Na mapu sveta pribudla nová krajina: Obyvatelia Bougainville odhlasovali svoju nezávislosť (FOTO)

2019-12-15 12:00:00 |   |    | 

Až 98 percent voličov autonómneho regiónu Bougainville, ktorý je súčasťou Papuy-Novej Guiney (PNG), zahlasovalo v referende za nezávislosť. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov referenda, ktoré boli zverejnené tento týždeň.




Nezávislosť podporilo 176.928 ľudí a za možnosť zostať aj naďalej súčasťou Papuy-Novej Guiney hlasovalo 3043 ľudí, uviedol predseda referendovej komisie Bertie Ahern. Všetky strany vyzval, aby výsledky referenda uznali, pretože hlasovanie bolo podľa jeho slov dôležité pre mier, dejiny a budúcnosť tohto regiónu.

Výsledok referenda však nie je záväzný, musia ho totiž ratifikovať zákonodarcovia v papuánskom parlamente. Hoci tam podľa AFP voči osamostatneniu existuje istá opozícia, vzhľadom na to, že zaň zahlasovala drvivá väčšina oprávnených voličov, vyvinie to na Papuu-Novú Guineu tlak, aby výsledky referenda uznala.

Referendum je kľúčovou súčasťou mierovej dohody z roku 2001, ktorou sa ukončila brutálna občianska vojna. Konflikt si vyžiadal najmenej 15.000 mŕtvych, ktorí zahynuli na zhluku ostrovov východne od pevninskej PNG.

Hlasovanie v referende sa začalo 23. novembra a trvalo dva týždne.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa