Národné múzeum v Prahe sa otvára návštevníkom aj v čase karantény: Výstavy sprístupňuje online

2020-03-26 12:00:00 |   |    | 

Národné múzeum a všetky jeho objekty vrátane výstav a expozícií sú síce v súčasnej dobe pre návštevníkov uzavreté, múzeum však chce i tak slúžiť verejnosti a udržať kontakt s návštevníkmi. Začalo preto ponúkať virtuálne prehliadky svojich aktuálnych výstav online prostredníctvom svojich webových stránok.



Prvé výstavy Zamatová revolúcia – Hovorí sa jej zamatová a Labyrint informácií a raj tlače boli na webovej stránke otvorené 23. marca 2020. V nasledujúcich dňoch budú nasledovať ďalšie výstavy ako Ráčte vstúpiť do divadla, Import / Export / Rock ´n ´roll z Českého múzea hudby či Doma na Sibíri z Náprstkovho múzea ázijských, afrických a amerických kultúr.

Národné múzeum postupne plánuje virtuálne otvoriť všetky svoje aktuálne výstavy a potom začať online usporadúvať aj nové výstavy a špeciálne edukačné projekty pre deti a mládež. Online výstavy sú kvôli vysokému rozlíšeniu optimalizované pre počítače a notebooky, na smartfónoch sa pozerať nedajú. Najlepšie fungujú na prehliadači Chrome a v nastavení je treba mať povolený JavaScript.

Návštevníka každou výstavou prevedie jej kurátor či autor prostredníctvom videa. Následne si prehliadnete fotografie, dokumenty, zbierkové predmety i audiovizuálne materiály spojené s danými výstavami v sprievode hlasu českého režiséra, moderátora a cestovateľa Petra Horkého. Sekciu virtuálnej výstavy je možné otvoriť cez webové stránky Národného múzea alebo priamo tu: https://www.nm.cz/virtualne-do-muzea#online-vystavy.

Verejnosť si tiež môže z domova prezrieť zrekonštruovanú krásu Historickej budovy Národného múzea prostredníctvom aplikácie Google street view alebo sa zoznamovať so zaujímavými exponátmi na špeciálnych stránkach www.esbirky.cz.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Prague City Tourism

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa