Ohňostroj v národnom parku je hanba, tvrdí vo výzve združenie Tatry máme radi

2020-12-22 08:00:00 |   |    | 

Každý, kto počas osláv odpaľuje v národných parkoch a prírode ohňostroje a delobuchy, by sa mal hanbiť. Vo svojej výzve to uvádza občianske združenie Tatry máme radi. Pripomína, že ľudia, ktorí v prírode odpaľujú ohňostroje, nielenže porušujú zákon o ochrane prírody, ale ukazujú aj svoju necitlivosť voči prírode a jej obyvateľom. Pred blížiacimi sa oslavami Nového roka združenie spúšťa výzvu „Ohňostroj v národnom parku je hanba“.



Je to občianska výzva a každý ju môže podporiť podpisom, alebo tým, že ju bude s nami zdieľať na sociálnych sieťach. Nevieme síce ľuďom v takomto správaní zabrániť, ale chceme im jasne odkázať, že je to ich hanba. Čím viac ľudí sa k nám pridá, tým silnejší bude pocit hanby tých, ktorí sa takto zabávajú,“ povedal jeden zo zakladateľov združenia Tatry máme radi, herec Marcel Nemec a dodal, že iba nedávno verejnosť pobúrilo video človeka, ktorý sa vybral aj s rodinou na Kriváň a plánoval tam odpáliť ohňostroj.

Podľa združenia sú každoročne evidované prípady, kedy sa v dôsledku šoku z hluku a svetelných efektov zvieratá zrania alebo uhynú. Výzvu proti ohňostrojom v národných parkoch zverejnilo združenie aj na stránke https://www.peticie.com/vyzva_oz_tatry_mame_radi_ohostroj_v_narodnom_parku_je_hanba.

Občianske združenie Tatry máme radi chce aj do budúcnosti upozorňovať na mnohé problémy, ktoré sa hromadia vo Vysokých aj Nízkych Tatrách, hľadať formy spolupráce, podporovať komunity v regióne, organizovať osvetové kampane a diskusné fóra. Združenie presadzuje názor, že o Tatrách, prírode a národných parkoch by mali rozhodovať zasvätení a odborne pripravení ľudia spolu s miestnymi komunitami.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa