Medzinárodný škandál: Uznávanému hudobníkovi zničili na letisku jeho vzácny nástroj

2020-02-12 07:00:00 |   |    | 

Africký štát Mali žiada americké úrady o náhradu za "obrovskú škodu", ktorú spôsobili colníci v USA známemu malijskému hudobníkovi, keď mu zničili jeho harfe podobný 21-strunový nástroj kora. Prípad vyvolal na sociálnych sieťach veľké pobúrenie medzi hudobnými fanúšikmi. Ako informovala agentúra AFP, poškodeným hudobníkom je Ballaké Sissoko.




Ten po návrate z turné po Amerike po pristátí na letisku vo Francúzsku zistil, že jeho na objednávku vyrobenú koru zrejme pri kontrole na letisku v New Yorku colníci úplne rozobrali: od tela nástroja odpojili krk, kobylku, elektronický zosilňovač i struny. Colníci k nástroju pripojili tlačivo, v ktorom majiteľa upozorňujú, že nástroj prešiel colnou kontrolou.  

Ballaké Sissoko neskôr na svojich stránkach na sociálnych sieťach napísal, že uvedenie nástroja do pôvodného stavu môže trvať celé týždne, ak sa vôbec podarí. Položil tiež otázku, či by si americkí colníci podobne dovolili rozobrať aj stradivárky, či nástroj "bieleho hudobníka".

Malijská ministerka kultúry N'Diaye Ramatoulaye Diallová v sobotu vyjadrila ľútosť nad zničením nástroja i nad celým incidentom. Uviedla, že "aj keď úmysel (poškodiť nástroj) ešte nebol preukázaný, táto obrovská škoda je pre nás výzvou, aby sme podnikli všetky právne a diplomatické kroky pre dosiahnutie nápravy".

Americký Úrad pre bezpečnosť v doprave (TSA), ktorý preveruje, či v batožinách cestujúcich nie sú výbušniny, však poprel, že by jeho zamestnanci koru rozobrali. Vo vyhlásení TSA pre agentúru AFP sa uvádza, že agenti TSA Sissokov nástroj nepreverovali, pretože pri vonkajšej kontrole "nespustil alarm" a bol primerane označený.

Ballaké Sissoko vo svojom vyhlásení na sociálnych sieťach položil otázku, či by americkí colníci podobne zaobchádzali aj s nástrojmi "bieleho hudobníka". Svoj prípad označil za "nevyprovokovaný a smutný prejav agresie, odraz kultúrneho ignorantstva a ukážku rasizmu". Poukázal na to, že sa to deje v mnohých častiach sveta a ohrozuje to hudobníkov z Afriky i z iných častí sveta.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Facebook / Ballake Sissoko
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa