Najlepšie FOTO roka: Hlavné ceny World Press Photo získali mimoriadne silné momenty

2020-04-17 12:00:00 |   |    | 

Prestížna fotografická súťaž World Press Photo pozná víťazov. Do najnovšieho ročníka poslalo okolo 4300 fotografov z 24 krajín takmer 74.000 záberov. Trinásťčlenná porota udelila 44 cien v desiatich kategóriách. Fotografie následne putujú po výstavách v mnohých krajinách. Cena World Press Photo sa udeľuje od roku 1955. Len štyria fotografi ju doteraz získali dvakrát.



 

HLAVNÁ CENA

Víťaznou fotografiou sa stala snímka s názvom Straight Voice, zachytávajúca mladého muža, ktorý vlani v júni počas krvavých protestov v Sudáne recitoval básne uprostred skupiny demonštrantov a vo svetle mobilných telefónov. Jej autorom je japonský fotograf Jasujoši Čiba, ktorý zároveň získal odmenu 10.000 eur, oznámila vo štvrtok večer porota v Amsterdame.

Jej predseda Lekgetho Makola uviedol, že víťazný záber vyjadruje nádej. "Najmä v týchto časoch, keď zažívame veľa násilia a konfliktov, je dôležité, aby sme mali záber, ktorý ľudí inšpiruje," cituje ho agentúra DPA. Člen poroty Chris McGrath o víťaznej fotografii povedal: "Je to veľmi pekná, pokojná fotografia, ktorá koncentruje všetok nepokoj vo svete a túžbu ľudí po zmene".

Čiba urobil túto fotografiu pre francúzsku tlačovú agentúru AFP v sudánskom hlavnom meste Chartúm. "Tento okamih bol jediným pokojným hromadným protestom, ktorý som v tom čase videl," povedal. Násilie v Sudáne viedlo k zosadeniu prezidenta Umara Bašíra, ktorý bol pri moci takmer 30 rokov. Armáda a opozičné hnutie sa po násilných protestoch v júni dohodli na vytvorení prechodnej vlády.

 

FOTOGRAFICKÁ SÉRIA

Za najlepšiu fotografickú sériu porota vyhlásila súbor záberov s názvom Kho, Genesis of Revolt (Kho, vznik vzbury; kho znamená v hovorovej severoafrickej arabčine brat) o najväčšom protestnom hnutí v Alžírsku za uplynulé desaťročia. Francúzsky fotograf Romain Laurendeau získal cenu World Press Photo Story of the Year aj prvú cenu v kategórii Dlhodobé projekty. Na snímke z 16. marca 2019 mladí ľudia sledujú futbalový zápas v kine Olympia v Alžíre.

 

PORTRÉT (SINGLES)

Pvú cenu v kategórii Portrét (Singles) získal fotograf Tomek Kaczor. Snímka z 1. júna 2019 zobrazuje 15-ročné arménske dievča Ewu, ktorá sa prebudila z katatonického stavu a sedí na invalidnom vozíku po boku svojich rodičov v utečeneckom centre v Podkowa Lesna v Poľsku.

 

ŠPORT (SINGLES)

Prvú cenu v kategórii Šport (Singles) získal fotograf Mark Blinch so snímkou z NBA, ktorá zobrazuje Kawhiho Leonarda (v strede) z tímu Toronto Raptors, sledujúceho svoj víťazný hod do siete v zápase proti Philadelphia 76ers 12. mája 2019.

 

SPRAVODAJSTVO (SÉRIA)

V kategórii Spravodajstvo (séria) zvíťazil fotograf Nicolas Asfourii. Jeho snímka z 11. septembra 2019 zobrazuje protestujúceho, ktorý drží poster počas protestov v Hongkongu, kým dav okolo spieva protestnú pieseň "Glory to Hong Kong" ("Sláva Hongkongu"), ktorá sa stala neoficiálnou hymnou.

 

PRÍRODA

Prvú cenu v kategórii Príroda získal Alain Schroeder, ktorý pre National Geographic zhotovil sériu snímok 30-ročného orangutana. Zviera prežilo celý život v zoo a chýbajú mu schopnosti potrebné ptre návrat do prírody. Fotografia zo série vznikla 29. januára 2019 počas veterinárnej prehliadky.

 

 

SPOT NEWS STORIES

Záber smútiacej rodiny po páde lietadla v Etiópii je súčasťou série, ktorá získala prvú cenu v kategórii Spot News Stories. Autorom fotografií zo 17. marca 2019 je Mulugeta Ayene z agentúry AP.

 

SÚČASNÉ TÉMY (SINGLES)

Fotografka Esther Horvath (The New York Times) získala prvú cenu v kategórii Súčasné témy (Singles). Polárny medveď s mláďaťom sa priblížili k zariadeniu vedcov z vedeckej expedície, ktorá skúma dôsledky arktickej klímy.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa