UNESCO obnoví konfliktom postihnutú lokalitu Bandiagara v Mali

2020-08-11 08:00:00 |   |    | 

Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) obnoví lokalitu Svetového dedičstva Bandiagara v centrálnej časti Mali, ktorú ťažko postihol dlhodobý konflikt v tejto západoafrickej krajine.



Práce budú zamerané na miesta tradičnej kultúry, ako aj na obnovu ceremoniálnych objektov nachádzajúcich sa v chránenej zóne, uvádza sa v utorkovom vyhlásení UNESCO, z ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

Projekt obnovy je naplánovaný na tri roky a zrealizuje sa vďaka dotácii vo výške jedného milióna dolárov z fondu Medzinárodného spolku pre ochranu dedičstva v konfliktných oblastiach (ALIPH), uviedla organizácia.

Bandiagara sa nachádza v centrálnom regióne Mopti, kde sa opakovane odohrávajú útoky džihádistov, ktorí sú v Mali aktívni od roku 2012. Región sužuje tiež medzikomunitné násilie.

UNESCO tvrdí, že tento projekt prispeje tiež k obnove platenej práce pre ženy, čo je dôležité pre podporu "zmierenia medzi komunitami".

Mali sa usiluje potlačiť revoltu džihádistov, ktorá po prvý raz vypukla na severe krajiny v roku 2012 a následne sa rozšírila do centrálnej časti krajiny, ako aj do susedných štátov Burkina Faso a Niger.

UNESCO označuje lokalitu Bandiagara ako "výnimočnú scenériu útesov a piesočných náhorných plošín s nádhernou architektúrou", kde možno nájsť starodávne spoločenské tradície a rituály. Chránená zóna zahŕňa 289 dedín na vyše 400.000 hektároch.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa