Do zoznamu UNESCO pribudli ďalšie poklady: Teší sa aj Česká republika

2020-12-23 08:00:00 |   |    | 

Minulý týždeň online zasadal Medzivládny výbor pre ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva, rozhodol aj o niekoľkých nových zápisoch. V stredu sa novými položkami v zozname nehmotného kultúrneho dedičstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) stali výrobné postupy v hodinárskom remesle z francúzsko-švajčiarskeho regiónu Jura i severoafrický pokrm kuskus, vo štvrtok pribudlo fínske saunovanie i sklenené ozdoby z ČR.



 

Výrobné postupy v hodinárskom remesle

Oblasť horského masívu Jura, ležiaceho vo východnom Francúzsku a severozápadnom Švajčiarsku, je považovaná za kolísku európskeho hodinárstva a časomeračstva a ľudia sa tam týmto remeslám venujú už celé stáročia.

Spoločný francúzsko-švajčiarsky spis s návrhom na zápis bol UNESCO predložený v marci minulého roku. Zahŕňal zoznam zručností spojených s remeselnou výrobou mechanických hodín a ich umeleckého stvárnenia, čo sa využíva nielen pri výrobe hodiniek, ale aj hodín a iných predmetov určených na meranie a ukazovanie času, ako i pri výrobe rozličných automatov, hudobných skriniek a mechanických spievajúcich vtáčikov.

Len vo Švajčiarsku je v odvetví hodinárstva zamestnaných 57.500 ľudí zo širokého spektra profesií, ktoré sú potrebné na zostavenie krytov a vnútornej mechaniky presných hodiniek. Hodinárstvo je tretím najväčším exportným odvetvím vo Švajčiarsku, odkiaľ sa vlani vyviezli hodinárske produkty v hodnote 20 miliárd eur.

 

Kuskus

Pokiaľ ide o kuskus, berberský pokrm obľúbený v regióne severoafrického Maghrebu i mimo neho, žiadosť o jeho zápis do zoznamu nehmotného dedičstva UNESCO podali spoločne Alžírsko, Maroko, Tunisko a Mauritánia. Vo svojej spoločnej prezentácii argumentovali, že "kuskus sa podáva na každom spoločenskom alebo kultúrnom podujatí, je súčasne obyčajný i zvláštny" a je symbolom života v komunite. V celom tomto regióne je kuskus základnou súčasťou výživy miestnych ľudí - ako ryža či rezance pre ázijskú kuchyňu, dodala AFP.

Kuskus, sparená hrubozrnná krupica z pšenice, jačmeňa alebo prosa, ktorá je sama o sebe jemnej chuti, sa podáva k mäsu alebo rybám, pikantným duseným jedlám, cíceru a zelenine v rôznych podobách.

Agentúra AFP napísala, že štvorica arabských štátov zaslala žiadosť o zápis o zapísanie do zoznamu nehmotného dedičstva UNESCO v marci minulého roku, pričom to bol prvý prípad, keď sa štyri krajiny Maghrebu spojili v spoločnom záujme. Táto iniciatíva vzbudila nádej, že toto obľúbené jedlo bude v severnej Afrike začiatkom politického zblíženia. O zápis kuskusu do zoznamu UNESCO sa totiž v roku 2016 samostatne uchádzalo Alžírsko, čo vyvolalo hnev Maroka. Obe krajiny sa napokon v tejto veci dokázali dohodnúť na spoločnom postupe.

 

Fínska kultúra saunovania

"Saunovanie je neoddeliteľnou súčasťou každodenného života, ale aj slávností, ako aj pohody a životného štýlu Fínov," uviedla podľa DPA fínska ministerka vedy a kultúry Annika Saarikková. Vďaka zaradeniu na zoznam UNESCO sa podľa nej tzv. fínska kultúra saunovania stane na svete ešte známejšia.

"Ľudia si (v saunách) prečistia svoje telá i mysle a získajú pocit vnútorného pokoja," uviedlo vo vyhlásení UNESCO.

Takmer 90 percent z celkových 5,5 milióna obyvateľov Fínska si pobyt v saune dopraje raz za týždeň. Vo Fínsku pritom existuje 3,2 milióna sáun. Sauny môžu mať viacero podôb i veľkostí, môžu byť vykurované elektricky, drevom, prípadne ohrievané infražiaričom. Fínsko sa na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO dostalo vôbec po prvý raz.

 

Umelecká výroba zo sklenených perličiek a korálikov

Na zoznam UNESCO vo štvrtok pribudla aj česká tradícia výroby vianočných ozdôb z fúkaných sklenených perličiek. Tradícia je typická pre obec Poniklá v okrese Semily v Libereckom kraji. Takéto ozdoby tam vyrába rodinná dielňa Rautis a jej spolupracovníci. Poniklá je jediným miestom na svete, kde sa dodnes toto tradičné remeslo z konca 19. storočia uchovalo, uvádza český Deník N. Pre ČR je to už siedmy zápis do zoznamu UNESCO, kde sa viackrát dostalo aj spolu s inými krajinami vrátane Slovenska (s modrotlačou i bábkarstvom).

V prípade podobnej umeleckej výroby sklenených korálikov sa o zápis do zoznamu svetového nehmotného dedičstva so spoločnou žiadosťou uchádzali Taliansko s Francúzskom. Výroba týchto jemných a zložitých korálikov je špecifická obzvlášť pre benátske súostrovie Murano, kde remeselníci vyrábajú sklo už stáročia. Šéf vlády severotalianskeho regiónu Benátsko Luca Zaia rozhodnutie o zaradení privítal a vyjadril vieru, že pomôže remeselníkom, ktorých ťažko zasiahla pandémia.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa