Je to oficiálne: Najčistejšia voda na kúpanie je v týchto krajinách

2020-06-08 19:59:00 |   |    | 

Kvalita vôd v Európe je aj naďalej vysoká. Vyplýva to z výročného hodnotenia Európskej environmentálnej agentúry (EEA), o ktorom v pondelok informovala Európska komisia (EK). Slovensko sa v kategórii najvyššej kvality vôd na kúpanie ocitlo na 28 mieste z 30 sledovaných krajín.



 

Takmer 85 percent lokalít určených na kúpanie monitorovaných v roku 2019 v celej Európe spĺňa tie najvyššie a najprísnejšie normy kvality vody. Výsledky prieskumu poskytujú prehľad o tom, kde môžu plavci nájsť najlepšiu kvalitu vody na kúpanie. Najvyššie percento vôd vysokej kvality na kúpanie mali vlani na Cypre (99,1 %), v Rakúsku (98,5 %), na Malte (97,7 %) a v Grécku (95,7 %).

Na druhom konci rebríčka sa ocitli Poľsko (21,6 %), Albánsko (58,8 %), Slovensko (62,5 %) a Estónsko (63 %). Celoeurópsky priemer bol na úrovni 84,8 %.

Slovensko však spolu s kategóriami "dobrá kvalita" a "dostatočná kvalita" vody na kúpanie dosiahlo 88-percentné odporúčanie pre plavcov a kúpaniachtivých záujemcov.

Z dôvodov pandémie nového koronavírusu a karanténnych opatrení zavedených v celej Európe sa však verejnosti odporúča vyhľadať aktualizované informácie o bezpečnostných opatreniach v lokalitách určených na kúpanie, ktoré vydávajú miestne a vnútroštátne orgány a prevádzkovatelia pláží.

Komisia už 13. mája predložila súbor usmernení a odporúčaní, ktoré majú členským štátom EÚ pomôcť postupne zrušiť cestovné obmedzenia a umožniť podnikateľom v cestovnom ruchu, aby znova otvorili prevádzky v súlade s potrebnými opatreniami na ochranu zdravia.

Eurokomisár pre životné prostredie, oceány a rybárstvo Virginijus Sinkevičius v tejto súvislosti upozornil, že dovolenkári čistú vodu na kúpanie považujú za samozrejmosť, ale v skutočnosti je to jedným z európskych kolektívnych úspechov.

Výkonný riaditeľ agentúry EEA Hans Bruyninckx v správe pre médiá zdôraznil, že pravidelné monitorovanie a posudzovanie vody na kúpanie zásadným spôsobom pomáha udržiavať ich už aj tak vysokú kvalitu v celej Európe. "Prípadné znečistenie vôd môžeme riešiť prijatím účinných opatrení. Čistejšie vody na kúpanie nie sú prospešné len pre naše zdravie a blahobyt, ale aj pre zdravie životného prostredia," opísal situáciu.

Podľa správy EEA splnilo minimálne požiadavky na kvalitu takmer všetkých 22.295 lokalít na kúpanie, z toho sa 21.981 nachádzalo v 28 členských štátoch EÚ (vrátane Spojeného kráľovstva). Agentúra uskutočnila monitorovanie kvality lokalít na kúpanie aj v Albánsku a vo Švajčiarsku.

Až 85 % lokalít v celej Európe získalo hodnotenie "výborné". Minimálne "dostatočné" požiadavky dosiahlo 95 % lokalít a len 1,3 % zo všetkých lokalít sledovaných v minulom roku získalo hodnotenie "nevyhovujúce". Zo správy vyplýva, že kvalita pobrežných lokalít na kúpanie je lepšia ako kvalita kúpalísk vo vnútrozemí.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: TASR - Jaromír Novak

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa