V sobotu si spravte čas na kultúru: Veľký prehľad programu Noci múzeí a galérií

2020-11-13 12:00:00 |   |    | 

Noc múzeí a galérií patrí k obľúbeným podujatiam. Tradičný jarný termín podujatia (tretia májová sobota) však tento rok presunuli organizátori vo Francúzsku na 14. novembra a aj v posunutom termíne sa koná trochu iným spôsobom, ako sme boli dosiaľ zvyknutí.



 

Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci s pamäťovými inštitúciami v Bratislave chystá 16. ročník populárneho celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií. Z dôvodu protiepidemických opatrení sa tento rok koná vo virtuálnej podobe. Program 20 múzeí a galérií v hlavnom meste vrátane múzeí SNM na celom Slovensku bude dostupný online 14. novembra od 15.00 do 24.00 h na nmag.snm.sk.

Program spolupracujúcich pamäťových a kultúrnych inštitúcií ponúka množstvo tém, v centre záujmu stojí múzejný artefakt alebo výtvarné dielo a jeho prezentácia. Na divákov čakajú virtuálne výstavy, komentované audio či videoprehliadky, kurátorské sprievody, prednášky, diskusie. Program online Noci múzeí a galérií pripravili organizátori aj vo forme inštruktážnych videí, datasheetov, herných zón, kvízov či pracovných listov. Určený je pre všetky vekové skupiny návštevníkov.

 

Galérie v Bratislave

Galéria Bibiana napríklad predstaví tvorivé oddelenia, ktoré celé roky sprostredkovávajú umenie deťom hravou formou. Galéria Nedbalka prostredníctvom virtuálnej prehliadky prevedie stálou expozíciou a priblíži výtvarné diela finalistov súťaže Maľba. Slovenská výtvarná únia – galéria Umelka pripravila online výstavu a live stream lektorovanej prehliadky Marián a Tomáš Polonský – socha, maľba, architektúra. Kunsthalle Bratislava predstaví medzinárodný výstavný projekt NA HRANE/AT THE LIMIT/AM LIMIT a Slovenská národná galéria ponúkne vizuály vlastných diel na stiahnutie z Instagramu na mobil či audionahrávky z portálu webumenia.sk k vybraným dielam výstavy Generácia 909,76.

 

Múzeum polície

"Nováčikom" podujatia je Múzeum polície, ktoré prinesie zaujímavý dobový materiál – Bezpečnostní služba, časopis pro úřady, sbory a orgány bezpečnostní v Československé republice (1932 – 1936). Návštevníci tak budú mať možnosť listovať spolu s múzeom v prvorepublikových žandárskych časopisoch a objaviť policajné historky ako Bitka na slovenskej dedine, Trhanie zubov prstami, Značky řemeslných žebráků a iné.

 

Sídelná budova SNM

Online Noc múzeí a galérií prinesie aj možnosť prejsť sa po výstavách a expozíciách sídelnej budovy SNM. "Prevedie vás osobne staviteľ múzeí Michal Milan Harminc a kurátori zbierok SNM – Prírodovedného múzea predstavia zaujímavé zbierkové predmety," dodala Vášáryová k programu, v ktorom figuruje i prednáška Ženy v povstaní pripravená k výstave Armáda v povstaní. Ako sa (ne)správať v múzeu vysvetlí SNM – Historické múzeum pomocou zábavných inštruktážnych videí. Pre deti ponúka aj príbehy a legendy o uhorských kráľoch s názvom Panovníci Uhorska a iné virtuálne prehliadky expozícií a výstav.

 

Múzeum mesta Bratislavy

K celoeurópskemu podujatiu Noc múzeí a galérií 2020 sa opäť pripojí aj Múzeum mesta Bratislavy (MMB). Hlavné programové ťažisko prenesie do on-line priestoru. MMB privíta návštevníkov virtuálne v dvoch priestoroch a predstaví témy z oblastí života múzea.

Ateliér Múzeum má budúcnosť sa zameriava predovšetkým na rodiny s dôrazom na detské publikum. "V rámci programu Stop nude / Povedačky z múzea herec a priateľ múzea Lukáš Latinák prerozpráva príbehy Beáty Husovej o historických hračkách," priblížila manažérka kultúry MMB Barbora Lichvanová.s tým, že deti sa dozvedia aj návod na to, ako si hračky môžu aj s pomocou rodičov či starých rodičov doma vytvoriť z papiera. Návody sa dajú stiahnuť aj na www.muzeum.bratislava.sk.

Nedávno ukončenou literárnou výstavou Na okraji záujmu / Z literárnych zbierok Múzea mesta Bratislavy, ktorá prezentovala pamiatky na viaceré popredné osobnosti slovenskej literatúry a kultúry, prevedie divákov vo filmovom dokumente autor výstavy Daniel Hupko.

 

Reálne otvorené múzeá

Múzeum Antická Gerulata v Rusovciach či areál a expozície NKP na hrade Devín budú sprístupnené štandardne podľa momentálne platných návštevných hodín. V Múzeu dejín mesta si návštevníci môžu pozrieť výstavu Saudek 85 / V Starej radnici. Zavítať môžu tiež do Múzea vinohradníctva a Múzea historických interiérov v Apponyiho paláci, do Múzea zbraní v Michalskej veži a do Múzea Johanna Nepomuka Hummela.

Organizátori upozorňujú, že z dôvodu protipandemických opatrení bude vstup do múzeí povolený iba s certifikátom s negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 a po dodržaní základných hygienických nariadení.

 

Vodárenské múzeum

Akým spôsobom sa ťaží voda, akú cestu musí prekonať, kým príde do domácností alebo čo všetko stojí za tým, aby sa z odpadovej vody stala voda čistá. To je časť otázok, na ktoré bude odpovedať Vodárenské múzeum Bratislavskej vodárenskej spoločnosť (BVS) počas online podujatia Noc múzeí a galérií 2020.

"Bratislavská vodárenská spoločnosť je firma s bohatou minulosťou siahajúcou až do roku 1886 a predstavíme významné osobnosti, ktoré sa podieľali na jej raste, ale i zaujímavé objekty, ktoré v súčasnosti patria medzi architektonické poklady Bratislavy," informoval hovorca BVS Peter Podstupka.

Výstava o ekologickej katastrofe na II. vodnom zdroji zasa priblíži udalosti z leta 1971, keď došlo ku kontaminácii vody ropnými látkami v studniach II. vodárenského zdroja v Podunajských Biskupiciach. V dôsledku toho zostalo 16.000 obyvateľov východnej časti Bratislavy bez pitnej vody.

 

Západoslovenské múzeum v Trnave

Západoslovenské múzeum v Trnave sa do Noci múzeí a galérií zapojí aj v jej tohtoročnej virtuálnej forme. Prostredníctvom sociálnej siete sa v sobotu 14. novembra podľa vedúcej prezentačného oddelenia Simony Jurčovej budú môcť záujemcovia zapojiť do pripraveného programu tematicky zameraného na maľby na skle.

"Pripravili sme na stránke múzea online prezentáciu malieb na skle zo zbierok nášho múzea pod názvom Krehké kvety. Etnologička Aneta Vlčková predstaví na šiestich desiatkach slajdoch krásu ľudových obrázkov, ktoré v minulosti zdobili príbytky našich predkov," uviedla Jurčová. Tí, ktorí sa budú chcieť o zbierke dozvedieť viac, môžu si prečítať aj sprievodný text o autoroch a motívoch na obrázkoch v zbierke.

Pre deti múzeum pripravilo omaľovánku s jedným z najčastejšie používaných motívov malieb na skle – Pannou Máriou. "Omaľovánka - farebná predloha a obrysový obrázok na vyfarbenie budú na stiahnutie," dodala Jurčová.

 

Bojnický zámok

K Noci múzeí a galérií sa pripojí i Slovenské národné múzeum (SNM)-Múzeum Bojnice. V sobotu (14. 11.) predstaví doposiaľ verejnosti neprístupné priestory Bojnického zámku, informovala TASR kultúrno-propagačná manažérka múzea Petra Gordíková.

"SNM-Múzeum Bojnice predstaví divákom 360-stupňové video zaujímavých povál Bojnického zámku. Medzi jednotlivými zastaveniami nebude chýbať povala Huňadyho sály s unikátnym systémom zavesenia barokového lustra, povala päťhrannej veže, zámockej kaplnky či citadela," priblížila Gordíková.

 

Kaštieľ v Betliari

Noc múzeí a galérií sa v andrássyovskom kaštieli v Betliari pri Rožňave uskutoční virtuálnou formou. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Betliar Judita Krajčiová.

Podujatie sa tento rok u nás na Slovensku uskutoční v novom virtuálnom formáte, nezávisle od reálnej dostupnosti ’kamenných’ múzeí a galérií. SNM pre záujemcov pripravuje Noc múzeí a galérií, na ktorej sa môžu zúčastniť hoci aj v pyžame, na webovej adrese nmag.snm.sk,“ konkretizovala manažérka.

Doplnila, že na podujatie pripravili aj prekvapenie. „Rozhodli sme sa, ako tomu bolo zvykom počas minulých ročníkov, ale tiež v aristokratických kruhoch už od 18. storočia, usporiadať v sobotu o 18.00 h na lúke pred kaštieľom ohňostroj, ako symbol nádeje - svetla na konci (pandemického) tunela,“ povedala Krajčiová.

 

Banícke múzeum, Rožňava

Banícke múzeum (BM) Rožňava sa aj tohto roku zapojí do medzinárodného projektu Noc múzeí a galérií, ale vzhľadom na platné opatrenia sa podujatie uskutoční vo virtuálnej forme. Ako informujú predstavitelia BM, v sobotu (14. 11.) od 17.00 h si budú môcť záujemcovia z pohodlia domova vychutnať okrem on-line prehliadok expozícií aj aktuálne výstavy.

Keďže nám ide prioritne o zdravie našich návštevníkov aj nás samotných, presúvame sa dočasne z priestorov našich prevádzok do takzvaného on-line priestoru,“ vysvetlil riaditeľ múzea Pavol Lackanič.

Dodal, že Noc múzeí a galérií 2020 tak bude k dispozícii na webovej stránke múzea www.banmuz.sk a rovnako aj na jeho YouTube kanále. „Tam okrem spomínaného podujatia nájdu záujemcovia aj ďalší zaujímavý obsah,“ zakončil riaditeľ.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Noc múzeí a galérií, TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa