Dovolenka pri mori prestáva byť snom: Už o mesiac by sme podľa odborníkov mohli opäť cestovať

2020-05-20 12:00:00 |   |    | 

Skvelá správa - v mnohých častiach Európy bude toto leto aj napriek pandémii nového koronavírusu možné dovolenkovať! Odborníci predpokladajú, že celosvetové varovanie pred cestovaním bude minulosťou po 14. júni a niektoré obľúbené letné destinácie už avizovali otvorenie hraníc.



Nemecká vláda predpokladá, že v mnohých častiach Európy bude toto leto aj napriek pandémii nového koronavírusu možné dovolenkovať. "Existuje veľká šanca, že nebudeme musieť stráviť dovolenku len doma, ale zrejme bude možná aj v zahraničí," povedal splnomocnenec spolkovej vlády pre cestovný ruch Thomas Bareiss v rozhovore pre Stuttgarter Zeitung a Stuttgarter Nachrichten. Cieľom je, aby všetky európske krajiny mohli prijímať dovolenkárov, pokiaľ to dovolí vývoj epidémie a použijú sa spoľahlivé ochranné a hygienické opatrenia.

"Bude nevyhnutné ľuďom veľmi jasne povedať, že všade budú obmedzenia, na plážach, v reštauráciách, v centrách miest. Musíme sa na to pripraviť, že tohtoročná dovolenka, ak ju niekto strávi v zahraničí v Európe, bude mať pravdepodobne veľmi málo spoločné s tou dovolenkou, ktorú pozná, keď bol na daných miestach v minulosti," dodal nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.

Bareiss tiež zdôraznil, že je potrebné zabezpečiť, aby sa dovolenkové destinácie neotvorili príliš skoro. Predovšetkým v južných európskych regiónoch, ktoré sú vysoko závislé od turizmu, je tlak na otvorenie hotelov, penziónov, reštaurácií a ďalších zariadení veľký. Je však presvedčený, že po 14. júni bude celosvetové varovanie pred cestovaním minulosťou. Dodal, že postupne by sa malo dať cestovať aj mimo Európy. Podmienky na to však musia vytvoriť aerolínie. "Nepomôže, ak sa budú dodržiavať rozstupy na pláži, ale predtým ľudia nechránene sedeli natlačení na sebe v lietadle."

 

Španielsko už avizovalo, že plánuje svoje hranice pre turistov otvoriť približne koncom júna. Stane sa tak potom, ako dôjde k úplnému uvoľneniu opatrení v boji s novým koronavírusom. Oznámil to v pondelok španielsky minister dopravy José Luis Ábalos.

Madrid minulý týždeň prekvapil partnerské krajiny EÚ, keď zaviedol dvojtýždňovú karanténu pre všetkých cestujúcich zo zahraničia, zatiaľ čo španielske hranice zostali pre väčšinu cudzincov uzavreté. Tieto kroky boli podľa tamojšej vlády nevyhnutné, aby sa zabránilo druhej vlne ochorenia COVID-19. V utorok napríklad Španielsko zamietlo vstup na svoje územie trojici nemeckých turistov, ktorí prileteli na ostrov Malorka z Kolína nad Rýnom so zámerom spraviť si tam skorú letnú dovolenku. Dvoch mužov a jednu ženu tamojšie úrady vrátili nazad do ich vlasti, podľa miestnych úradov totiž nemali na návštevu populárnej destinácie dostatočne dobrý dôvod.

Spomínané obmedzenia sú však len dočasné. Minister Ábalos uviedol, že ich platnosť vyprší paralelne s povolením cestovať v rámci krajiny, kde jednotlivé regióny zmierňujú obmedzenia v odlišných fázach. "Nemôžeme povoliť cestovanie cudzincom, zatiaľ čo je španielska populácia obmedzovaná," povedal minister pre televíznu stanicu TVE. "Od konca júna začneme s turistickými aktivitami," vyhlásil. "Španielsko musíme udržať atraktívne čo sa týka zdravotného hľadiska," dodal.

 

Taliansko sa už tiež pripravuje na to, že v lete krajinu opäť navštívia turisti z Európy, uviedol taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. "Sme pripravení prijať turistov z Európy," povedal v rozhovore pre nemecký denník Bild. Dodal, že, samozrejme, bude potrebné dodržiavanie bezpečnostných a hygienických opatrení. Taliansko, ktoré patrí medzi krajiny najzasiahnutejšie padnémiou nového koronavírusu, sa pripravuje na to, že od 3. júna privíta cestujúcich zo schengenského priestoru.

Talianske médiá už avizovali, že počet návštevníkov pláží bude presne limitovaný. Vstup bude povolený len na základe časovo vymedzenej rezervácie (napríklad prostredníctvom aplikácie), ktorá tiež uľahčí prípadné kontaktovanie a následnú karanténu, ak by sa ochorenie Covid-19 vyskytlo u niektorého z návštevníkov. Na mieste potom bude nutné dodržiavať pravidlá, uvedené v niekoľkých jazykových mutáciách pri vstupoch na pláž. Predovšetkým treba zachovávať vzájomnú vzdialenosť minimálne jeden meter, k čomu dopomôžu aj presné značenia pomocou pásiek a značiek. Tie budú ukazovať nielen potrebné rozostupy, ale označia tiež miesta, kde si môžu návštevníci rozložiť slnečník. Nikde inde to povolené nebude.

 

Francúzsko zatiaľ hranice otvoriť neplánuje, štátny tajomník pre cestovný ruch Jean-Baptiste Lemoyne ale pre nedeľník Le Journal du Dimanche povedal, že do 21. júna, teda do začiatku leta, by malo byť pre turistov otvorených čo najviac pamiatok. Podľa vývoja pandémie nového koronavírusu to zrejme bude v niektorých regiónoch možné aj o niečo skôr. Dodal, že 25. mája by mal byť hotový výhľad otvárania cestovného ruchu.

Počas tohto víkendu sa vo Francúzsku otvorili prvé pláže a turistické ciele, ako sú pútnické miesta v Lurdách alebo ostrov Mont Saint-Michel. Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner kritizoval, že Taliansko chce od 3. júna opäť povoliť príchod cestujúcim zo zahraničia. Podľa neho je dôležité, aby sa tieto rozhodnutia koordinovali na európskej úrovni. Dodal, že si praje viac solidarity a menej jednostranných rozhodnutí.

 

V pondelok opäť otvorilo všetky archeologické pamiatky - vrátane aténskej Akropoly - aj Grécko. Otváraciu ceremóniu na Akropole viedla grécka prezidentka Katerina Sakellaropulová. Medzi prítomnými, ktorí mali na tvárach rúška a dodržiavali sprísnené opatrenia a potrebný odstup, bola aj ministerka kultúry Lina Mendoniová, ako aj novinári a zamestnanci. Ministerstvo kultúry v tejto súvislosti uviedlo, že zabezpečilo deliace steny a návštevné miesta sa vydezinfikovali.

Akropola a ďalšie pamätihodnosti boli zatvorené od polovice marca, rovnako ako tamojšie múzeá. Tie sa majú otvoriť až 15. júna. Pandémia, s ňou spojené cestovné reštrikcie a rušenie dovolenkových pobytov veľmi tvrdo postihli grécky turistický sektor. Znovuotvorenie pamiatok je súčasťou snáh gréckej vlády o opätovné prilákanie aspoň časti zahraničných návštevníkov.

 

Chorvátsko sa chce v júni dohodnúť na otvorení hraníc pre turistov s piatimi európskymi krajinami. Informovala o tom agentúra HINA s odvolaním sa na Jutarnji List. Podľa denníka je pravdepodobné, že začiatkom júna Chorvátsko uzavrie dohody o uvoľnení cestovania s Maďarskom, Rakúskom, Českom a Slovenskom. Nemecko by malo nasledovať v polovici júna. Chorvátsko sa už na uvoľnení cezhraničnej dopravy dohodlo so Slovinskom. 

Slováci sa môžu do Chorvátska dostať aj v súčasnosti, no len ak tam vlastnia nehnuteľnosť či loď.  Pre TASR to uviedol prezident Zväzu cestovného ruchu (ZCR) SR Marek Harbuľák. Do Chorvátska môžu Slováci pricestovať cez Rakúsko a Slovinsko. "V Rakúsku je potrebné v prípade kontroly preukázať sa negatívnym testom na COVID-19, nesmie by však staršie ako štyri dni. To isté platí aj pri ceste z Chorvátska späť po tej istej trase," ozrejmil Harbuľák.

Priblížil, že pravidlá sú iné pre nákladnú dopravu a iné pre osobnú dopravu, respektíve pre fyzické osoby, ktoré chcú z pracovného, súkromného alebo iného dôvodu navštíviť danú krajinu. "V týchto dňoch zaznamenávame výraznejšie uvoľňovania týchto režimov v niektorých krajinách, no mnohé uvoľnenia sú stále podmienené vývojom ochorenia v danej krajine či susedných krajinách, a môžu sa meniť," podotkol. Práve preto odporúča sledovať stránky a aktuálne informácie na stránkach Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa