a gondoly a ľudia nie sú v bezpečí ani vo vnútri budov.

Benátsky starosta Luigi Brugnaro zmobilizoval miestne záchranné zložky. Príčinou tejto "katastrofy" a stále častejších rozsiahlych záplav v Benátkach je podľa neho klimatická zmena. "Vyzývame vládu v Ríme, aby nás podporila. Náklady budú vysoké," vyhlásil Brugnaro. Luca Zaia, prezident regiónu Veneto, povedal, že 80 percent mesta je pod vodou a situáciu označil za „apokalypsu“.

 

 

K najohrozenejším pamiatkam patrí bazilika Sv. Marka, kde je celá krypta ponorená a vo vnútri vzácnej stavby z 11. storočia namerali 110 centimetrov vody. „Voda určite poškodí kamenné materiály, tehly a stĺpy,“ vysvetlil pre denník Libero inžinier Campostrini z Procuratoria di San Marco.

Veľká voda si vyžiadala už aj prvé obete. Muž vo veku 78 rokov zomrel po zásahu elektrickým prúdom, keď jeho byt na ostrove Pellestrina zaplavila voda, uviedol taliansky denník Il Gazzettino. Na tom istom ostrove našli v byte aj telo ďalšieho muža. V tomto prípade však nie je potvrdená príčina smrti.

Príliv v benátskej lagúne každoročne vrcholí v priebehu jesene a zimy, keď sa voda prelieva do benátskych ulíc a námestí. Už v roku 2003 sa rozbehol projekt na ochranu mesta pred vysokou vodou, avšak sprevádzajú ho škandály a predlžovanie termínov. Podľa plánu má byť v Benátkach na ochranu lagúny vybudovaných 78 plávajúcich brán.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa