Na súostroví Galapágy vybuchla sopka, ohrozuje vzácnu faunu

2020-01-14 15:00:00 |   |    | 

Sopka na neobývanom ostrove nachádzajúcom sa na ekvádorskom súostroví Galapágy začala po erupcii chrliť lávu, čo predstavuje potenciálnu hrozbu pre unikátne miestne ekosystémy. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na ekvádorské úrady.




Sopka Cumbre na ostrove Fernandina, jeden z geologicky najmladších ostrovov Galapág, vybuchla v nedeľu večer miestneho času, spresnila správa Národného parku Galapágy. Vulkán s výškou 1467 metrov má podľa nej na juhovýchodnom úpätí prasklinu a "na pobrežie vyteká prúd lávy".

Ostrov je domovom mnohých druhov zvierat vrátane leguánov, tučniakov, nelietavých kormoránov, hadov či endemického potkana a má "veľmi dôležitú" ekologickú hodnotu.

Ekvádorský geologický inštitút informoval, že ostrov Fernandina postihlo pred erupciou zemetrasenie s magnitúdou 4,7, po ktorom nasledovalo 29 dotrasov. Sopka Cumbre naposledy vybuchla v júni 2018.

Galapágy ležia 906 kilometrov západne od pevninského Ekvádoru a sú na zozname Svetového dedičstva UNESCO ako územie so vzácnou flórou a faunou. Na ostrovy mieria za tamojšou biodiverzitou návštevníci z celého sveta. Galapágy inšpirovali Charlesa Darwina k vytvoreniu evolučnej teórie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa