Pamiatky otvárajú svoje brány, navštíviť môžete hrady aj lesnú železnicu

2020-05-07 15:00:00 |   |    | 

Konečne dochádza k uvoľňovaniu opatrení a v piatok (8. 5.) verejnosti svoje brány otvára aj niekoľko pamiatok. A to je skvelá príležitosť vyraziť si aj s rodinou na príjemný výlet. Samozrejmosťou však zostáva dodržiavanie bezpečnostných pokynov!



 

Hlavnú letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade a Oravskej lesnej železnici otvoria v piatok 8. mája. Informovala o tom riaditeľka správcovského Oravského múzea Pavla Országha Hviezdoslava Mária Jagnešáková. Prehliadka hradu sa pre pandémiu nového koronavírusu uskutoční v špeciálnom režime a za prísnych bezpečnostných hygienických podmienok. "Návštevníci si budú môcť hrad pozrieť individuálne bez sprievodu lektora s orientačnou mapou. Pri pokladni odporúčame návštevníkom stiahnuť si aplikáciu Audioguide, ktorá je k dispozícii vo viacerých jazykových mutáciách," uviedla riaditeľka. V jednotlivých expozíciách sa nachádzajú stojany s historickými textmi. Počas prehliadky budú návštevníkov usmerňovať pracovníci Oravského múzea. Hrad bude v máji otvorený denne od 10.00 h do 16.00 h.

Vlak na Oravskej lesnej železnici bude premávať podľa platného cestovného poriadku s obmedzeným počtom návštevníkov. Múzeum návštevníkom odporúča rezervovať si miesto na jazdu vláčikom minimálne deň vopred. "Tešíme sa, že môžeme otvoriť brány Oravského hradu pre návštevníkov a vypraviť aj vláčik na Oravskej lesnej železnici. Veríme, že aj napriek prísnym hygienickým nariadeniam mimoriadnu situáciu spolu zvládneme a hlavnú letnú turistickú sezónu začneme možno trochu ináč ako obvykle. Ako bonus sme pre návštevníkov pripravili výstavu s názvom Retro hračky, ktorú si môžu pozrieť v rámci prehliadky na Oravskom hrade," povedala Jagnešáková. Múzeum zároveň žiada o dodržiavanie protiepidemiologických opatrení – prekrytie tváre rúškom/šatkou, dezinfekciu rúk, udržiavanie dvojmetrového odstupu v oboch expozíciách a rešpektovanie všetkých pokynov.

V piatok (8. 5.) opäť pre verejnosť sprístupnia aj stredoveký hrad Beckov. Informovalo o tom združenie Hrad Beckov na sociálnej sieti. „K tomuto kroku sme pristúpili na základe uvoľňovania opatrení, ktoré v pondelok 5. mája predstavila vláda Slovenskej republiky. Brány národnej kultúrnej pamiatky budú pre verejnosť otvorené každý deň od 9.00 do 18.00 h,“ informuje združenie s tým, že expozície v priestoroch dolného nádvoria zostanú zatiaľ zatvorené. Pre turistov budú k dispozícii bufet, suveníry a vinotéka.

Pre návštevníkov budú platiť prísne hygienické a bezpečnostné opatrenia. Vstup do areálu hradu a pohyb v ňom je možný len s prekrytím horných dýchacích ciest, dezinfekciu rúk zabezpečí Hrad Beckov. Turisti a menšie skupiny (rodičia s deťmi) musia medzi sebou udržiavať minimálne dvojmetrové odstupy. „Prehliadky so sprievodcom sú z dôvodu kumulovania väčšieho počtu osôb na jedom mieste zrušené. Pracovníci hradnej pokladnice, bufetu a suvenírov budú s turistami komunikovať prostredníctvom výdajných okienok. Vstupné do hradu je možné platiť aj kartou, na iných miestach v hrade iba v hotovosti,“ informuje Hrad Beckov.

Bojnický zámok je tiež opäť otvorený pre širokú verejnosť. Pre pretrvávajúce hygienické opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom pripravili múzejníci pre návštevníkov špeciálnu prehliadkovú trasu, ktorá ponúka to najlepšie z Bojnického zámku. "V aktuálnej situácii sú prehliadky bez sprievodcu, návštevníci prechádzajú zámkom za pomoci sprievodných textov. Tie sú k dispozícii v elektronickej alebo tlačenej podobe," priblížila kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice Petra Gordíková. Dodala, že návštevníci musia počas prehliadky strpieť niektoré obmedzenia. Pred vstupom do objektu im zamestnanci múzea merajú telesnú teplotu a žiadajú ich o dezinfekciu rúk. Návštevníci sú povinní nosiť rúška a dodržiavať dvojmetrové odstupy. Vstup do zámku je regulovaný, v jednej chvíli môže byť v objekte maximálne 60 osôb. Podľa Gordíkovej bude múzeum do konca mája otvorené denne okrem pondelkov vždy od 10.00 do 15.00 h.

Kultúrne inštitúcie v pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa budú otvárať postupne.   Návštevníkom bude k dispozícii všetkých sedem múzeí a dve galérie v pôsobnosti kraja. Od stredy (6. 5.) je otvorené Šarišské múzeum, od štvrtka Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach a od piatka (8. 5.) aj najnavštevovanejšia pamiatka na území kraja Ľubovnianske múzeum - hrad v Starej Ľubovni. Počas víkendu otvoria svoje brány kultúrne inštitúcie v Poprade - Podtatranské múzeum a Tatranská galéria. Od pondelka (11. 5.) sprístupnia svoje expozície aj Múzeum v Kežmarku, Krajské múzeum v Prešove s kaštieľmi v Hanušovciach nad Topľou a Stropkov, nasledujúci deň i Šarišská galéria v Prešove a Vihorlatské múzeum v Humennom.

Čiastočne sprístupnené budú aj hvezdárne v Prešove a Humennom. Návštevníkom sa umožnia individuálne návštevy za účelom pozorovania oblohy na otvorených pozorovacích terasách pracovísk pri zabezpečení zachovania odporúčaných odstupov.

Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici sprístupní verejnosti v piatok (8. 5.) tri svoje expozície. Sviatočný deň môžu návštevníci stráviť v baníckom skanzene, či obhliadkou Starého a Nového zámku. Ako informuje múzeum na svojej stránke, pre záujemcov bude sprístupnená povrchová expozícia Banského múzea v prírode. Obdivovať tu môžu napríklad Kachelmanov vodnostĺpcový ťažný stroj, premiestnený zo šachty Lill v Hodruši. Príťažlivá prehliadka podzemia zatiaľ nebude návštevníkom sprístupnená. V samotnom centre mesta sa môžu domáci i turisti vybrať na prehliadku Starého zámku, avšak bez lektora. V rámci nej si môžu prezrieť Karner, Himmelreich, zámockú studňu či lapidárium a expozíciu barokovej plastiky. Zavítať však môžu aj do Nového zámku, dominanty Štiavnice, ktorý sa vypína na Frauenbergskom kopci. Múzeum upozorňuje, že pre pandémiu nového koronavírusu musia návštevníci počítať s niekoľkými hygienickými opatreniami, ako je dezinfekcia rúk, zákaz vstupu bez rúška, či inej ochrany tváre.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa