Izraelské pláže znečistil decht: Krajina viní Irán z environmentálneho terorizmu

2021-03-05 08:00:00 |   |    | 

Izrael obvinil Irán z "environmentálneho terorizmu" v súvislosti s ropnou škvrnou, ktorá vo februári znečistila značnú časť jeho pobrežia. Podľa izraelskej ministerky životného prostredia Gily Gamlielovej ekologickú haváriu spôsobila loď plaviaca sa pod líbyjskou vlajkou, ktorá vyplávala z Iránu a nelegálne prepravovala ropu do Sýrie, uviedla agentúra AFP.



 

Ministerka tiež tvrdí, že Irán znečistil izraelské pobrežné vody zámerne a obvinila ho "nielen z environmentálneho zločinu, ale aj z environmentálneho terorizmu".

Počas búrok sa koncom februára na približne 160-kilometrový úsek pobrežia Izraela vyplavili desiatky ton dechtu, ktorý znečistil oblasť od pásma Gázy po Libanon.

Izraelská tajná služba však s výrokom ministerky údajne nesúhlasí, informovala izraelská verejnoprávna stanica KAN s odvolaním sa na viacero anonymných zdrojov.

Gamlielová podporuje premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý sa v snahe o znovuzvolenie spolieha na ostrú kritiku Iránu, píše AFP.

Nové obvinenia prišli len krátko po tom, čo Izrael pripísal Iránu zodpovednosť za februárový výbuch na jeho nákladnej lodi Helios Ray, ku ktorému došlo v Ománskom zálive. Loď sa plavila pod vlajkou Bahám a bola na ceste zo Saudskej Arábie do Singapuru. Irán tieto tvrdenia odmieta.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa