Hory dnes budú veľmi nebezpečné: Záchranári upozorňujú na vietor, ľad a poškodené rebríky

2019-11-16 13:00:00 |   |    | 

Poškodené rebríky v roklinách Slovenského raja a silný vietor do 100 kilometrov za hodinu v Nízkych a Západných Tatrách, ale aj na Kysuciach a v lokalite Kremnica - Skalka. Pred týmito nebezpečenstvami dnes varuje turistov na svojom webe Horská záchranná služba. Vo Vysokých i Západných Tatrách môžu byť horské chodníky pokryté námrazou alebo vrstvou ľadu.



Vysoké Tatry

Horská služba upozorňuje, že v polohách nad 2000 metrov nad morom, predovšetkým na tienistých svahoch, môžu byť turistické chodníky v dôsledku nočných záporných teplôt pokryté námrazou alebo vrstvou ľadu. Na turistickom chodníku (červená značka) zo Štrbského plesa smerom na Jamské pleso je poškodený drevený mostík cez Biely Váh. Platí sezónna uzávera cez vysokohorské sedlá. Po 16:00 sa začína stmievať, pripomína HZS.

 

Nízke Tatry

Nad pásmom lesa môže vietor dosiahnuť až 100 km/h. Žltý značený chodník Demänovská jaskyňa slobody - Siná a rovnako aj červená značka od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku sú pre množstvo popadaných stromov ťažko priechodné.

 

Západné Tatry

Nad pásmom lesa môže vietor dosiahnuť až 100 km/h. V polohách nad 2000 metrov nad morom predovšetkým na tienistých svahoch môžu byť turistické chodníky v dôsledku nočných záporných teplôt pokryté námrazou alebo vrstvou ľadu. Turistický chodník - zelená značka na Lomnô a Prosečné je zle značený.

 

Slovenský raj

Vysoký stav vody a silný prúd v roklinách poškodil na niektorých miestach drevené rebríky. Prechod roklinami je technicky náročný a miestami nebezpečný. Po intenzívnom daždi sú turistické chodníky mokré, blatisté a šmykľavé. Ferrata HZS v rokline Kyseľ je sezónne uzavretá.

 

Kysuce - Oščadnica

Vietor môže dosiahnuť až 100 km/h. Všetky značené turistické chodníky v Javorníkoch, Kysuckej vrchovine, Moravsko-sliezskych Beskydoch a Kysuckých Beskydoch sú otvorené a schodné bez obmedzení. Horská služba vyzýva na zvýšenie opatrnosti v úsekoch, kde prebieha ťažba dreva. Smerom od vrcholovej lanovky Marguška na Dedovku (cca 200 m pod Marguškou) sa nachádza elektrický ohradník, ktorý križuje zelenú turistickú značku. Napriek jeho označeniu upozorňuje horská služba najmä cyklistov, aby zvýšili opatrnosť pri prechádzaní daného úseku.

 

Kremnica - Skalka

Vietor môže dosiahnuť až 100 km/h.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa