Letnú sezónu na hrade Ľubovňa sprístupnili omšou z historickej kaplnky

2020-04-29 08:00:00 |   |    | 

Letnú sezónu na hrade Ľubovňa sprístupnili netradičným spôsobom. Namiesto plánovaného otvorenia s turistami sa návštevníkom prihovorili živým prenosom z omše v historickej hradnej kaplnke. Múzejníci s rekordnou, vyše dvestotisícovou návštevnosťou za rok 2019 aj takýmto virtuálnym spôsobom udržiavajú kontakt s verejnosťou.



 

Brány Ľubovnianskeho hradu i priľahlého skanzenu zatvorili pre pandémiu koronavírusu ešte 10. marca. Bolo zrejmé, že veľkolepé otvorenie letnej sezóny naplánované na nedeľu 26. apríla tentoraz nebude. Múzejníci sa tak rozhodli návštevníkom prihovoriť živým prenosom omše z hradnej kaplnky. „Za ostatné roky sme získali mnoho priaznivcov a podporovateľov, mnohí preto ocenili netradičné (ne)otvorenie hradných brán 2020. Myslím, že verejnosť očakávala, že vymyslíme niečo iné – zaujímavé,“ poznamenal Dalibor Mikulík, riaditeľ Ľubovnianskeho múzea, ktoré hrad i skanzen spravuje.

 

Kaplnku postavil bohatý magnát

Rímskokatolícka omša sa konala v kaplnke sv. Michala Archanjela, ktorú ešte v roku 1647 postavil spišský starosta a najbohatší magnát poľského Poľského kráľovstva Stanislav Lubomírsky. V tom istom čase a architektonickom slohu bol postavený aj piaristický kláštor v Podolínci. Hradná kaplnka patrí k objektom, ktorý sa snažili niekdajší vlastníci a správcovia hradu udržiavať v dobrom stave. „Vieme, že v čase vlastnenia hradu grófom Zámoyským boli v kaplnke pravidelné omše na sviatok sv. Michala a chodili na nich aj Andrássyovci z Betliara a Krasnej Hôrky. Múzeum SNM - Betliar disponuje aj spoločnou fotografiou Zámoyskýcha a Andrássyovcov,“ pripomenul D. Mikulík, podľa ktorého sa v nedávnej minulosti vďaka veľvyslancovi Taiwanu podarilo kompletne zrekonštruovať všetky tri oltáre. V minulosti mala kaplnka svojho kaplána, boli v nej krstené deti grófa Zamoyského a princeznej Izabely.

 

Revízia zbierok

Ľubovnianske múzeum v súčasnosti vykonáva dôkladnú revíziu zbierkového fondu s približne 26-tisíc kusmi predmetov. Vypratávajú sa podkrovia, podzemia i hradné pivnice. Činnosť si v súčasnosti vyžaduje správu 42 objektov, jeden z nich – Palác Ľubomírskych z obdobia baroka, prešiel prednedávnom rozsiahlou rekonštrukciou. „Momentálne očakávame dátum kolaudovania,“ upresnil riaditeľ múzea.

 

Výpadok detského návštevníka

Sprístupnenie galérií a múzeí sa podľa opatrení proti koronavírusu očakáva na Slovensku v tretej fáze. Jedno z najnavštevovanejších múzeí na Slovensku tak bude stáť pred ďalšou výzvou, keď ho v minulom roku navštívilo 214-tisíc turistov. „Ešte nevieme, aké budú v prípade týchto atypických areálov platiť pravidlá sprístupnenia verejnosti. Minulý rok bol a asi aj ostatne rekordom. Nemôžeme očakávať školské výlety, kedy bolo v máji a júni na parkovisku pod hradom aj 20 autobusov denne. Myslíme si, že všetky hromadné podujatia nemá zmysel organizovať. Jednak asi budú naďalej zakázané a asi aj návštevníci už budú úplne iní po tejto pandémii. Musíme zmeniť prehliadkové trasy, ešte viac sa zamerať na individuálne prehliadky, ktoré sme mali aj doteraz. Osobne vidíme veľký výpadok detského návštevníka a Poliakov, ktorí už desaťročia prispievajú k vysokej návštevnosti na území celého Slovenska. Prispôsobíme sa situácii a uvidíme, aký bude vývoj,“ povedal D. Mikulík.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ĽMS

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa