Ôsmy div sveta: Na východe vystavujú sochy slávnej Terakotovej armády (+ súťaž)

2020-10-12 12:00:00 |   |    | 

V roku 1974 v Číne objavili vzácne sochy Terakotovej armády, ktorá pochádza z čias cisára Čchin Š`-chuang-tiho. Ten zomrel 210 rokov pred Kristom a bol známym zjednotiteľom tejto krajiny. Sochy bojovníkov boli súčasťou hrobky tohto panovníka a od momentu ich odhalenia tvoria podľa mnohých neoficiálny ôsmy div sveta. Teraz môžete túto vzácnosť vidieť na vlastné oči v Trebišove.



 

Terakotová armáda sa po úspešnej výstave v Poprade a v Lučenci presunula do Košického kraja. Od piatka 2. októbra až do 6. januára 2021 je denne sprístupnená návštevníkom v Kultúrnom centre južného Zemplína v Trebišove. Vystavené sú desiatky prepracovaných sôch hlinených vojakov i koní s hmotnosťou 150 až 180 kilogramov, ktoré boli dovezené priamo z oblasti Si-anu v Číne. Návštevníci tak môžu nazrieť do hrobky cisára, ktorý ako prvý dokázal zjednotiť Čínu a ukončiť obdobie chaosu medzi všetkými čínskymi štátmi. Jeho terakotová armáda sa označuje ako ôsmy div sveta a pri jej objavení roľníkmi v roku 1974 sa našlo viac ako 8 tisíc bojovníkov.

Interaktívna výstava ponúka zaujímavosti o živote prvého cisára, zjednotení Číny, zavedení reforiem, Veľkom čínskom múre, cisárovej hrobke i výrobe terakotových vojakov a ich hodnostiach. „Terakotová armáda patrí jednoznačne k desiatim najvýznamnejším archeologickým nálezom 20. storočia. Sme hrdí, že takáto unikátna výstava sa bude poslednýkrát na Slovensku vystavovať práve v Košickom kraji. To, že sa ju podarilo sprístupniť v našom kraji, súvisí aj s dobrou spoluprácou s Čínou, nakoľko s jej zástupcami rokujeme o obnovení novej hodvábnej cesty. Každému, kto túto výstavu ešte nevidel, odporúčame navštíviť trebišovské múzeum a pozrieť si tento svetový unikát,“ povedal Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.

Výstava terakotovej armády je veľmi rozsiahla a rozprestiera sa v celej prízemnej časti múzea. Návštevníci si majú možnosť pozrieť v kinosále film o príbehu terakotovej armády a pokračovať ďalej obdivovaním sôch v životnej veľkosti. Ich jedinečnosť vám vezme dych,“ vyjadrila sa Beáta Kereštanová, riaditeľka trebišovského múzea. Výstava je za dodržania prísnych hygienicko-epidemiologických opatrení otvorená každý deň okrem pondelka podľa otváracích hodín múzea. Cena základného vstupného je 5 EUR, študenti, dôchodcovia a ZŤP zaplatia 2,50 EUR a rodinné vstupné je za 10 EUR (2 dospelí a 3 deti, max. do 15 rokov).

POZOR! Teraz môžete dve vstupenky získať úplne bezplatne. Stačí sa zapojiť do našej súťaže na Facebooku na tomto odkaze a možno práve vy budete jedným z piatich šťastlivcov, ktorí vyhrajú. Držíme vám palce!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR - Oliver Ondráš
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa