Chorvátsko víta návrat turistov: Svoje brány otvoril Národný park Plitvické jazerá aj Dubrovník

2020-05-27 15:00:00 |   |    | 

Vzhľadom na vynikajúcu epidemiologickú situácii v Chorvátsku sa štátne hranice pomaly, ale isto otvárajú mnohým turistom, ktorí chcú stráviť svoju dovolenku v jednej z chorvátskych destinácií. Vstup do krajiny je teda umožnený všetkým majiteľom nehnuteľností a lodí, ktorí pri prekročení hranice potvrdia svoje vlastníctvo príslušnou dokumentáciou. Umožnené sú aj príchody kvôli ekonomickým a iným obchodným záujmom. Prekročenie hranice je tiež možné pre všetkých turistov, ktorí majú platné rezervácie ubytovacích alebo charterových spoločností.



To, že sa cestovný ruch pomaly vracia do Chorvátska, potvrdzujú aj výsledky počas prvého týždňa, kedy bol cudzincom umožnený vstup do krajiny. V období od 11. do 17. mája v Chorvátsku bolo uskutočnených okolo 9.000 príchodov a 85.000 prenocovaní. Najväčší počet príchodov bol realizovaný v rámci ubytovania na súkromí a v hoteloch a podľa krajín bol najväčší počet hostí z Chorvátska a zo Slovinska. Vzhľadom k dvojstranným dohodám na úrovni Európskej únie sa očakáva, že v Chorvátsku čoskoro narastie aj počet hostí z iných, najmä okolitých krajín, ako je Maďarsko, Rakúsko, Česká republika, Slovensko, Poľsko a samozrejme Nemecko, z ktorých sú chorvátske destinácie ľahko dostupné po ceste.

Ďalšie lákadlo pre všetkých, ktorí počas tejto pandémie zatúžili cestovať je skutočnosť, že v Chorvátsku začali fungovať stravovacie zariadenia a reštaurácie, ale tiež, že sú  k dispozícii aj pláže, bazény, národné parky alebo CHKO a ďalšie turistické atrakcie (napr. hradby v Dubrovníku). Všetky sprievodné opatrenia a pravidlá správania, tj. fungovania turistických zariadení, sú samozrejme jasne predpísané s cieľom zachovať priaznivú epidemiologickú situáciu a tak potvrdiť medzinárodné postavenie Chorvátska ako bezpečnej turistickej destinácie.

Chorvátsko je pripravené na to, čo vie najlepšie, a to je cestovný ruch. Cestovný ruch založený na kvalite, láskavosti a, čo je najdôležitejšie v tejto dobe, na bezpečnosti. Pravidelné aktualizácie cestovných informácií, ako aj odkazy na predpísané ochranné a zdravotné opatrenia možno nájsť na webových stránkach Chorvátskeho turistického združenia.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: HTZ

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa