Na Slovensku otvorili prvé lyžiarske strediská, pridávajú sa aj okolité štáty

2020-12-05 12:30:00 |   |    | 

Situácia ohľadne zimnej lyžiarskej sezóny je v Európe vzhľadom na koronavírus stále nejasná. Vlády Nemecka, Francúzska a Talianska žiadajú, aby strediská v krajinách EÚ zostali zatvorené. Rakúsko a Švajčiarsko však voči týmto požiadavkám vyjadrilo námietky a cez víkend sú otvorené už aj niektoré strediská na Slovensku.



 

Na Donovaloch sa od piatka lyžuje, stredisko tvrdí, že mohli otvoriť

Lyžiarske stredisko na Donovaloch otvorilo v piatok lyžiarsku sezónu. Lyžuje sa zatiaľ v časti Záhradište a v prevádzke je aj večerné lyžovanie. Informovalo o tom stredisko na sociálnej sieti. Zároveň zdôraznilo, že za aktuálne platnej legislatívy môže byť otvorené.

K dispozícii sú zjazdovky pri Lomenej pome a pri vleku P2 v celkovej dĺžke 1,2 kilometra. "Prosíme návštevníkov, aby striktne dodržiavali všetky protipandemické opatrenia, teda odstupy minimálne dva metre v koridoroch pred turniketmi, pokladňami, prípadne inde, mali vhodným a dostatočným spôsobom prekrytú tvár a dodržiavali prísnu hygienu rúk," upozorňuje stredisko.

 

Minimálne do pondelka sa môže lyžovať všade, nielen na Donovaloch

Minimálne do pondelka (7. 12.) môžu byť otvorené všetky lyžiarske strediská, keďže hlavný hygienik zatiaľ nebol požiadaný o to, aby vydal vyhlášku a Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR nevie regulovať, otvárať či zatvárať tieto strediská. Pred piatkovým mimoriadnym rokovaním vlády to vysvetlil šéf rezortu dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina). Reagoval tak na kritiku, prečo sa na Donovaloch aktuálne môžu ľudia lyžovať.

"Objavili sa medializované informácie, interpretujú situáciu trochu skreslene," podotkol minister na margo kritiky, že na Donovaloch sa lyžuje napriek tomu, že on sám ohlásil zatváranie lyžiarskych stredísk. "Je to veľmi zle interpretované," upozornil Doležal s tým, že všetky lyžiarske strediská, ktoré dnes majú na to podmienky, môžu byť stále otvorené.

"Ministerstvo dopravy a výstavby nevie regulovať, otvárať alebo zatvárať strediská. Otvorili Donovaly, ak by mohla, môže otvoriť aj Jasná alebo Lomnica, to je v tejto chvíli úplne jedno," zdôraznil Doležal. Pripomína, že ako informoval aj vo štvrtok (3. 12.), konzíliu odborníkov predložil materiál s postupom, za akých okolností by bolo možné ponechať strediská otvorené, o ktorom budú rokovať v piatok na pandemickej komisii.

"Čiže otvorené môže mať ktokoľvek, nie len Donovaly," dodal minister. Ako podotkol, na pandemickej komisii očakáva vecnú a konštruktívnu diskusiu o osude tohtoročnej lyžiarskej sezóny. "Komisia má odporúčací charakter pre krízový štáb, resp. vládu SR," uviedol Doležal s tým, že status quo je momentálne taký, že minimálne do pondelka lyžiarske strediská fungujú.

"Momentálne neexistujú žiadne obmedzenia alebo nariadenia, ktoré by obmedzovali prevádzku lyžiarskych stredísk," zopakoval Doležal s tým, že jediný, kto to dokáže obmedziť, je hlavný hygienik. Cieľom rezortu dopravy je podľa jeho slov nechať otvorené strediská, ale za sprísnených podmienok. "Aby tam bol organizovaný poriadok a nie neorganizovaný chaos. My dávame jasné pravidlá, je to postavené na testovaní, nosení rúšok, dodržiavaní odstupov, zatvorených reštauráciách, a tak ďalej," uzavrel Doležal.

 

Lyžovačku v Jasnej spustia v sobotu, bude pre obmedzený počet ľudí

Lyžiarske stredisko Jasná v Nízkych Tatrách od soboty (5. 12.) spúšťa lyžovačku. Prevádzku strediska a pripravené preventívne protipandemické opatrenia sa podľa riaditeľa strediska Igora Mráza rozhodli otestovať po dôkladnom zvážení a s limitovaným množstvom lyžiarov.

K dispozícii bude osem lanoviek z oboch strán Chopku a sedem zjazdoviek s dĺžkou deväť kilometrov. Kabínové lanovky budú premávať s obmedzenou kapacitou. "Chceme si potvrdiť, že pripravené koridory, koordinácia lyžiarov od príchodu do strediska až po prepravu lanovkami, sú pripravené správne. Zámerom je i vyskúšať, aké budú nástupné časy pri uplatňovaní opatrení," informoval Mráz.

Dodal, že ide o test strediska, opatrení a zároveň aj lyžiarov, či budú ochotní a schopní dodržiavať všetky nastavené preventívne opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom.

Komunikačný manažér spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR) Marián Galajda uviedol, že prioritou bude riadiť a usmerňovať lyžiarov v stredisku tak, aby dodržiavali rozstupy od príchodu do strediska až po nástup na lanovky, nosili prekrytie dýchacích ciest a nezabúdali na dezinfekciu. "Občerstvenie v stredisku bude možné len v exteriéri. Stredisko je pripravené na otvorenie s viacerými nástupnými bodmi na lanovky, aby sa eliminovalo nekontrolované zhromažďovanie a, naopak, zabezpečilo jednoduchšie dodržiavanie rozstupov," doplnil.

 

Česko otvorí lyžiarske strediská 18. decembra

Lyžiarske strediská v Česku sa budú môcť otvoriť od 18. decembra. Povedal to v piatok český minister zdravotníctva Jan Blatný. Dodal, že konkrétne opatrenia týkajúce sa ich uvedenia do prevádzky, by mali byť známe v pondelok po zasadnutí vlády, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

"O termíne bolo rozhodnuté, otvoríme 18. decembra," uviedol Blatný. Tento dátum zdôvodnil tým, že ľudia tak budú môcť na hory odcestovať s predstihom ešte pred vianočnými sviatkami.

O tom, aké konkrétne protipandemické opatrenia budú na lyžovačkách v Česku platiť, zatiaľ nie je rozhodnuté. Jedným z hlavných problémov je to, ako vyriešiť dlhé rady ľudí čakajúcich na vlek. Premiér ČR Andrej Babiš pritom ešte vo štvrtok tvrdil, že lyžiarske areály sa pre návštevníkov otvoria pravdepodobne až na Štedrý deň tak ako v Rakúsku, pripomína server Novinky.cz.

V Česku pribudlo do piatku 18.00 h podľa údajov ministerstva zdravotníctva 2433 nakazených koronavírusom a 34 úmrtí. Aktuálne je hospitalizovaných 4439 pacientov. Ochorenie COVID-19 bolo doteraz potvrdené v 540.094 prípadoch. V súvislosti s koronavírusom zomrelo v Česku 8718 osôb.

 

Rakúsko predlžuje lockdown do 6. januára; niektoré opatrenia však uvoľní

Rakúska vláda v stredu oznámila, že hotely a reštaurácie v krajine zostanú zatvorené do 6. januára. Toto opatrenie má zabrániť tomu, aby do Rakúska prichádzali zahraniční turisti, informuje agentúra DPA.

Rakúsko bude v termíne od 7. decembra do 10. januára vyžadovať povinnú desaťdňovú karanténu od cestujúcich prichádzajúcich z krajín, kde je počet nakazených koronavírusom za dva týždne vyšší ako 100 na 100.000 obyvateľov. Karanténu bude možné prerušiť po negatívnych výsledkoch PCR testu, ktorý bude vykonaný najskôr po piatich dňoch po návrate z rizikovej oblasti.

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v stredu po zasadnutí vlády uviedol, že krajina sa zameria na dôsledný režim na hraniciach, aby sa zabránilo tomu, že vírus prinesú Rakúšania vracajúci sa z cudziny alebo turisti.

Kurz ďalej povedal, že napriek cestovným obmedzeniam sa lyžiarskej strediská 24. decembra otvoria pre obyvateľov krajiny. Vlády Nemecka, Francúzska a Talianska žiadajú, aby strediská v krajinách EÚ zostali zatvorené. Rakúsko však voči týmto požiadavkám vyjadrilo námietky.

Rakúsko eviduje od začiatku pandémie už 3446 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom a 289.461 pozitívne testovaných osôb. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo doteraz 233.657; aktívnych prípadov je momentálne 52.358.

 

Švajčiarsko nechá lyžiarske strediská cez Vianoce otvorené

Švajčiarska vláda v piatok rozhodla, že počas vianočných sviatkov budú lyžiarske strediská v krajine otvorené. Vo vlakoch a lanovkách však budú platiť kapacitné obmedzenia, informovala agentúra AFP.

Hoci na samotných svahoch nebude počet ľudí limitovaný, všetky uzavreté dopravné prostriedky, ako sú vlaky a kabíny lanoviek, budú môcť byť od 9. decembra obsadené len z dvoch tretín svojej kapacity, pričom cestujúci musia dodržiavať rozstupy. V radoch na vlek či sedačkovú lanovku sú povinné rúška a rozstupy.

Reštaurácie v lyžiarskych centrách môžu zostať otvorené, avšak hostia môžu dnu vojsť len vtedy, ak je k dispozícii voľný stôl. Konzumácia jedál je povolená len v sede a za stolom môžu byť maximálne štyri osoby, výnimku majú rodičia s deťmi.

Na Silvestra sa výnimočne predĺži otváracia doba reštaurácií z 23.00 h na 01.00 h, aby sa znížilo riziko spontánnych súkromných stretnutí.

V októbri, keď sa vo Švajčiarsku začala druhá vlna pandémie, zaviedla vláda prísnejšie opatrenia. Počet novonakazených koncom októbra kulminoval a denné prírastky nakazených sa začali postupne znižovať, pripomína AFP. "Epidemiologická situácia vo Švajčiarsku je však naďalej mimoriadne vážna," varuje vláda. Od vypuknutia pandémie vo Švajčiarsku malo pozitívne výsledky testov 343.101 ľudí a 4832 osôb nákaze podľahlo. Od 14. decembra zavedie Švajčiarsko povinnú desaťdňovú karanténu pre cestujúcich prichádzajúcich zo Spojených štátov, Poľska, Portugalska, Srbska a niektorých regiónov Talianska a Rakúska.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa