Víkend patrí otvoreným parkom a záhradám: 6 najzaujímavejších lokalít, kde načerpáte sily

2020-10-09 12:00:00 |   |    | 

V čase prísnych hygienických opatrení bude prebiehať v dňoch 9. až 11. októbra netradičná jesenná edícia obľúbeného podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad. Tento rok sa do podujatia zapojilo vyše 60 lokalít z celého Slovenska, my vám ponúkame malú ochutnávku.



 

Úloha parkov a záhrad  je dôležitá nielen pre zachovanie biodiverzity a ich kultúrneho a prírodného dedičstva. V dnešných dňoch (klimatické zmeny, pandémia COVID 19) sa čoraz viac do popredia dostávajú ich zdravotné, hygienické a rekreačné funkcie s priaznivým vplyvom na naše fyzické i duševné zdravie. Práve tieto hodnoty parkov a záhrad, ktoré nám môžu pomôcť prekonať aj toto náročné obdobie chcú organizátori podujatia zdôrazniť.

V rámci VOPZ 2020 budú predstavené mnohé verejné i súkromné parky, záhrady, ovocné sady, ukážkové prírodné záhrady, arboréta alebo botanické záhrady, ktoré sú niečím zaujímavé – svojou históriou, nevšedným príbehom, záhradným dizajnom, ekologickým prístupom či zbierkou rozmanitej zelene.

Tento rok sa do podujatia zapojilo vyše 60  lokalít z celého Slovenska. Organizátori podujatia rešpektujú obavy mnohých vlastníkov a správcov jednotlivých lokalít ale aj návštevníkov, a preto sa viaceré lokality predstavia len formou ONLINE prezentácií cez hlavné stránky podujatia. Takto z pohodlia domova budú mať návštevníci možnosť nazrieť do mnohých krásnych lokalít a dozvedieť sa niečo nové. Na stránke podujatia www.vopz.sk nájdete zoznam lokalít, ktoré môžete v rámci Víkendu navštíviť a tiež upozornenie, ak sa treba na návštevu prihlásiť vopred alebo či je lokalita prezentovaná ONLINE. Týcho šesť miest je ale najlepšie navštíviť osobne.

 

Markušovce

Nádherný areál v srdci Markušoviec neďaleko Spišskej Novej Vsi turistov láka na renesančný kaštieľ, barokový letohrádok Dardanely a okolitý francúzsky park. Ten bol založený v druhej polovici 18. storočia a rozdelený je na tri terasy, výškovo odstupňované a predelené kamennými opornými múrikmi. Zásadná úprava dodnes zachovaného parku bola realizovaná v polovici 19. storočia a mala prírodno-krajinársky charakter anglického parku.

 

Betliar

Kaštieľ v Betliari bol postavený v 18. storočí, keď nahradil pôvodnú staršiu stavbu v renesančnom štýle. V rokoch 1792 – 1795 k nemu rodina Andrássyovcov vybudovala rozsiahly 57-hektárový park. Základ výsadby tvoria domáce druhy drevín (hlavne javory, jasene, lipy, duby, hraby a buky), ktoré dopĺňajú aj zaujímavé stavby - Veľký umelý vodopád, Hermésova studňa, rotunda, Japonský most, Čínsky pavilón a iné. Od roku 1978 je betliarsky park zaradený do zoznamu umelecky a kultúrne hodnotných parkov sveta, ktoré eviduje UNESCO.

 

Mlyňany

Arborétum Mlyňany nad obcou Vieska nad Žitavou neďaleko Zlatých Moraviec je považované za najstaršiu budovanú zbierku vždyzelených drevín v strednej Európe. Jeho história sa píše už od roku 1892, o dva roky neskôr bola dokončená dominanta parku - Ambrózyho kaštieľ. Dnes patrí mlyňanské arborétum k najväčším botanickým záhradám sveta. Zameriava sa najmä na cudzokrajné vždyzelené dreviny a rastliny. K najvzácnejším exemplárom patrí 35-metrový sekvojovec mamutí, rozárium a zbierka rododendronov a azaliek.

 

Strážky

Kaštieľ v Strážkach neďaleko Kežmarku patrí k najstarším na Slovensku. Postavili ho v renesančnom štýle na základoch gotického hradu, ktorý údajne vznikol na rozvalinách kláštora templárov. V 2. polovici 19. storočia vznikol pri kaštieli rozsiahly anglický park s domácimi drevinami blízkeho okolia. Veková skladba drevín je rozmanitá, k najstarším patrí pamiatkovo chránená lipa malolistá, ktorá sa nachádza v blízkosti rodinnej hrobky Czóbelovcov a Mednyánszkych. Bonusom navyše je nádherný výhľad na Tatry a výstava sochárstva 20. storočia, ktorá je v parku inštalovaná.

 

Banská Bystrica

V máji sprístupnila Stredoslovenská galéria (SSG) v Banskej Bystrici zrenovované diela i vilu svetového maliara Dominika Skuteckého. Stavbu z roku 1896 obklopuje záhrada, ktorá bola v roku 2011 vyhlásená za súčasť národnej kultúrnej pamiatky a predstavuje unikátny priestor mestskej parkovej záhrady. Za umelcovho života tu rástli najmä ovocné stromy, dodnes môžete vidieť torzo jablone, ktorú tu sadil Skutecký. Z umelcovho života sa zachovali aj dub a lipa, ktoré rastú v prednej časti záhrady.

 

Liptovský Hrádok

V malebnom Liptovskom Hrádku môžete v rámci Víkendu otvorených parkov a záhrad navštíviť až dve lokality. Prvou je historický park v okolí kaštieľa a hradu, kedysi obkoleseného vodnou priekopou, ktorá sa v podobe jazierka zachovala dodnes. Druhou lokalitou je Hrádocké arborétum, rozdelené do siedmich zón. V nich spoznáte flóru Severnej Ameriky, Eurázie a Východnej Ázie, ako aj zbierku rododendronov, zbierky vždyzelených rastlín, vresoviská a alpínium a napokon zbierky vŕb.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa