Navštívili sme Chorvátsko: Diaľnice sú prázdne, rúška nikto nenosí

2020-07-11 00:00:00 |   |    | 

Koronavírus Covid-19 úplne zmenil tohtoročné leto. Prímorské krajiny, ktoré sú závislé na príjmoch z turizmu, avizujú bezpečnosť, mnoho ľudí však zatiaľ pristupuje k dovolenkovým plánom veľmi opatrne. My sme sa vybrali do Chorvátska a skontrolovali aktuálnu situáciu.



 

Na jeden z chorvátskych ostrovov sme sa vybrali hneď v prvý prázdninový deň 1. júla vlastným automobilom. Cestovali sme cez deň. K dispozícii sú dve trasy, my sme si zvolili tú cez Maďarsko. Na hraničnom prechode Čunovo – Rajka sme sa ani nezastavili – cestovné doklady nikto nekontroloval a diaľničnú známku sme zakúpili vopred cez internet.

Maďarské cesty nepraskali vo švíkoch, treba však povedať, že vzhľadom na deň v týždni neboli výrazne prázdne. Na čerpacích staniciach nemali ľudia rúška či respirátory, a to ani v interiéri. Mimochodom toalety sú tam spoplatnené, turniket sa otvorí až po vhodení mince. Výhodou však je, že sa dá použiť 50-centová alebo 1-eurová minca, z ktorej vám automat vydá forinty.

Zastávka na čerpacej stanici má v porovnaní s bežným odpočívadlom svoje výhody aj nevýhody. Na jednej strane na nej zrejme prídete do bližšieho kontaktu s inými ľuďmi, na druhej však ponúka lepšiu hygienu. Toaletám na odpočívadlách totiž chýba mydlo a kľučiek sa treba dotýkať. Keď vezmeme do úvahy, že pri dlhých cestách mnoho ľudí jedáva aj v aute, treba venovať zvýšenú pozornosť čisteniu rúk antibakteriálnym gélom.

Kým slovensko-maďarskú hranicu prekročíte okamžite, pri vstupe do Chorvátska je situácia iná. Úrady síce avizujú, že ak vopred vyplníte dotazník s informáciami o vašom pobyte, budete presmerovaní do určených jazdných pruhov s kratšou čakacou dobou, realita však bola iná. Hoci nebolo na hraničnom prechode veľa áut, zdržali sme sa takmer pol hodinku.

Potvrdenie o registrácii vopred nikoho nezaujímalo, takže sme čakali aj na tých, ktorí ho nemali. Aj s ním však bola kontrola pomerne zdĺhavá. Chorvátsky colník každý pas skenoval, opätovne si overoval, kam presne ideme a kontroloval aj doklady od auta. Telesnú teplotu posádky však nemerali.

Aj napriek zdržaniu cesta k moru trvá tento rok kratšie – diaľnice sú totiž od Záhrebu v podstate prázdne. Dobrou správou je tiež to, že za poplatky zaplatíte menej. Kým obvykle Chorváti v letnej sezóne zvyšujú ceny, tento rok ich v snahe o nalákanie turistov nechali v pôvodnej výške.

Inak však koronavírus neovplyvnil takmer nič. Upozornenia na dodržiavanie bezpečných vzdialeností a nosenie rúšok sú oveľa menej výrazné ako u nás a aktuálne nariadenia si treba radšej naštudovať cez internet. Po prekročení hraníc vám totiž prídu len štandardné informácie o poplatkoch za využívanie mobilných dát a dôležitých telefónnych číslach. Žiadnu špeciálnu sms súvisiacu s Covidom-19 nečakajte.

My sme sa dočítali, že počas pobytu mimo ubytovacích zariadení sa odporúča prekryť si nos a ústa a dodržiavať fyzický odstup od iných osôb. Už niekoľko týždňov platí v Chorvátsku povinnosť nosiť rúška vo verejnej hromadnej doprave. Infoletáky so žiadosťou o použitie rúška sú nalepené pri vstupe do všetkých obchodov aj na trajekt, v podstate nikto však tieto nariadenia nedodržiava.

Podobnú skúsenosť má aj David, ktorý do Chorvátska pricestoval pravidelnou autobusovou linkou z Bratislavy. „V interiéri by mali všetci nosiť rúško, v skutočnosti ho však nemal nikto. Našťastie však autobus nebol plný, takže sa dali aspoň dodržiavať aké-také odstupy.

Aké je teda tohtoročné leto v Chorvátsku? Pre domácich zrejme veľmi zlé. O samostatné domčeky, prípadne apartmány s vlastným stravovaním záujem je, oveľa horšie je to však s hotelovými zariadeniami. Turistov je, skrátka, málo, čo potvrdzuje aj predavač v miestnom obchode so suvenírmi, ktorý zalamuje rukami a tvrdí, že ceny maximálne znížil, pretože nemá kupujúcich. Už na pohľad je jasné, že sa nejedná len o marketingový ťah.

Ak vám oddych pri mori chýba, Jadran je aj toto leto dobrou voľbou. Stačí si len vybrať správne ubytovanie – ideálne je prenajať si celý objekt a v tom lepšom prípade na pevnine a nie na ostrove, kam sa treba prepraviť trajektom. Samozrejmosťou je zvýšená opatrnosť pri zastávkach po ceste. Riziko je však pri doržaní zopár jednoduchých pravidiel napriek voľnejšiemu prístupu Chorvátov stále rovnaké ako u nás.

 

AKTUALIZÁCIA (TASR):

V Chorvátsku bude od pondelka povinné nosenie rúšok v obchodoch a ďalších uzavretých verejných priestoroch. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters. Chorvátsko zaznamenalo v sobotu rekordný denný prírastok prípadov nákazy novým koronavírusom. Väčšina zo 140 nových prípadov bola zaznamenaná v hlavnom meste Záhreb a vo východných oblastiach krajiny.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dromedar / AKO

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa