Liptov bojuje o návštevníkov: Zameriava sa na pobyt v prírode

2020-05-11 15:00:00 |   |    | 

Cestovnému ruchu pomaly, ale isto svitá na lepšie časy. Zariadenia cestovného ruchu postupne otvárajú svoje prevádzky a chystajú sa zabojovať o priazeň návštevníkov. Pomyselná „kóma“ cestovného ruchu končí, ale neznamená to, že cestovný ruch má zlé časy za sebou. Šťastie praje pripraveným a preto Liptov využil pozastavenie cestovného ruchu na nové plány rozvoja, rekonštrukcie a tiež na nastavenie sa na nové prísnejšie hygienické štandardy.



Liptov treba zažiť. To je hlavný slogan destinácie obkolesenej majestátnymi horami, v centre ktorej sa rozprestiera nádherná Liptovská Mara. Teraz však bežný slogan nestačí, Liptov sa sústreďuje najmä na to, aby dokázal, že má na to, aby zvládol po zaťažkávacej skúške spôsobenej pandémiou Covid-19 opätovný reštart... Už minulý týždeň stredisko Jasná sprístupnilo jazdy lanovkami pre peších turistov, čo bol obrovský krok vpred a nádej pre turizmus. „Slováci už doma, medzi štyrmi stenami, strávili veľa času, my im chceme ponúknuť alternatívu, chceme ich život spraviť krajším, aktívnejším a verím tomu, že aj lepším. Príroda je totiž najlepší lekár a možnosti, ktoré Liptov ponúka, sú úžasné a vhodné pre všetky vekové kategórie od najmenších, cez mladých, aktívnych pracujúcich ľudí až po seniorov. Väčšina tunajších ubytovateľov aj prevádzkovateľov služieb s očakávaniami prijala uvoľnenie opatrení v súvislosti s pandémiou COVID-19 a s dôrazným rešpektovaním nariadení štátu už spustila svoju prevádzku," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč.

Liptov je pripravený, veľa bude samozrejme závisieť aj od vývoja v celej krajine a tiež od samotných návštevníkov,  ich zodpovednosti voči sebe samým a svojmu okoliu. „Naše zvieratká potrebovali plnú starostlivosť aj v období uzatvorenia našej prevádzky. Sme radi, že sme toto náročné obdobie bez tržieb ustáli a konečne sme dnes o deviatej ráno otvorili. Vstup do areálu prirodzene umožňujeme len s ochranným rúškom a hostia musia použiť dezinfekciu na ruky. Zároveň dbáme na to, aby sa dodržiaval dvojmetrový odstup od iných osôb a návštevníci sa nezhromažďovali. Zaviedli sme tiež nákup lístkov cez e-shop. Veríme, že všetko pôjde bezproblémovo, lebo pandémia naše aktivity smerom k letu dosť skomplikovala. Plánovali sme napríklad opäť sprístupniť Motýliu záhradu, ale nejasné plány s uvoľňovaním opatrení to znemožnili, nakoľko motýlie kukly objednávame z Veľkej Británie. O to viac sa budeme snažiť čím skôr sprístupniť našu ZOOKONTAKT aj v nových priestoroch v Tatrapolise vedľa Tatralandie,“ povedal zoológ ZOOKONTAKT Liptovský Mikuláš Jaroslav Kompiš. Svoje brány otvorila aj neďaleká ubytovacia kapacita Holiday Village Tatralandia, ktorá sprístupnila aj terasu s gastronomickou ponukou. Samozrejme, s rešpektovaním všetkým nariadení na bezpečnosť. Na návštevníkov sa tešia aj mnohé iné prevádzky, medzi nimi park miniatúr MINISLOVENSKO, rôzne múzeá v tunajších mestách, Adrenalín centrum v Liptovskom Mikuláši....

Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV hneď po oznámení uvoľňovania regulácií cestovného ruchu oslovila svojich členov, prevádzkovateľov atrakcií aj ubytovacích zariadení, kedy otvoria prevádzky. Je skvelé, že väčšina otvorila hneď v tento deň, aby eliminovala straty spôsobené nedobrovoľným uzavretím prevádzok. Bezpečný pobyt pre každého Slováka bude to ťažiskové, na čo sa Liptov zameria.

„Z dôvodu pandémie COVID-19 aktuálne prepracovávame náš destinačný projekt pre rok 2020. Zameriavame sa na pobyt v prírode – významnou mierou podporíme cyklistiku na Liptove, najmä cez fenomén e-bike, zacielime sa na programy pre rodiny s deťmi v prírode, utlmujeme štandardné formy podujatí a snažíme sa o ich úpravu smerom k menšiemu zhromažďovaniu. Sústredíme sa na online komunikáciu. Väčšinu projektov zameriame na slovenskú klientelu, o ktorú mienime zabojovať a vzdialenejšie zahraničné trhy utlmíme, budeme ich riešiť len v udržiavacom režime. Pevne veríme, že Ministerstvo dopravy a výstavby SR, pod ktoré cestovný ruch patrí, nám prizná plnú štátnu dotáciu tak, aby sme mali reštart cestovného ruchu na Liptove ľahší a efektívnejší,“ zdôraznila riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Ministerstvo dopravy a výstavby SR prispieva na projekty organizácie a významnou mierou zlepšuje podmienky v turizme.

Pandémia COVID-19 začala písať novú históriu turizmu, ale v podstate aj fungovania našej krajiny, aj sveta. Liptov má na to všetky predpoklady, aby zahojil vzniknutú ranu, zvládol ťažkú situáciu a zabojoval o Slovákov a možno aj návštevníkov z iných krajín, ak to situácia dovolí. Jeho najväčšia sila sú totiž jeho ľudia, ktorí veria v seba a v región, vedia spolupracovať, chcú veci realizovať koordinovane a spoločne tak, aby opäť prinavrátili regiónu život, ktorý mu dávajú aj jeho spokojní návštevníci.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Mária Hikelová
Zdroj: Visit Liptov

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa