Koronavírus úplne mení turizmus: Všetko, čo musíte vedieť pred cestou do zahraničia

2020-02-27 08:30:00 |   |    | 

Nákaza koronavírusom sa objavila koncom roka 2019 v čínskom meste Wu-chan a odtiaľ sa rýchlo rozšírila aj do mnohých ďalších krajín. Epidémia spôsobila hromadné rušenie letov a má negatívny vplyv na cestovný ruch prakticky po celom svete.



 

Čo je koronavírus

Koronavírusy (Coronaviridae) sú skupinou vírusov, ktoré sa vyskytujú u zvierat a prenášajú sa aj na ľudí. V zime 2002 - 2003 vyvolal koronavírus ochorenie nazvané ťažký akútny respiračný syndróm (Severe Acute Respiratory Syndrom, SARS). Vírus sa rozšíril do 26 krajín, pričom zomrelo 774 ľudí. Nové ochorenie dýchacích ciest, ktoré sa objavilo koncom minulého roka v Číne, dostalo označenie Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, alebo tiež SARS-CoV-2. Podľa odborníkov nový vírus nie je natoľko nebezpečný a smrteľný ako SARS a nemá potenciál spôsobiť pandémiu (už teraz ho však počtom obetí niekoľkonásobne prevýšil). Väčšina obetí vírusu má aj iné zdravotné problémy, resp. vysoký vek.

Koronavírus sa podobne ako bežný chrípkový vírus šíri kašľom, kýchaním alebo dotknutím sa infikovanej osoby, pričom je potrebný dlhší kontakt s nakazeným. Mimo ľudského tela prežije vírus najviac niekoľko hodín, preto sa neprenáša prostredníctvom predmetov, napríklad zásielok. Inkubačná doba predstavuje 1 - 14 dní, najčastejšie sa pohybuje okolo 5 dní.

V Číne sa testuje prípravok remdesivir farmaceutickej spoločnosti Gilead Sciences, určený pôvodne pre boj proti ebole. Jedným z tvorcov látky je český vedec a viceprezident pre virológiu Gilead Sciences Tomáš Cihlář. Podľa jeho slov by sa v prípade úspechu mohol tento liek dostať k pacientom koncom mája.

 

Najdôležitejšia je prevencia

Najlepšími preventívnymi opatreniami sú dodržiavanie hygieny a časté umývanie rúk, obmedzenie kontaktu s tými, ktorí prejavujú príznaky choroby, a obmedzenie pohybu na miestach s veľkým počtom ľudí. Rúška by mali nosiť len nakazení.

Úrady radia, že ideálne je vôbec necestovať do krajín, kde sa objavili prípady nákazy. Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Ríme napríklad nabáda slovenských občanov vyhýbať sa severným regiónom Talianskej republiky v Lombardsku, Benátsku a Piemonte. Zasiahnuté sú avšak aj mnohé ďalšie turistické destinácie. Vstup pre cudzích štátnych príslušníkov do Mongolska cez čínsko-mongolské hranice napríklad nie je vôbec povolený.

Pri vstupe do Hongkongu prostredníctvom Shenzhen Bay Port a Hong Kong-Zhuhai-Macao Bridge zas budú cestujúci vyzvaní na predloženie čestného prehlásenia o zdravotnom stave. V prípade, že budú cestujúci prichádzať z pevninskej časti Čínskej ľudovej republiky alebo jej nejakú oblasť v posledných 2 týždňoch navštívili, budú podrobení 14-dňovej povinnej zdravotnej karanténe. Neuposlúchnutie takejto výzvy môže byť penalizované až 6-mesačným väzením alebo peňažnou pokutou vo výške 25 000 HKD. Dôležité je vždy sledovať aktuálne informácie na webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí, ktorá vydáva odporúčania ku každému štátu, kde bol koronavírus zaznamenaný.

 

Prakticky na celom svete

Počet ľudí nakazených koronavírusom prekročil 80.000. Väčšinou išlo o prípady v Číne, kde si ochorenie vyžiadalo už 2700 obetí na životoch. Približne 2.400 pacientov je v iných krajinách, mnohé z nich pritom patria k obľúbeným turistickým cieľom aj nás, Slovákov. Ako v prvej z európskych krajín vypukla epidémia v Taliansku, kde zomrel 22. februára prvý pacient. Do utorka 25. februára bolo obetí 11, počet nakazených dosiahol 324. Ďalšími európskymi štátmi s výskytom ochorenia sú Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko, Španielsko, Belgicko, Švédsko, Fínsko, Chorvátsko, Rumunsko, Rakúsko a Švajčiarsko. Dva prípady potvrdili aj v Rakúsku. Mimo Európy sa vírus vyskytol napríklad v Iráne, Austrálii, Kanade, Vietname, Singapure, Malajzii, Ománe, Bahrajne, Afganistane či Iraku a najnovšie aj v Brazílii.

 

Zatvárajú pamiatky aj hotely

Šírenie koronavírusu vyvolalo paniku aj medzi cestovateľmi, ktorí majú v najbližších mesiacoch naplánované dovolenky a nevedia, ako sa zariadiť. Hlavným dôvodom je obava z nákazy, ale problémom je aj to, že krajiny zatvárajú turistické atrakcie a podujatia. Na severe Talianska napríklad zrušili alebo odložili karnevaly, koncerty aj športové zápasy. Zákerný vírus zavrel múzeá, divadlá aj kiná, v Miláne je zatvorený Dóm, divadlo La Scala aj Bazilika Santa Maria delle Grazie, kde sa nachádza obraz Posledná večera od Leonarda da Vinciho. Cez víkend sú zatvorené aj veľké nákupné centrá a outlety, bary a kaviarne fungujú v obmedzenom režime.

Pozorne treba sledovať aj ubytovacie zariadenia a dopravné prostriedky. Úrady afrického ostrova Maurícius v pondelok nedovolili časti cestujúcich leteckej spoločnosti Alitalia, aby vystúpili z lietadla, ktoré v nedeľu odštartovalo z rímskeho letiska Fiumicino. V Innsbrucku zatvorili hotel, kde pracovala Talianka nakazená koronavírusom a na ostrove Tenerife dali do karantény hotel H10 v Adeje. Ešte väčším problémom sú výletné lode, ktorých pasažieri zostávajú uviaznutí v kajutách celé dni. Najznámejší je prípad Diamond Princess, ktorá kotví pri pobreží Japonska. Zatiaľ malo pozitívne výsledky testov takmer 700 pasažierov.

 

Zrušené lety

Koronavírus má výrazný vplyv aj na leteckú dopravu. Aerolínie musia počítať s miliardovými výpadkami tržieb. Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO) odhaduje, že v 1. kvartáli pôjde o sumu 4 až 5 miliárd USD (3,69 až 4,61 miliardy eur). Letecké spoločnosti medzičasom zredukovali ponuky letov do Číny o 80 %, kým nemecké aerolínie ponúkajú o 40 % menej medzinárodných letov. Približne 70 spoločností úplne zrušilo lety do Číny, ďalších 50 ponuku okresalo. Organizácia dodáva, že v odhadoch nie sú zohľadnené nákladné ani vnútroštátne lety, ako aj spojenia do Hongkongu, Macaa alebo Taiwanu. Miliardové straty na tržbách sa v Japonsku a Thajsku očakávajú aj pre výpadok ciest čínskych turistov.

Aerolínie skupiny Lufthansa, škandinávske SAS a Finnair v piatok 14. 2. ohlásili predĺženie výluky v ponuke letov. Spoločnosti nebudú lietať do Číny minimálne do 28. marca, keď sa končí platnosť zimného letového plánu. Spočiatku plánovali výluku len do konca februára. Finnair a skupina Lufthansa navyše oznámili, že v dôsledku slabého dopytu obmedzia lety do Hongkongu. Spoločnosť Swiss, dcéra Lufthansy, mieni na marcové lety do Hongkongu používať menšie lietadlá.

 

Opatrenia na letisku

V snahe zabrániť šíreniu nákazy začali už v januári viaceré svetové letiská so skríningom pasažierov prichádzajúcich z Číny. Začiatkom tohto týždňa sa k nim pridalo aj letisko v Prahe, ktoré zaviedlo mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Ich súčasťou bude cielený skríning, ale aj zvýšená hygiena - napríklad častejšia a dôkladnejšia dezinfekcia letiskových priestorov. Na letisku navyše zaviedli aj ďalšie opatrenia týkajúce sa letov do Talianska a juhokórejského Soulu, napríklad samostatné brány.

Prísnejšie opatrenia už zaviedli aj na letisku M. R. Štefánika. Všetky lety z Talianska do Bratislavy budú sprevádzať kontroly týkajúce sa zdravotného stavu pasažierov. "Každý cestujúci na palube lietadla z Talianska do Bratislavy bude musieť vyplniť dotazník, na základe ktorého ho budeme vedieť v prípade potreby aj po prílete na Slovensko identifikovať a v prípade potreby vyhľadať," uviedol premiér Pellegrini. Takisto sú zriadené informačné tabule s témou prevencie proti novému koronavírusu na Letisku M.R. Štefánika v Bratislave, cestujúci majú rovnako k dispozícii dva druhy letákov pre osvetu a informovanosť.

Opatrenia sa týkajú aj letiska v Košiciach. Každý cestujúci prilietavajúci do Košíc bude musieť ešte na palube lietadla vyplniť dotazník, ktorý mu predloží palubný personál. Na základe tohto dotazníka sa bude dať dotknutá osoba po prílete na Slovensko v prípade potreby identifikovať a vyhľadať. Po pristáti na letisku Košice bude cestujúcim meraná telesná teplota poverenými zamestnancami Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. „V prípade, že na palube lietadla bude identifikovaný človek so symptómami podobnými ochoreniu COVID-19, bude okamžite po prílete odvezený špeciálnou sanitkou na izoláciu na infekčné oddelenia do nemocnice,“ doplnil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Medzinárodné letisko v Košiciach má stanovený postup pri podozrení na zhoršenie sa zdravotného stavu osoby na palube lietadla v Núdzovom pláne letiska Košice. Na základe oznámenia posádky lietadla o zhoršení zdravotného stavu osoby/osôb  na palube lietadla, alebo požiadavky na pristátie lietadla na letisku Košice, by bol spustený vyrozumievací proces, počas ktorého by boli o situácii vyrozumené záchranné, bezpečnostné, prevádzkové zložky letiska Košice a zložky integrovaného záchranného systému a postupovalo by sa podľa núdzového plánu. Na letisku Košice sa nachádza infekčná miestnosť a taktiež stojisko pre lietadlá pripravené na krízové situácie.

 

Odporúčania pre cestovateľov

Dovolenkárom, ktorí strávili posledné dni na severe Talianska, odporúča MZ SR, aby v prípade potreby kontaktovali odborníkov na telefonických linkách, ktoré rezort na tento účel zriadil. "K dispozícii sú nonstop telefonické linky, zriadené na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva, takisto e-mailová adresa, kde sú odborníci na konzultáciu nepretržite pripravení," komentoval premiér. Od pondelka pribudli k aktuálne platným kontaktom pre verejnosť zriadených na Úrade verejného zdravotníctva SR a Regionálnom úrade verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici aj nové na regionálnych úradoch verejného zdravotníctva v Bratislave, Trnave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Prešove a Košiciach.

Všetci cestovatelia by mali kontrolovať' svoj zdravotný stav počas 14 dní od príchodu z oblasti zasiahnutej ochorením COVID-19 (kašeľ, bolest' hrdla, dýchavičnosť', horúčka). V tomto čase je dôležité myslieť na prevenciu. Pri kýchnutí si treba zakryť nos a ústa jednorazovou papierovou vreckovkou, ktorú treba následne zahodiť do koša, rovnako je potrebné si často umývať ruky mydlom a vodou. Ak je podozrenie, že by osoba mohla byť nakazená koronavírusom a ešte sa u nej neprejavili žiadne symptómy, je možné, vzhľadom na jej vlastné rozhodnutie, podstúpiť domácu izoláciu na 14 dní v samostatnej izbe, v domácnosti zvýšiť intenzitu dezinfekcie povrchov a používať ochranné prostriedky. V prípade bezpríznakových osôb ide o štandardný postup aj v iných európskych krajinách bez potreby zavedenia prísnych karanténnych opatrení.

V prípade výskytu klinických príznakov do 14 dní po návrate je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a informovať ho o cestovateľskej anamnéze. Ak je nevyhnutné poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti osobe s klinickými príznakmi, je potrebné kontaktovať operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (všeobecný lekár a záchranári postupujú v uvedenej situácii s dôrazom na dodržiavanie potrebných preventívnych opatrení tak, ako sú uvedené v Usmernení hlavného hygienika SR v súvislosti s novým koronavírusom).

 

DÔLEŽITÉ KONTAKTY

Úrad verejného zdravotníctva SR - 0917 222 682, novykoronavirus@uvzsr.sk

Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici - 0918 659 580
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre – 0948 495 915
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave - 0905 903 053
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne – 0911 763 203
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline – 0905 342 812

Všetky potrebné informácie nájdete aj na nasledovných webových stránkach:

https://www.health.gov.sk/?koronavirus-covod-19

http://www.mzv.sk/aktuality/koronavirus-2019

http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=250&Itemid=153

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky súčasne upozorňuje všetkých občanov Slovenskej republiky, aby pri návrate na Slovensko cez hraničné priechody počítali s možným zdržaním z dôvodu preventívnych opatrení prijatých v súvislosti so šírením koronavírusu v Európe.​

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa