Koronatesty zadarmo či preplatenie nákladov: Chorváti lákajú na septembrovú dovolenku

2020-08-31 00:00:00 |   |    | 

Prímorské destinácie trápi toto leto obrovské zníženie počtu turistov a o každého bojujú zo všetkých síl. Cyperská vláda už v máji prisľúbila, že pokryje výdaje každého, koho počas tamojšej dovolenky pozitívne otestujú na koronavírus, a začiatkom augusta prišli s rovnakou ponukou aj Kanárske ostrovy. Teraz zavelilo do boja o turistov aj Chorvátsko.



Slovákmi mimoriadne obľúbené Chorvátsko zaznamenalo toto leto podľa ministerky cestovného ruchu Nikoliny Brnjacovej 50 percent vlaňajšieho počtu turistov. Domáci veria, že ich straty aspoň čiastočne nahradí september a návštevníkov lákajú na rôzne benefity.

Ako informoval portál Drevnik.hr, čoraz viac miestnych agentúr, hotelov, ale aj individuálnych prenajímateľov izieb, apartmánov či dovolenkových domov ponúka hosťom rôzne výhody. Okrem bezplatných testov na koronavírus to môže byť aj preplatenie trajektu, diaľničných poplatkov alebo nákladov na pohonné hmoty, či dokonca vrátenie peňazí v prípade daždivého počasia.

Celý deviaty mesiac bude trajekt zadarmo. Zaplatíme zaň obomi smermi,“ povedala Tihana Dakićová Barichjevichová, majiteľka apartmánov a cestovnej agentúry v destinácii Veli Lošinj pre Drevnik. Portál cituje aj Dakica Barjevica, podľa ktorého ďalší prevádzkovatelia spravia turistom bezplatný test na koronavírus. „A ak bude pozitívny, niektorí dokonca ponúkajú sedem dní na budúci rok zadarmo.

Zatiaľ to však vyzerá, že na cudzincov už môžu pri Jadranskom mori zabudnúť, viaceré krajiny totiž cestu do Chorvátska neodporúčajú. Miestni podnikatelia v turistickom ruchu sa preto zameriavajú skôr na domácu klientelu a tej ponúkajú špeciálnu zľavu. Napríklad v Medzimurskej župe (Međimurje) dostanú hostia za každých 250 kún kupón na rôzne turistické služby - kultúrne podujatia, zipline, wellness, prehliadku pamiatok, ryžovanie zlata alebo ochutnávku jedla či vína.

Od 1. septembra bude z pohľadu pandémie nového koronavírusu Chorvátsko (ale aj Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta) patriť medzi "červené krajiny". To znamená, že ľudia, ktorí sa vrátia z rizikovej krajiny po 1. septembri, budú musieť absolvovať desaťdňovú karanténu. Napriek tomu sú ale špeciálne ponuky Chorvátov veľkým lákadlom...

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa