Veľký prehľad vianočných trhov: V slovenských mestách sa máte na čo tešiť

2019-11-28 08:00:00 |   |    | 

V mnohých slovenských mestách už zavládla pravá vianočná atmosféra. Varené vínko či iné dobroty si môžete vychutnať v Bratislave, Prešove či Žiline a čoskoro k nim pribudnú ďalšie mestá po celej krajine. Pripravili sme veľký prehľad toho, na čo sa v nich môžete tento rok tešiť.



 

BRATISLAVA

V centre Bratislavy sa vianočné trhy začali v piatok 22. novembra. Dokopy tam vo vyše 100 stánkov ponúkajú vianočné darčeky, lahôdky či občerstvenie. Vianočný hlavný trh sa koná na Hlavnom a Františkánskom námestí a potrvá do 22. decembra. Usporiadanie stánkov je v novom prevedení. Jedlá a nápoje ľudia nájdu vo vianočných stánkoch na Hlavnom námestí a zábavu na Františkánskom námestí, kde je umiestnené pódium.

Na Vianočnom hlavnom trhu je spolu 76 stánkov, z toho jedna veľká pergola s tradičnými vianočnými pochúťkami a jedna veľká pergola s vianočnými nápojmi. Občerstvenie doplní päť stánkov s jedlom na priamu konzumáciu, deväť stánkov s jedlom a grilom, 11 stánkov s nápojmi, balené potraviny budú v 15 stánkoch. Návštevníci si môžu darčeky a remeselné výrobky zakúpiť v 24 stánkoch. V desiatich stánkoch sa počas trhu prestrieda 22 neziskových organizácií, ktoré budú prezentovať svoju charitatívnu činnosť. Veľkou novinkou je koncept 'zero waste', čiže snaha predchádzať vzniku odpadu a tiež znižovať množstvo komunálneho odpadu. Používať sa budú výlučne vratné poháre a kompostovateľné riady. Hlavné námestie zdobí vianočný stromček, ktorým je 25 rokov starý a 14 metrov vysoký smrek obyčajný.

Na Hviezdoslavovom námestí sa konajú Staromestské vianočné trhy. Návštevníkom je k dispozícii 20 veľkých stánkov, z toho 18 ponúkajúcich gastronómiu a dva určené charite. Okrem toho je súčasťou trhov aj 22 "polovičných" stánkov, z toho 15 remeselných stánkov a sedem s tradičnými nápojmi. Na Hviezdoslavom námestí je umiestnený vianočný stromček, ktorý je tento 13-metrový smrek obyčajný. Každú adventnú nedeľu vždy o 18.00 h pred sochou P. O. Hviezdoslava budú postupne rozsvecovať sviece na adventnom venci.  Staromestské vianočné trhy tiež ponúknu kultúrny program a potrvajú do 23. decembra.

Okrem toho si vlastné vianočné trhy pripravili aj viaceré mestské časti. V Ružinove je ich súčasťou 33-metrové ruské kolo a ekologické umelé klzisko, ktoré nepotrebuje k prevádzke teploty pod nulou.

 

KOŠICE

Košické rozprávkové Vianoce sa začali na Hlavnej ulici 1. decembra. Slávnostné otvorenie kultúrnych podujatí s rozsvietením vianočnej výzdoby a stromčeka bolo tradične 5. decembra o 17.00 h. V rámci trhov návštevníkom ponúka rôzne občerstvenie a suveníry 47 stánkov, a to od 9.00 do 22.00 h. Tohtoročnou podmienkou pre trhovníkov je podávanie jedál a nápojov výlučne v jednorazových nenávratných obaloch vyrobených z biodegradovateľných plastov, v ekologických materiáloch alebo papierových obaloch. Stánky budú otvorené do 23. decembra, možnosť predaja v nich však bude až do 6. januára. Súčasťou trhov aj tento rok bude anjelská kapustnica či predaj primátorského punču, ktorého celý výťažok pôjde na charitatívne účely.

Dominantou centra Košíc je v týchto dňoch vianočný stromček – 22 metrov vysoký smrek obyčajný, na ktorom žiari 2000 metrov animovanej svetelnej reťaze s takmer 14.000 LED svetielkami. K sviatočne vyzdobenej Hlavnej a Bielej pribudla tento rok aj Uršulínska ulica. Súčasťou výzdoby je opäť niekoľko nových 2D a 3D svetelných prvkov.

Mozaika Vianoc bude pozostávať z takmer 60 hlavných i sprievodných podujatí, na ktorých sa zúčastní viac ako 1000 účinkujúcich. Na deti bude čakať vynovená tvorivá dielňa Perníkovo v parku za hlavným pódiom. Súčasťou ponuky budú opäť Ľadové sochy alebo "Historické Vianoce" so stredovekou rekonštrukciou oslavy zimných sviatkov.

 

PREŠOV

V meste Prešov sa tento rok vianočné trhy konajú pod názvom "Prešovské POhodové Vianoce“. Slávnostne ich otvorili 25. novembra, potrvajú do 23. decembra a ich súčasťou je viacero noviniek. Pre návštevníkov je v centre mesta pripravených 80 stánkov, z toho vianočné špeciality a nápoje ponúka 29 z nich. Chýbať nebude primátorský punč s charitatívnou myšlienkou. Z trhov úplne zmiznú plastové riady, čím sa podčiarkne ich tohtoročný ekologický rozmer. Novinkou je aj zóna na sedenie s kapacitou 130 miest v blízkosti stánkov s občerstvením. K dispozícii návštevníkom sú ratanové kreslá, teplé deky a ohrievače. Atmosféru bude po celý čas dotvárať vianočná hudba.

Počas mikulášskeho týždňa v centre mesta pribudne netradičná alej vianočných stromčekov. Zdobiť ich budú deti z prešovských základných škôl v rámci súťaže o najkrajší vianočný stromček. Veľkolepá Mikulášska nádielka 6. decembra na pešej zóne vyvrcholí rozsvietením vianočného stromčeka pri konkatedrále sv. Mikuláša. Návštevníci trhov sa môžu tešiť aj na pestrý sprievodný program. Viaceré stánky pritom zostanú otvorené až do Silvestra 31. decembra.

 

ŽILINA

Vianočné trhy v Žiline sa konajú od 23. novembra do 23. decembra na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku. Pre návštevníkov je k dispozícii desať stánkov s občerstvením, 14 remeselných stánkov a šesť stánkov s potravinovým tovarom na Mariánskom námestí. Na Námestí Andreja Hlinku sú dva stánky s občerstvením. Vizuál vianočných trhov má v tomto roku podobu vianočného mestečka.

"Priestor pre návštevníkov sa rozšíril a súčasťou mestečka je aj obrovská vianočná guľa, v ktorej sa radi fotografujú. Ozdobou Mariánskeho námestia budú tradične vianočný stromček a drevený betlehem. Návštevníci trhov nájdu v centre mesta rôznorodú vianočnú výzdobu, napríklad sobiu rodinku, svetelné vločky, anjelov či prevesy," povedal hovorca mesta Vladimír Miškovčík. Námestie Andreja Hlinku oživí počas víkendu 21. a 22. decembra ukážka života na stredovekom sedliackom dvore s prezentáciou stredovekých remesiel a so živými zvieratami.

 

BANSKÁ BYSTRICA

Banskobystrické Vianoce sa na námestí v meste pod Urpínom začínajú 29. novembra a potrvajú do 2. januára budúceho roka. Otvorené budú denne od 11.00 h a záverečnú majú tesne pred polnocou. Návštevníci si budú môcť pochutnať na tepelne upravených mäsových výrobkoch, grilovaných oštiepkoch, podpecníkoch, pečených gaštanoch, medovníkoch, vianočných oblátkach či trdelníkoch. Stánky s občerstvením však toho budú mať v ponuke oveľa viac a budú opäť o niečo ekologickejšie. Prevádzkovateľov stánkov s občerstvením už vlani vyzvali, aby obmedzili, prípadne úplne vylúčili, používanie plastového riadu a nahradili ho bioriadom.

Na Mikuláša, teda od 6. do 22. decembra, sa trhy rozšíria o stánky s remeselným a doplnkovým sortimentom. Denne od 9.00 do 20.00 h budú ponúkať keramiku, výrobky z dreva, kože, kovu, šperkov z rôznych materiálov i viacero predmetov, ktoré patria k najkrajším sviatkom roka.

 

NITRA

Vianočné mestečko v Nitre otvorí svoje brány v nedeľu 1. decembra. Až do pondelka 23. decembra bude obyvateľom i návštevníkom mesta ponúkať kultúrny program, remeselné trhy i gastronomické špeciality. Ochutnať budete môcť tradičné lokše, vianočnú kapustnicu, 'strásanku' či 'poplamúchy'. „V jednom zo stánkov bude pravá slovenská zabíjačka podľa starých receptúr z Požitavia. Náročnejší gurmáni si budú môcť pochutnať na vianočnom prasiatku, pečenom priamo pred očami návštevníkov na námestí,“ uviedla Ľudmila Synaková z mestského úradu.

Hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek pripomenul, že vianočné mestečko bude mať celkom novú koncepciu. „Stánky sa budú rozprestierať nielen na Svätoplukovom námestí, ale aj na časti pešej zóny. Novinkou je najmä to, že vstupná svetelná brána, ktorou sa vchádza do vianočného mestečka, bude o niekoľko metrov predsunutá dopredu a návštevníkov bude vítať už na pešej zóne. Novú dispozíciu má aj nitriansky betlehem, ktorý sa bude nachádzať pri vstupe do vianočného mestečka,“ vysvetlil Holúbek.

 

TRNAVA

Adventné trhy v Trnave sa začínajú 29. novembra o 18:00 hod. rozsvietením vianočného stromčeka na Trojičnom námestí a koncertom skupiny Fragile a potrvajú až do 22. decembra. Na Mikulášskom námestí pri Bazilike sv. Mikuláša sa od 13. do 15. decembra sa konajú jedny z najkrajších a najzaujímavejších adventných trhov na Slovensku. Na chvíľu sa ocitnete v stredoveku, kde vám remeselníci v dobových kostýmoch názorne ukážu, čo vyrábajú, pochutnáte si na stredovekej kuchyni, punč či čaj budete piť z krčahov v čajovni U pútnika a deti sa zabavia na drevenom kolotoči. Trhy sú však unikátne aj tým, že je tu živý adventný kalendár. Namiesto sladkostí v ňom nájdete originálne vystúpenia tanečníkov, žonglérov a fakírov.

Počas adventu je v Trnave pripravených viacero podujatí. V Kostole sv. Jakuba sa od 7. decembra každý víkend až do konca roka konajú o 20:00 hod. Adventné koncerty, ktoré sú zážitkom vďaka jedinečným priestorom a výbornej akustike. 5. decembra navštívi od 17:30 mest Mikuláš, anjeli aj čerti. Pre všetky dobré detičky budú čakať rôzne dobroty a pripravené bude pre nich aj prekvapenie v podobe koncertu. Každú adventnú sobotu o 16:00 hod. vám sprievodca  v dobovom kostýme bezplatne porozpráva o „pokladoch“ a zaujímavostiach, ktoré v sebe skrýva Trnava. Začiatok je vždy na Trojičnom námestí pod Mestskou vežou. Na ňu môžete vystúpiť so sprievodcom v historickom kostýme aj počas podujatia Mestská veža s lampášom (1., 5., 8., 12., 15. a 19. decembra). Pozriete si vianočnú Trnavu z výšky a dozviete sa rôzne legendy a príbehy o histórii mesta.

 

TRENČÍN

Vianočné trhy v Trenčíne sa konajú od 5. do 22. decembra a prvý raz budú rozšírené až na Štúrovo námestie. Na Mierovom námestí bude 56 drevených domčekov, v 44 z nich budú svoje produkty ponúkať remeselníci, v 12 mestských stánkoch bude občerstvenie. Vianočný sortiment na Sládkovičovej ulici nájdu návštevníci trhov v piatich stánkoch, na Štúrovom námestí bude šesť predajných miest.

Návštevníci si tento rok budú môcť pochutnať aj na nápojoch a jedlách, ktoré nie sú bežné a trhy ich doteraz neponúkali. Víťazi výberových konaní ponúknu horúce limonády, vegánske jedlá a belgické wafle. Stánky budú umiestnené na rohu Farskej ulice. Predajca z Hornej Súče bude ponúkať 'beyond' burger s hranolčekmi a vegánskou tatárskou omáčkou či vegánsky Gazda burger. V druhom zariadení návštevníci nájdu belgické wafle poliate belgickou čokoládou a posypané orieškami, mandľovými lupienkami, lentilkami a podobne, wafle s ovocím, palacinky, nutelový toast, ale aj wafle na slano, s bryndzou a cibuľkou, čiernymi olivami. Výberovým konaním bude obsadený aj jeden stánok s nealkoholickými nápojmi. Víťazom sa stala bratislavská spoločnosť, ktorá ponúkne horúce limonády šípka–jablko, materina dúška, pomaranč–zázvor, jablko–hruška. V ostatných 11 stánkoch s občerstvením budú tradičné slovenské jedlá, zabíjačkové špeciality, syrové jedlá, vianočné alkoholické a nealkoholické nápoje, horúca čapovaná medovina.

 

PIEŠŤANY

Svetlá na tohtoročnej vianočnej jedli v centre Piešťan rozožali v piatok 22. novembra večer. Až do vianočných sviatkov je na Námestí slobody pripravený kultúrny program, charitatívne akcie, predajné stánky s remeselnými výrobkami a domáce špeciality. Pre piešťanské vianočné trhy sú typické nielen horúci punč a medovina, k žiadaným patria už niekoľko rokov najmä jablká v karameli a nepečené čokoládové lízanky.

 

POPRAD

Na námestí sv. Egídia v Poprade sa od piatka 13. decembra koná 17. ročník Tradičného vianočného jarmoku. Do nedele 15. decembra sa návštevníci môžu v čase od 10. do 18. hodiny tešiť na 140 stánkov s občerstvením, vianočnými dobrotami, tradičnými ľudovými výrobkami a iným vianočným sortimentom. Na jarmoku ľudovo-umeleckej výroby a prezentácie ľudových tradícií na návštevníkov čaká množstvo remeselníkov, ale aj pestrý sprievodný program. Jeho súčasťou bude okrem iného aj primátorská kapustnica, konkrétne v sobotu 14. decembra o 13. hodine na námestí.

 

MALACKY

Adventné Malacky 2019, sériu podujatí pri príležitosti blížiacich sa koncoročných sviatkov, doplnia v okresnom meste na Záhorí aj vianočné trhy. Na Kláštornom námestí v Malackách sa začínajú v sobotu (14.12.) a trvať budú do ďalšej, poslednej adventnej soboty. Návštevníci trhov budú môcť zhliadnuť i pripravený program Adventných Malaciek. V pracovných dňoch popoludní sa predstavia deti zo základných škôl v okresnom meste, základnej umeleckej školy a centra voľného času, v prípade víkendov pôjde o vystúpenie hudobných, speváckych i divadelných skupín a súborov.

 

DOLNÝ KUBÍN

Prezentáciu vianočných zvykov a tradícií dolnej Oravy sľubuje program vianočných trhov, ktoré sa začali v stredu 11. decembra v Dolnom Kubíne. Návštevníci tiež majú k dispozícii 26 stánkov s vianočným tovarom a občerstvením. Remeselníci a predajcovia ponúknu ozdoby z dreva, drôtu, prútia, slamy, šúpolia, ručne vyrábané vianočné ozdoby, ale aj voňavé prísady na vianočný stôl v podobe chutných medovníkov či vianočných oblátok. Nebudú chýbať rôznorodé inšpirácie na vianočné darčeky v podobe textilných, hlinených, keramických či drevených výrobkov. Program sa začína každý deň o 15.00 h predstaveniami, ktoré pripravili deti a učitelia z dolnokubínskych základných a základných umeleckých škôl. Hosťami trhov sú súbor Čečina z Veličnej, cimbalovka Tomáša Uličného, folklórne súbory Orava a Rosička rosa a ľudová hudba Ondreja Chovana. Nielen rodiny s deťmi poteší živý Betlehem, ktorý sprítomní udalosti narodenia Ježiša Krista.

 

ŽIAR NAD HRONOM

Centrum Žiaru nad Hronom bude aj počas tohtoročného adventu patriť vianočným trhom. Tie budú tento rok od 16. do 23. decembra. V predstihu však budú otvorené stánky s občerstvením. Na Námestí Matice slovenskej ich budú môcť obyvatelia navštíviť už tento piatok 29. novembra. "Stánky s vianočnými výrobkami budú otvorené od 10.00 do 18.00 h, stánky s občerstvením až do 20.00 h," informuje mesto na svojej internetovej stránke. Prvé stánky s tradičnými nápojmi a jedlami budú otvorené tento piatok, ďalšie štyri od štvrtka 5. decembra. Od 16. decembra už záujemcovia na trhoch nakúpia aj rôzne darčeky či dekorácie.

 

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ

Vianočné trhy sa budú konať aj v Liptovskom Mikuláši, a to tesne pred Vianocami, od 20. do 22. decembra. Návštevníkov Námestia osloboditeľov zohreje varené vínko a vianočný punč, prichystaný bude aj predaj s tradičných vianočných dobrôt. V stánkoch si budú môcť kúpiť vianočné ozdoby a dekorácie.

 

PRIEVIDZA

Vianočné trhy oživia Námestie slobody v Prievidzi tento rok od 13. do 23. decembra. Na Prievidžanov a návštevníkov mesta čakajú stánky s občerstvením, sezónnym tovarom, ako i kultúrny program, v ktorom sa predstavia súbory z miestnych škôl a spevácke skupiny. Vianočné trhy doplní i tento rok kultúrny program, v ktorom sa od 16. do 23. decembra predstavia kolektívy z prievidzských škôl, spevácke skupiny či folkloristi. V stredu (11. 12.) sa Prievidza pripojí k projektu Slovensko spieva koledy 2019, v rámci ktorého budú ľudia na Námestí slobody spievať päť známych kolied s hudobnou skupinou Necpalanka a Zmiešaným necpalským zborom.

 

ŠAĽA

Tradičné špeciality a bohatý kultúrny program ponúkajú vianočné trhy, ktoré sa vo štvrtok 5.12. začínajú v šalianskej mestskej časti Veča. V Pribinovom parku potrvajú do nedele (8. 12.). Súčasťou trhov budú aj stánky s občerstvením. Návštevníci môžu ochutnať rôzne špeciality, varené víno, horúcu čokoládu i vianočné oblátky. Priamo v Šali sa vianočné trhy začnú 11. decembra.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa