Kde dovolenkovať toto leto? Zostaňte na Slovensku a pomôžte turizmu

2020-05-30 00:00:00 |   |    | 

Infektológovia, vedci a politici čoraz častejšie dostávajú otázku, či toto leto strávime dovolenky pri mori. Ich odpoveď je vo veľkej miere rovnaká. Cestovanie by mohlo priniesť druhú vlnu koronavírusu, preto by sme sa mali radšej pripraviť na prázdniny na Slovensku. Okrem tohto dôvodu prichádza aj jeden praktický - náš turizmus a ekonomika potrebujú pomôcť, takže práve teraz je správny čas na to, aby sme ich podporili.



 

Rok venovaný spoznávaniu Slovenska

Pre tých, ktorí milujú cestovanie, to nie je ľahká skúška. Jednotlivé krajiny sa chránia pred rozširovaním vírusu a obávajú sa najmä blížiacej letnej sezóny, ktorá by mohla zvýšiť migráciu ľudí. Namiesto plánovania dovoleniek preto iba sedíme doma a spomíname na pekné zážitky z minulých ciest. No tak ako ste ostatné roky venovali spoznávaniu sveta, teraz by ste to mali vrátiť našej domovine. Okrem iných faktorov je pre ekonomiku dôležité, aby ste začali čo najviac nakupovať. Podporujte najmä slovenské produkty, značky a služby, aby sa opäť dostalo do obehu čo najviac peňazí. Významným a veľmi príjemným spôsobom takejto pomoci je cestovanie po Slovensku. Zabudnite preto tento rok na more a venujte ho iba spoznávaniu domoviny.

 

Päť menej známych zaujímavostí

Jaskyňa Zlá diera, Lipovce – jediná jaskyňa v Prešovskom kraji ponúka návštevníkom malé dobrodružstvo. Turistická trasa nie je náročná a budete sa na nej cítiť ako praví objavitelia podzemných priestorov. Tieto miesta navyše nie sú elektrifikované, aby ste mali intenzívny zážitok, takže na cestu si budete svietiť len baterkami.

Valy obrov, Bátovce – pri obci Bátovce sa tiahne dlhý kamenný val, ktorý domáci nazývajú „slovenský Čínsky múr“. Ide o zvláštny úkaz, keď boli kamene k sebe privarené pod vplyvom veľmi vysokej teploty. Valy obrov mali v minulosti niekoľko kilometrov, dnes sa už podarilo uchovať len pár úsekov, ktoré odhaľujú fascinujúcu obrannú prácu našich predkov.

Rozhľadňa Terchovské srdce – tento projekt spojil Terchovú s českou obcou Třanovice. Tridsať metrov vysoká veža sa nachádza na vrchu Oblaz a ponúka nádherný výhľad na celý región. Táto atrakcia je súčasťou náučného chodníka.

Hájske vodopády, Háj a Hačava – vodopády sa nachádzajú v lesnej oblasti medzi týmito dvoma dedinami. Najznámejšie sú počas zimy, keď vytvárajú nádhernú zamrznutú ľadovcovú stenu. V lete sú najkrajšie po daždivom dni, keď nimi preteká mohutný prúd vody.

Slanický ostrov, Oravská priehrada – oddych pri Oravskej priehrade sa nespája len s kúpaním a letnými radovánkami. V jej strede sa nachádza Slanický ostrov, na ktorý sa dostanete loďou a môžete si tam obzrieť galériu ľudového umenia.

 

Uprednostňujte hotely mimo zahraničných sietí

S podporou domácej ekonomiky prichádza tiež správny výber služieb a ubytovania. Snažte sa rezervovať nocľah v slovenských hoteloch, ktoré nie sú súčasťou veľkej medzinárodnej siete. Tá dokáže prežiť skôr ako jeden malý podnik sídliaci iba v jednom štáte. Preto pri výbere bývania sa častejšie prikláňajte k možnosti slovenských hotelov a penziónov.

 

Vyskúšajte ubytovanie v súkromí

Snažte sa podporiť malých hráčov v ekonomickom prostredí. V zahraničí sme si už zvykli na využívanie Airbnb, teraz by ste to mali uplatniť aj u nás. Aspoň jeden z výletov si naplánujte tak, aby ste bývali niekde v súkromí a pomohli aj takýmto malým podnikateľom, ktorí si privyrábajú na živobytie.

 

Pomôžete i jednodňovými výletmi

Mnohí Slováci sa aktuálne obávajú o svoju finančnú situáciu. Preto nechcú zbytočne investovať do dlhých dovoleniek, ktoré by ich stáli veľkú časť úspor. Napriek tomu neseďte iba doma a urobte si aspoň pár jednodňových výletov. Aj tie dokážu vo výraznej miere pomôcť nášmu turizmu. Počas nich zaplatíte za lístky na dopravu, kúpite si vstup do nejakej pamiatky, malý suvenír a niečo miniete na jedlo. To všetko sú príspevky, ktoré pomáhajú regiónom a podpore lokálneho turizmu.

 

Navštívte čo najviac pamiatok

Pri pobytoch na Slovensku zopakujte presne to isté plánovanie ako v cudzine. Snažte sa nájsť čo najviac pamiatok a atrakcií, ktoré navštívite počas týchto dní. Aj v našich pomeroch si môžete vymyslieť príjemné aktívne výlety, počas ktorých spoznáte pestrú kultúru v danej lokalite. No a čím viac vstupeniek si zakúpite, tým prospešnejšie to bude pre slovenskú ekonomiku.

 

Choďte do reštaurácie

Obľúbeným zvykom Slovákov je vziať si najmä na krátke výlety alebo pobyty na chate svoje potraviny a ušetriť tak na strave. Každý z nás si však zaslúži malú odmenu a aspoň jedno jedlo počas výletu či pobytu si kúpte v reštaurácii alebo v inom stravovacom zariadení. Takýmto spôsobom nepomáhate len samotným podnikom, ale aj zásobovačom a firmám, ktoré sa starajú o výrobu alebo pestovanie surovín, potrebných pre váš pokrm.

 

Suveníry od malých remeselníkov

Pekné suveníry sa nachádzajú aj v našich obchodíkoch. Snažte sa v tomto prípade ísť po kvalite a príbehu. Nehľadajte masovo vyrábané magnetky, radšej zájdite k malému remeselníkovi a poľnohospodárovi, ktorý vám okrem takejto pamiatky predá kus svojho srdca, ktoré dal do nej počas výroby.

 

O dobrých zážitkoch hovorte svojim známym

Po skončení výletu nezabudnite šíriť svoje skúsenosti z výletov a dovoleniek. Čím viac ľudí sa dozvie o krásach Slovenska, tým viac si ich naplánuje svoje výlety po domovine tiež. Nášmu turizmu tak urobíte obrovskú službu.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa