KORONAVÍRUS: USA od piatka na 30 dní nevpustia na svoje územie Európanov

2020-03-13 10:00:00 |   |    | 

Americký prezident Donald Trump v stredu večer miestneho času oznámil, že USA zakážu od piatka na 30 dní na svoje územie vstup osobám prichádzajúcim z Európy, s výnimkou Británie. K takémuto opatreniu sa rozhodli USA pristúpiť v rámci boja proti šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP a britský denník The Guardian.



"Aby sme sa vyvarovali príchodu nových prípadov (nákazy)... pozastavíme na nasledovných 30 dní všetky cesty z Európy do Spojených štátov. Tieto opatrenia začnú platiť v piatok o polnoci," povedal Trump podľa agentúry AFP v prejave k svojim spoluobčanom. Dodal, že v Európe zaznamenali veľa prípadov nákazy pre to, že tamojšie vlády nedokázali pozastaviť cesty z Číny, kde epidémia koronavírusu koncom vlaňajšieho roka vypukla.

Podľa amerického prezidenta Donalda Trumpa je zákaz vydaný pre európske krajiny nevyhnutný, nakoľko USA vstupujú do "kritického obdobia" boja proti novému koronavírusu. Počet infikovaných sa v Spojených štátoch zvýšil nad 1280 a počet úmrtí vzrástol minimálne na 37.

 

Zákaz zaskočil medzinárodné letiská v EÚ

Americký zákaz vstupu občanov EÚ do Spojených štátov počas nasledujúcich 30 dní bude mať nepredvídané ekonomické dôsledky pre viaceré európske letiská. Veľké obavy týkajúce sa ekonomických strát má aj amsterdamské letisko Schiphol, uviedol vo štvrtok spravodajský server DutchNews.nl.

Najvyšší predstavitelia EÚ vo štvrtok upozornili, že rozhodnutie USA o zákaze cestovania pre Európanov bolo prijaté jednostranne a bez konzultácie. Takýto krok zaskočil aj veľké európske letiská, ktoré každý deň prevádzkujú transatlantické lety z a do Ameriky.

"Je to neočakávané," uviedol generálny riaditeľ letiska Schiphol Dick Benschop pre rozhlasovú stanicu NH. Spresnil, že rozhodnutie administratívy USA bude mať vplyv na podnikateľské aktivity letiska, ktorého vedenie už začalo konzultácie s jednotlivými leteckými spoločnosťami o tom, ako to ovplyvní transatlantické lety.

Len letecké spoločnosti KLM a Delta Airlines majú každý deň lety do 11 destinácií v Spojených štátoch. Na letisku sa pred kanceláriou KLM už od štvrtka rána vytvoril dlhý rad cestujúcich, ktorí sa snažia zistiť, kedy budú môcť odletieť do USA a v prípade amerických občanov, či a kedy sa môžu vrátiť domov.

"Našou prioritou je spolu s leteckými spoločnosťami informovať cestujúcich, aby tí, ktorí cestujú do USA alebo plánujú vycestovať, vedeli na čom sú. Potom musíme presne zistiť, čo hovoria pravidlá, kto má a kto nemá dovolené odletieť a čo to pre nich znamená pred cestu do USA," opísal situáciu Benschop.

Podľa DutchNews.nl sa šéf spoločnosti KLM Piet Elbers vyjadril, že zákaz cestovania do Spojených štátov bude mať oveľa výraznejší vplyv na spoločnosť ako pozastavenie letov do Číny, ktoré KLM oznámila začiatkom februára. "Severoatlantický trh je tradične veľmi dôležitý. V súčasnosti panuje veľa neistôt. Musíme presne určiť, čo to znamená pre naše lety," vysvetlil Elbers.

Turistická kancelária TUI, ktorá prevádzkuje vlastné lety, medzitým svojim zákazníkom poslala správu cez aplikáciu WhatsApp, že rezervácie do Orlanda na Floride boli zrušené. Spoločnosť sa operatívne rozhodla, že ukončí svoje dva lety do týždňa na Miami, aby vytvorila pre dovolenkárov viac kapacít a leteckých spojení na Curacao, známu dovolenkovú destináciu blízko pobrežia Venezuely.


Rana aj pre aerolínie

Zákaz cestovania Európanov do USA ešte zhorší aj už tak zlú situáciu leteckých spoločností. Prezident amerického združenia leteckých dopravcov Airlines for America Nicholas E. Callio varoval, že zákaz zasiahne letecké spoločnosti, ich zamestnancov a cestujúcich "mimoriadne tvrdo". S tým súhlasí aj William Reinsch, ktorý v minulosti pôsobil na americkom ministerstve obchodu, a podľa ktorého vláda bude pravdepodobne nútená leteckým spoločnostiam poskytnúť určitú podporu. Navyše, ako Reinsch dodal, reštrikcie "budú mať dramatický vplyv nielen na aerolínie, ale aj na hotely a reštauračné služby, ktoré už teraz doplácajú na fakt, že mnohí Američania pre obavy z koronavírusu radšej zostávajú doma".

V marci 2019 sa turisti z Európy podieľali na celkovom počte turistov v USA 29 %, pričom minuli 3,4 miliardy USD (3 miliardy eur), informovala Americká asociácia pre cestovný ruch. "Dočasný zákaz vstupu pre Európanov bude znamenať ďalšie zhoršenie situácie pre sektor cestovného ruchu a 15,7 milióna Američanov, ktorých práca závisí od tohto sektora", dodala asociácia.

Nové obmedzenia mimoriadne zasiahnu najmä zahraničné letecké spoločnosti, ako je nemecká Lufthansa či Air France KLM, ktoré dominujú na trhu s transatlantickými letmi. Už pred vydaním zákazu museli tieto spoločnosti viaceré lietadlá v dôsledku šírenia nového koronavírusu v Ázii a neskôr v Taliansku uzemniť.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa