Skvelá správa: Najobľúbenejšie vianočné trhy Slovákov zrejme budú!

2020-10-16 12:00:00 |   |    | 

Situácia ohľadne hromadných podujatí je stále neistá. O to viac nás teší každá správa o tom, čo si z radovánok "spred Covidu" môžeme užiť aj teraz. Slovensko síce aktuálne rieši najmä Sviatok všetkých svätých, pomaly však treba plánovať aj Vianoce. A v tejto chvíli to vyzerá, že budú otvorené aj obľúbené trhy!



 

Skvelé správy z Viedne

Vianočné trhy vo Viedni sa tento rok napriek pandémii nového koronavírusu môžu uskutočniť podľa konceptu, ktorý dala vypracovať viedenská obchodná komora. Rozhodol o tom príslušný mestský úrad, informovala vo štvrtok stanica ORF.

Návštevníci vianočných trhov v rakúskej metropole, ako aj predávajúci v jednotlivých stánkoch budú musieť povinne nosiť rúška. Tie sú podľa lekára Hansa-Petra Huttera, ktorý preventívne opatrenia vypracoval, najdôležitejším opatrením. Je potrebné ich nosiť "všade tam, kde sa ľudia pohybujú a nekonzumujú". Rúška si ľudia môžu dať dole, keď budú sedieť pri stoloch a konzumovať, povedal Hutter v relácii ORF Wien heute. V závislosti od veľkosti a umiestnenia vianočného trhu budú platiť rozličné opatrenia na zabezpečenie ochrany zdravia. Hutter poznamenal, že môže dôjsť i k obmedzeniu počtu návštevníkov, aby sa zaistil prehľad o tom, koľko ľudí sa na trhu nachádza.

Prípravy súvisiace so stavaním jednotlivých stánkov na viedenské vianočné trhy sa začnú už 27. októbra. Rakúska metropola nezrušila ani plány postaviť pred mestskou radnicou tradičné klzisko, ktoré má byť v prevádzke rovnako ako po minulé roky od 20. januára do 28. februára.

 

Na Budapešť zabudnite

Tradičné adventné a vianočné trhy na budapeštianskom Vörösmartyho námestí sa tento rok pre pandémiu koronavírusu konať nebudú. Rozhodol o tom organizátor podujatia - Budapeštianske centrum pre festivaly a turistiku (BFTK) na základe odporučenia operačného štábu hlavného mesta. Podľa agentúry MTI experti očakávajú vyvrcholenie druhej vlny pandémie nového druhu koronavírusu v Maďarsku na prelome novembra a decembra, preto sa BFTK rozhodlo pre takýto krok.

Tento rok mal uskutočniť už 22. ročník vianočných trhov, ktoré sa konajú v rámci tamojšieho zimného festivalu. Podujatie bolo viackrát zaradené medzi desať najkrajších európskych vianočných trhov. V ostatných rokoch ho navštívilo vyše pol milióna návštevníkov z mnohých krajín sveta.

 

Slovensko zatiaľ váha

Bratislavské Staré Mesto zvažuje organizovanie tohtoročných Staromestských vianočných trhov na Hviezdoslavovom námestí, avšak iba za predpokladu, že nebudú porušené žiadne z protiepidemických opatrení v súvislosti s novým koronavírusom. S najväčšou pravdepodobnosťou by sa konali v obmedzenej forme, čo sa rozsahu i trvania týka. „Pracujeme s viacerými zatiaľ teoretickými alternatívami,“ uviedol pre TASR hovorca Starého Mesta Matej Števove. Jednou z nich je napríklad možnosť, že by boli trhy oplotené, s viacerými kontrolovanými vstupmi/výstupmi. Zvažuje sa tiež zmena v rozložení stolov a prestrešení určených na konzumáciu zakúpených jedál a nápojov. „Riešime možnosti rozmiestnení stojanov s dezinfekciou a umiestnení navádzacích pomôcok pre dodržiavanie rozstupov,“ priblížil Števove.

Mestská časť zároveň pripúšťa aj možnosť, že trhy sa tento rok neuskutočnia. K takémuto kroku pristúpil aj bratislavský magistrát v súvislosti s vianočnými trhmi na Hlavnom a Františkánskom námestí. „Ak by malo byť ich konanie sa v rozpore s hygienickými nariadeniami, respektíve protiepidemickými opatreniami, tak sa konať tento rok nebudú,“ poznamenal Števove. Mestská časť však zatiaľ výberové konanie na prenájom stánkov z dôvodu neustále sa meniacej situácie nevypísala.

Devínska Nová Ves na svojej webovej stránke v súvislosti s Vianocami informuje o možnosti prihlásenia sa na predaj na podujatí Vianočná ulička. Jubilejné desiate podujatie by sa malo konať na Hradištnej ulici od 2. do 5. decembra, elektronické prihlášky je možné posielať do konca októbra. „Vyhradzujeme si právo na zrušenie podujatia v prípade zavedenia nových opatrení Úradu verejného zdravotníctva SR v súvislosti s ochorením COVID-19,“ upozorňuje samospráva.

Vyjadrila sa už aj Nitra. Mesto zatiaľ neuvažuje o zrušení vianočného mestečka a pokračuje s prípravami na jeho otvorenie. „V akej bude podobe, je teraz veľmi ťažké povedať, pretože pokyny od epidemiológov a hygienikov sa v súvislosti s druhou vlnou pandémie menia takmer každý deň. Veríme však, že aktuálne podmienky na konci roka budú také, aby sa tradičné vianočné trhy v mestách mohli aspoň v obmedzenej forme uskutočniť,“ povedal hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Mesto sa na vianočné mestečko pripravuje už niekoľko mesiacov. „Pôvodná idea rátala s tým, že mestečko vzhľadom na požiadavky návštevníkov aj predajcov rozšírime nielen časovo, ale aj priestorovo,“ skonštatoval Holúbek. Podľa pôvodných zámerov vedenia mesta malo byť mestečko otvorené už od 29. novembra minimálne do 2. januára s možnosťou predĺženia až do Troch kráľov. Umiestnené by malo byť na troch námestiach – okrem tradičného Svätoplukovho aj na Župné námestie a námestie Na Vŕšku.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images, ako
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa