Náhrada za cestovanie – virtuálne prehliadky našich a zahraničných múzeí

2020-04-23 12:00:00 |   |    | 

Aj vy už pociťujete abstinenčné príznaky z toho, že nielen nemôžete nikde cestovať, ale zatiaľ sa nemôžete zamestnať ani plánovaním ďalšej dovolenky? Pomôžeme vám skrátiť tieto chvíle návštevou viacerých múzeí a pamiatok, ktoré si môžete obzrieť v pohodlí svojho domova. Stačí sa vybrať na niektorú z online prehliadok a možno prídete aj na novú inšpiráciu, kam pocestujete hneď po skončení koronakrízy.



 

SLOVENSKO

 

Danubiana, výstava umelca Pastu Onera

Vo svete je častým pravidlom, že najznámejšie svetové pamiatky ponúkajú na svojich oficiálnych weboch aj možnosť online prehliadky ich priestorov. Po vypuknutí problémov s aktuálnou pandémiou sa k nim pridalo viacero slovenských atrakcií, ktoré ponúkajú takýto netradičný pohľad do svojich interiérov. Medzi ne sa zaradila jedna z našich najobľúbenejších galérií Danubiana Meulensteen Art Museum. Tá ponúkla návštevníkom online prehliadku výstavy slovenského rodáka Pastu Onera. Jeho kolekcia „Bratstvo večnej lásky“ je inšpirovaná graffiti maľbami, ktoré mal možnosť vidieť v Prahe, kde momentálne žije. K nim potom pridal vlastný pohľad na umenie a prepojil ich do zaujímavých umeleckých diel.

 

Banícke múzeum a zážitkové centrum SENTINEL, Rožňava

Jedno z najstarších múzeí na Slovensku sa nachádza v Rožňave. V roku 1902 tam otvorili výstavu, ktorá prezentuje prácu baníkov a informácie o histórii ťažby v tejto časti našej krajiny. Ku klasickému múzeu pribudla moderná časť v podobe zážitkového centra SENTINEL, ktoré vám predstaví typické banské mechanizmy a železničky, ktoré sa používali v minulosti. Počas aktuálnych obmedzení si môžete tieto priestory pozrieť aspoň počas virtuálnej pamiatky.

 

Slovenské múzeum máp, Kynceľová

Zaujímavé múzeum historických, ale aj súčasných máp vzniklo pri Banskej Bystrici. Jeho riaditeľ Milan Paprčka sa snaží počas koronakrízy poskytnúť návštevníkom zábavu, ale aj vzdelanie. Prostredníctvom Youtubu a Facebooku ponúkajú videá, ale aj vedomostné testy z oblasti geografie, ktoré zároveň pomáhajú žiakom, ktorí sa kvôli aktuálnej situácii nemôžu vrátiť do škôl. Všetky tieto zaujímavosti potešia aj milovníkov cestovania.

 

Kaštieľ a hrad Markušovce

Možnosť virtuálnej prehliadky ponúka svojim návštevníkom kaštieľ v Markušovciach. Na uzatvorenie všetkých pamiatok zareagovali promptne, pričom využili pomoc v podobe Google Maps. Vďaka nim si môžete pozrieť časť priestorov samotného kaštieľa a potom sa už vyberiete na virtuálnu prechádzku po parku, ktorého súčasťou je aj letohrádok Dardanely. V obci sa v minulosti okrem tohto reprezentatívneho zámku nachádzal aj originálny starší hrad. Ten sa už nepodarilo uchovať v tak dobrom stave a jeho ruiny sú dnes voľne prístupné verejnosti. Aj jeho priestory si môžete pozrieť prostredníctvom online prehliadky.

 

Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi a v Smižanoch

Rovnaký prístup zvolilo Múzeum Spiša so svojou pobočkou v Smižanoch. Hlavná časť výstavy sa nachádza priamo v centre Spišskej Novej Vsi. Na prehliadke sa dozviete najmä informácie o prírodných zaujímavostiach v tomto regióne a taktiež o baníctve, s ktorým bol kedysi život na Spiši tak úzko prepojený. Cez Google Maps si môžete prezrieť aj pobočku v Smižanoch, kde sa venujú najmä ľudovej kultúre z tejto časti Slovenska.

 

Spišská Nová Ves

Mesto Spišská Nová Ves chcelo turistom priblížiť nielen vzácne pamiatky, ale aj viaceré krásne časti ich historického centra. Preto všetkým záujemcom pripravili niekoľko virtuálnych pamiatok, počas ktorých si môžete pozrieť všetko od známeho divadla, cez všetky mestské kostoly, až po Židovský cintorín alebo Mariánsky stĺp. Z pohodlia svojej obývačky sa tak prejdete celou Spišskou Novou Vsou a pripravíte si zoznam zaujímavosti, ktoré tam neskôr navštívite.

 

Bratislava

BTB pripravila pre milovníkov cestovania špeciálny projekt „Som doma“. Na webe sa môžete virtuálne prejsť nielen ulicami Bratislavy, ale prekliknete sa aj na prehliadky najznámejších múzeí. Postupne uvidíte všetky historické zaujímavostí a dozviete sa o nich legendy, fakty a ostatné zaujímavosti. Na rozdiel od iných virtuálnych prehliadok sa teraz môžete tešiť na jednu špecialitu. Návštevníci tohto webu si budú môcť pozrieť moderované potulky mestom, na ktorých sa dostanú na miesta, ktoré nie sú bežne dostupné pre verejnosť.

 

Historické múzeum, Bratislava

Kontakt so svojimi priaznivcami si chce uchovať aj Historické múzeum v Bratislave. Preto si na čas koronakrízy pripravili zaujímavý nápad. Na svojich sociálnych sieťach postupne predstavujú najvýznamnejšie predmety z ich zbierky. Spolu s fotografiami odhaľujú ich zaujímavé príbehy a vždy k tomu pridávajú niekoľko náučných informácií.

 

Prvý dotyk so slobodou, Verejná knižnica Jána Bocatia, Košice

Známu košickú knižnicu si počas tejto krízy môžete pozrieť prostredníctvom viacerých videí, ktoré vznikli o tejto inštitúcii. Záujemcom priniesli špecialitu v podobe virtuálnej prehliadky výstavy Prvý dotyk so slobodou. Počas nej sa dozviete všetky dôležité informácie o Nežnej revolúcii, najmä z toho pohľadu, ako ju prežívali obyvatelia východného Slovenska.

 

Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína, Trebišov

Oblasť okolo Trebišova je dobre známa dlhoročnou vinárskou tradíciou. Preto sa rozhodli v miestnom kaštieli otvoriť múzeum, ktoré by priblížilo všetky informácie ohľadom histórie a výroby tokajského vína. To umiestnili do nádherných podzemných priestorov, kde sa v minulosti nachádzali pivnice. Presne túto časť sprístupnili prostredníctvom virtuálnej pamiatky, ktorú si môžete pozrieť priamo na ich oficiálnom webe.

 

ZAHRANIČIE

 

Národné múzeum, Praha

Cestovanie vo svete si zatiaľ môžeme dopriať aspoň prostredníctvom virtuálneho sveta. Národné múzeum v Prahe sa rozhodlo postupne sprístupniť všetky aktuálne výstavy. Oficiálna webová stránka ponúka napríklad prehliadku k výročiu Nežnej revolúcie, prírodovednú výstavu a tiež zbierku z histórie výroby novín. Česi sú známym národom trampov, preto nemôže chýbať ani prehliadka venovaná tejto téme. Na svoje si prídu aj tí, ktorí hľadajú modernejšie výstavy, pretože múzeum sprístupnilo prehliadku o histórii rock and rollu.

 

Vila Tugendhat, Česko

Tugendhatovci patrili k významným českým rodinám. V roku 1930 im architekt Ludwig Mies van der Rohe dokončil jedinečnú vilu, ktorá v tom období predstavovala nadčasový projekt. Ten sa nakoniec dostal aj na zoznam pamiatok UNESCO. Členovia rodiny vo vile bývali do roku 1938, potom utiekli pred blížiacou sa vojnou. Ich bývalý domov časom chátral, ale po rozsiahlej rekonštrukcii sprístupnili všetky priestory pre verejnosť. Obzrieť si ich môžete aj prostredníctvom virtuálnej návštevy.

 

Sixtínska kaplnka a Vatikánske múzeá

Vatikánske múzeá spolu so Sixtínskou kaplnkou patria medzi tie najkrajšie talianske pamiatky. No práve kvôli tomu tieto historické vzácnosti trochu trpia z dôvodu masového turizmu a neustále preplnených miestností. Preto virtuálna prehliadka týchto priestorov v sebe skrýva skvelú výhodu v tom, že si konečne môžete precíznu famóznu prácu maliarov a umelcov skúmať detailne.

 

Schönbrunn a Schloss Hof, Rakúsko

Oba tieto zámky sa nachádzajú v blízkosti slovenských hraníc a zrejme ste ich už aj niekedy v minulosti navštívili. No i napriek tomu si môžete pri ich virtuálnej prehliadke zaspomínať a pozrieť si niektoré detaily, ktoré ste doteraz nezachytili. Pokiaľ ste ešte doteraz nemali šťastie obzrieť si tieto úžasné miesta, naskytá sa vám skvelá šanca. Schloss Hof prezentuje celý komplex aj spolu s ich nádherným parkom. Schönbrunn zase ukazuje všetky miestnosti z veľkého prehliadkového okruhu, ktoré sú rozdelené do viacerých samostatných častí.

 

Zbierka najväčších svetových galérií

Veľmi zaujímavý web sprístupnila spoločnosť Google. V ich zbierke Arts & Culture umožňujú nahliadnuť do tých najznámejších múzeí a galérii vo svete. Projekt zastrešuje také inštitúcie ako napríklad Van Goghovo múzeum v Amsterdame, MoMA v New Yorku, Uffizi vo Florencii, Belvedere vo Viedni alebo Národnú galériu v Londýne. Po kliknutí na jednotlivé múzeá si buď pozriete ich online výstavy, alebo si detailne obzriete fotografie najznámejších vystavených diel.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa