Ďalšia prírodná krása je minulosťou: Zemetrasenie zničilo symbol Portorika

2020-01-08 12:00:00 |   |    | 

Pred necelými dvomi rokmi zmizla v nenávratne jedna z najväčších atrakcií Malty – skalný útvar Azúrové okno, teraz podobný osud postihol aj známy oblúk Punta Ventana v Portoriku.



 

V pondelok ráno zasiahlo Portoriko ďalšie zo sérií zemetrasení, ktoré ostrovné územie USA trápia už od 28. decembra. Tentoraz k nemu došlo pri južnom pobreží ostrova v pomerne malej hĺbke desiatich kilometrov, vyplýva z údajov americkej geologickej služby USGS. Prívalové vlny cunami po ňom podľa úradov nehrozili, zemetrasenie s magnitúdou 5,8 však spôsobilo rozsiahle škody. V dôsledku otrasov sa zrútil aj jeden zo symbol Portorika – prírodný oblúk Punta Ventana.

Skalné okno na južnom pobreží neďaleko mesta Guayanilla patrilo k najnavštevovanejším atrakciám ostrova. Práve jeho fotografiu si turisti obvykle brávali domov ako suvenír z Portorika a zážitkom bola aj prechádzka po skalnom útvare. To všetko je však už minulosťou, predošlé zemetrasenia oblúk poškodili a to pondelkové mu zasadilo poslednú ranu. „Playa Ventana sa zrútila. Oddnes už bude táto ikona len v spomienkach nás všetkých,“ napísal na sociálnej sieti hovorca neďalekého mesta Guyanilla.

Zemetrasenia však okrem Playa Ventana poškodili aj ďalšie turistické atrakcie Portorika. Podľa starostu Guyanilly Nelsona Torresa Yordana sa „úplne zrútil“ aj koloniálny kostol z roku 1841 a vážne poškodené sú aj pozostatky historického majáka Ruinas del Faro a Cueva Ventana na severe ostrova. „Jaskynné oko“ je rozsiahla jaskyňa na vrchole vápencového útesu v mestečku Arecibo a vďaka nádherným výhľadom na údolie rieky patrí k najnavštevovanejším miestam na ostrove.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa