Pripravte si želania, v apríli uvidíme padajúce hviezdy!

2020-04-19 12:00:00 |   |    | 

Nočnú oblohu už čoskoro rozžiaria desiatky meteorov. Nezabudnite sa pozerať, čaká nás totiž skutočná vesmírna show - meteorický roj Lyridy, ktorým tento rok podmienky skutočne prajú.



 

Meteorické roje nepozorujeme len v auguste, ako si niektorí ľudia myslia. “Padajúce hviezdy” v podobe rozžeravených zrniek prachu, ktorým hovoríme meteory, pozorujeme niekoľkokrát v roku. Najznámejšie sú už spomínané augustové Perzeidy, januárové Kvadrantidy, decembrové Geminidy, októbrové Orionidy či aprílové Lyridy. Každý roj pritom nesie názov súhvezdia, v ktorom sa nachádza jeho radiant, a teda miesto, odkiaľ pomyselne meteory vyletávajú.

Lyridy nesú pomenovanie po známom súhvezdí Lýra, v ktorom sa nachádza druhá najjasnejšia hviezda, ktorú môžeme na severnej nočnej oblohe pozorovať - Vega. Za vznikom Lyríd stojí kométa C/1861 G1 Thatcher. Jej obežná doba okolo Slnka trvá 415 rokov a materiál, ktorý kométa po prelete zanechala, sa každoročne stretáva s obežnou dráhou Zeme. To spôsobuje vznik meteorov.

Meteorický roj Lyridy je známy už 2.600 rokov a práve tento rok ho čakajú výborné pozorovacie podmienky, keďže v období maxima sa bude Mesiac nachádzať v nove a svojím jasom neovplyvní dianie na oblohe. Najviac meteorov tak môžeme uvidieť v období maxima, teda v noci z 21. na 22. apríla. Ak ale počasie nebude práve zhovievavé, nezúfajte. Celý meteorický roj potrvá dlhšie a oplatí sa oblohu sledovať medzi 16. a 25. aprílom. Radiant sa bude po západe Slnka nachádzať tesne nad obzorom a počas noci vystúpi až do nadhlavníku. Najkrajší pohľad sa nám naskytne nadránom, keď spolu s meteorickým rojom začne vychádzať jadro Mliečnej cesty.  V období maxima tak budeme môcť sledovať až 20 meteorov za hodinu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Tomáš Slovinský
Zdroj: Tomáš Slovinský

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa