Slovákom kvôli Sputniku hrozí, že ostanú bez dovolenky: Strašenie sa už začína, tvrdí Matovič

2021-03-03 12:01:00 |   |    | 

V súvislosti s koronavírusom COVID-19 sa už dlhšie hovorí o zavedení tzv. covid pasu, ktorý by umožňoval cestovanie po krajinách Európskej únie pre tých, ktorí už ochorenie prekonali, resp. sú proti nemu zaočkovaní. Vakcína Sputnik V však nie je registrovaná v EÚ, a tak sa právom vynárajú otázky, či bude uznaná pri vystavovaní covid pasu.



Členské štáty EÚ sa na minulotýždňovom videosummite v zásade dohodli na spoločnom prístupe k zavedeniu európskeho očkovacieho preukazu súvisiaceho s pandémiou nového koronavírusu, ktorý bude poskytovať informácie o očkovaní a testovaní, ako aj o tom, či daná osoba prekonala ochorenie COVID-19. Technickým vypracovaním príslušného návrhu poverili Európsku komisiu, ktorá už 17. marca predstaví návrh digitálneho "zeleného pasu".

Rýchle kroky EK pri presadzovaní tohto preukazu ocenil i rakúsky kancelár Sebastian Kurz, ktorý vyjadril podporu tomuto návrhu. Ide podľa jeho slov o bezpečné riešenie, ktoré je zároveň šancou, ako získať v rámci celej Európy možnosť slobodne cestovať. Podobne ako Rakúsko podľa Kurza uvažujú i Bulharsko, Grécko, Taliansko či Španielsko, teda krajiny, v ktorých zohráva veľmi dôležitú úlohu turizmus.

 

Necertifikované vakcíny sú otázne

Jednotlivé štáty sa zatiaľ ale rozchádzajú v otázke, aké výhody budú mať ľudia s týmto preukazom. Dovolenkármi vyhľadávané krajiny požadujú jasné zvýhodňovanie držiteľov týchto preukazov, ako napríklad zjednodušenie cestovania či prístup do reštaurácií alebo divadiel. Viaceré štáty vrátane Nemecka však majú kritickejší postoj. Dôvodom je to, že zatiaľ nie je jasné, či zaočkované osoby môžu vírus preniesť na iných ľudí, ako aj to, že v krajinách EÚ je zaočkovaná zatiaľ len malá časť obyvateľstva.

Otázne je tiež to, či budú môcť zelený pas získať aj ľudia zaočkovaní vakcínami, ktoré nie sú schválené Európskou liekovou agentúrou (EMA). Maďarsko ako prvá členská krajina EÚ začala očkovať svoje obyvateľstvo ruskou vakcínou Sputnik V a následne aj čínskou vakcínou Sinovac. V pondelok prvé dávky ruskej vakcíny priviezla na svoje územie aj Slovenská republika. Obe krajiny paralelne s necertifikovanými vakcínami očkujú aj vakcínami, ktorých účinnosť a bezpečnosť EMA potvrdila. Ide o vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca, pričom v prvej polovici marca by k nim mala pribudnúť aj jednorazová vakcína od spoločnosti Johnson & Johnson.

 

Očkovací preukaz nemusí platiť

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS) sa v tejto súvislosti vyjadril, že „každému občanovi Slovenskej republiky, ktorý sa rozhodne pre očkovanie neregistrovanou vakcínou, musí byť vysvetlené, že to môže mať vplyv na to, či sa dostane k pasu, ktorý bude jeho priepustkou z územia Slovenskej republiky." Korčok tiež na tlačovej konferencii k Sputniku povedal, že podľa jeho názoru "samozrejme nemôže mať rovnakú hodnotu na tejto priepustke to, či sa dáte zaočkovať registrovanou, alebo neregistrovanou vakcínou.“ Dodal však, že to je len jeho logický postoj a tieto veci sa ešte musia vyjasniť.

 

 

Podobne sa však už vyjadril aj štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martin Klus, podľa ktorého očkovací preukaz Únie nemusí pre Sputnik platiť. Tieto slová vyvolali okamžitú reakciu premiéra Igora Matoviča. „Strašenie sa už začína. Osobne nedovolím, aby boli naši ľudia akokoľvek v rámci EÚ diskriminovaní,“ napísal na Facebooku.

Strašenie už začína. Osobne nedovolím, aby boli naši ľudia akokoľvek v rámci EÚ diskriminovaní. #OdvážneÚprimnePreĽudí

Uverejnil používateľ Igor Matovic Utorok 2. marca 2021

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa