Tatry sú opäť bezpečnejšie: Pribudli checkpointy na diagnostiku lavínových vyhľadávačov

2021-01-17 08:00:00 |   |    | 

Diagnostiku lavínových vyhľadávačov si skialpinisti v Tatrách môžu urobiť priamo v teréne. Tzv. checkpointy pribudli vo frekventovaných lokalitách - na Hrebienku, Popradskom a Štrbskom plese a pri Žiarskej chate, priblížil riaditeľ Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga.



 

Checkpointy podľa Janigu veľmi rýchlo podajú informáciu, či je prístroj v poriadku alebo vykazuje chybu. "Ak zasvieti zelená, systém prístroja funguje na 100 percent a človek môže pokračovať v túre. Checkpointy sú osadené na vybraných miestach tam, kde je zvýšený pohyb skialpinistov, turistov a horolezcov," uviedol.

Ďalšou novinkou na horách je zariadenie na odstrel lavín. Doposiaľ sa v prípade nebezpečenstva lavíny uvoľňovali preventívne pomocou výbušnín, čo pre záchranárov predstavovalo riziko. Od tejto zimy ich nahradia zariadenia, ktoré sú priamo vo svahoch. Výbuch, ktorý spôsobia, je podľa informácií z tlačového odboru rezortu vnútra ekologickejší a tichší.

Výhodou technológie je riadenie výbuchu na diaľku a možnosť viacerých odpalov počas celej zimnej sezóny bez nutnosti vstupovať na lavínový svah. Celkovo v teréne postavili štyri takéto zariadenia, dve v Lomnickom sedle a dve na Zverovke. Okrem stacionárnych odpaľovacích systémov má HZS aj jedno mobilné zariadenie.

"Som rád, že naše hory sú opäť o kúsok bezpečnejšie. Ich silu nemôžeme podceňovať a na každý vysokohorský výstup je potrebné sa dôkladne pripraviť. Rád by som poďakoval všetkým, ktorí na týchto projektoch participovali, no predovšetkým Horskej záchrannej službe, vďaka ktorej sa môžeme v našich horách cítiť bezpečne," povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Oliver Ondráš, EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa