Na Spišskom hrade vzniká unikátne umelecké dielo, pôdorys katedrály Notre Dame

2020-06-10 08:00:00 |   |    | 

Na dolnom nádvorí Spišského hradu vzniká pôdorys katedrály Notre-Dame v Paríži, ktorý zakresľuje výtvarník Matúš Lányi. Katedrála je kreslená v mierke 1:1, s rozmerom 128 krát 48 metrov a kresba tvorí rozlohu okolo 6000 štvorcových metrov, uviedol pre TASR autor diela.




Začal som minulý týždeň vo štvrtok, najprv som to potreboval zamerať, nakolíkovať si body, ktoré teraz spájam igelitovou páskou a predpokladám, že ešte nejaké dva až tri dni práce je na tom. Ide o pokračovanie môjho konceptu, ktorý realizujem s odstupom už dlhší čas, kde porovnávam pôdorysy plôch a katedrál, ich funkcie a to je vlastne taká komparácia,“ priblížil Lányi.

Autor prekresľoval aj katedrálu v Chartres, potom to bola katedrála v Amiens, neskôr katedrálu Sv. Martina na Spišskej Kapitule a teraz Notre-Dame. Podľa neho paralela so Spišským hradom je úplne náhodná v tom, že ležia na rovnakej rovnobežke.

Toto dielo trochu obmedzuje návštevníkov, pretože sú tu nejaké koridory, po ktorých sa oni pohybujú. Nejakého zničenia sa nebojím, satisfakciou je už iba to, že vznikne a aké dlhé trvanie bude mať, to už nie je dôležité,“ dodáva Lányi. Autor predpokladá, že jeho práca bude na nádvorí Spišského hradu zachovaná asi týždeň.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - František Iván
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa