AKTUÁLNE: Ministerstvo zverejnilo cestovné odporúčanie pre všetky krajiny

2020-11-16 13:30:00 |   |    | 

Cestovné odporúčanie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky vydané v súlade s vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky č. 25 zo dňa 13. novembra 2020 odporúča občanom Slovenskej republiky necestovať do zahraničia, z dôvodu aktuálnej epidemiologickej situácie vo väčšine krajín zapríčinenej pandémiou COVID-19.



 

Naďalej platí uvoľnený hraničný režim pre osoby pri návrate z Austrálie, Číny, Fínska, Grécka, Islandu, Japonska, Južnej Kórey, Nórska, Nového Zélandu a Taiwanu (v zmysle prílohy vyhlášky ÚVZ SR č. 25).

 

Karanténne opatrenia: 

Pri príchode z krajín, ktoré nie sú uvedené v prílohe vyhlášky ÚVZ SR č. 25, je osoba povinná najneskôr bezprostredne pri vstupe do Slovenskej republiky zaregistrovať sa na webovej stránke https://korona.gov.sk/ehranica/ . Počas pobytu na území Slovenskej republiky platí povinnosť preukázať sa, na vyžiadanie príslušníka Policajného zboru Slovenskej republiky, potvrdením o registrácii.

Pre osoby prichádzajúce z krajín, ktoré nie sú uvedené v prílohe vyhlášky ÚVZ SR č. 25 sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí do doby získania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19. Osoba je povinná podrobiť sa laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí. V prípade, ak osoba prichádza z krajiny Európskej únie neuvedenej v zozname krajín s uvoľneným hraničným režimom, je možné ukončiť izoláciu bez vykonania laboratórneho testovania pri bezpríznakovom priebehu izolácie dovŕšením jej 10. dňa.

V prípade návratu z krajín Európskej únie(EÚ), okrem Fínska a Grécka, je umožnené vyhnúť sa domácej izolácii a registrácii preukázaním sa negatívnym výsledkom RT-PCR testu na ochorenie COVID-19 vykonaným v laboratóriách mimo územia Slovenskej republiky, nie starším ako 72 hodín. 

Ministerstvo zároveň upozorňuje, že od 16. novembra 2020 platí pri príchode z Česka, Poľska, Maďarska a Rakúska širší rozsah výnimiek ako pri ostatných krajinách EÚ, pri ktorých nie je potrebná domáca izolácia ani negatívny výsledok RT-PCR testu.

Pravidlá domácej izolácie a organizáciu testovania na ochorenie COVID-19 môže poskytnúť miestne príslušný regionálny Úrad verejného zdravotníctva v Slovenskej republike.

Ministerstvo tiež odporúča všetkým občanom nachádzajúcim sa v zahraničí, aby využili možnosť dobrovoľnej registrácie na webovom sídle ministerstva alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka, ktorú môžete získať pre Android alebo iOS

V prípade núdze sa môžu občania obrátiť na zastupiteľský úrad Slovenskej republiky akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza, alebo na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (02/5978 5978).

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP
Zdroj: MZVaEZ

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa