Krajiny plánujú oživenie turizmu: Návštevníkov už láka Grécko, Španielsko aj Austrália

2021-03-12 08:00:00 |   |    | 

Grécko je pripravené cez leto privítať turistov, ktorí budú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, preukážu sa potvrdením o protilátkach alebo negatívnym výsledkom testu na koronavírus. Uviedol to grécky minister pre turizmus Harry Theocharis, ktorého citovala agentúra Reuters. Vláda v Madride zas chystá „zelený koridor“ pre turistov zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19 a Austrália plánuje podporiť cestovný ruch dotovaním domácich letov.



 

Turistický ruch, ktorý predstavuje významný zdroj príjmov pre grécku ekonomiku, utrpel počas pandémie koronavírusu výrazné škody. Grécka vláda aj preto presadzuje zavedenie európskeho očkovacieho preukazu, ktorý by zjednodušil cestovanie pre občanov EÚ, približuje Reuters.

"Grécko má pripravený kompletný protokol pre leto 2021," prihovoril sa minister účastníkom svetového veľtrhu cestovného ruchu ITB Berlín priamo z aténskej Akropoly. Letná turistická sezóna by v Grécku mala odštartovať už v polovici mája. Minister však pripomenul, že všetci návštevníci sa musia počas dovolenky pripraviť na náhodné testovanie na prítomnosť nového koronavírusu.

V rámci príprav na letnú turistickú sezón budú prioritne očkovaní aj zamestnanci gréckeho sektoru služieb, ktorí dostanú vakcínu hneď po občanoch z najrizikovejších skupín. V Grécku od začiatku pandémie zaznamenali už viac ako 209.000 nakazených a takmer 7000 úmrtí. Epidemiologická situácia je tam však o niečo lepšia než vo väčšine ostatných európskych krajín. 

K tohtoročnému letu sa už vyjadrili aj Španieli. Minister pre cestovný ruch Fernanda Valdésa začiatkom tohto týždňa potvrdil, že Španielsko a Spojené kráľovstvo „rokujú“ o možnom zrušení cestovných obmedzení pre tých, ktorí budú očkovaní proti novému koronavírusu, ak dovtedy nepadne žiadne kolektívne rozhodnutie Európskej únie (EÚ) o „pasoch“ pre zaočkovaných.

Zároveň vláda Spojeného kráľovstva minulý týždeň zverejnila plán postupného uvoľňovania blokád vrátane možnosti cestovania do zahraničia od 17. mája. A hneď po zverejnení tohto plánu zaznamenali španielske dovolenkové spoločnosti zvýšený dopyt zo strany britských zákazníkov, ktorí chcú letieť na juh. Hotel Nobu na pláži Talamanca na Ibize napríklad eviduje len za jeden týždeň nárast rezervácií až o 250 %, zatiaľ čo plážový rezort Puente Romano v Marbelle už dosiahol 50-percentnú obsadenosť v mesiaci august.

Aj záujem o prenájom dovolenkových víl je obrovský. Spoločnosť Thinking Traveler informovala o náraste žiadostí o 100 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka a o viac ako trojnásobok oproti minulému týždňu. Aj letecké spoločnosti zaznamenali minulý týždeň prudké zvýšenie rezervácií vďaka obnovenej dôvere cestujúcich. Predaj leteniek aerolínií EasyJet na jún, júl a august sa v uplynulých dňoch zvýšili až štvornásobne, zatiaľ čo cestovná kancelárie TUI hlási nárast rezervácií v Španielsku, Grécku a Turecku o 600 %.

Svoje zbrane v boji o oživenie turizmu predstavila aj Austrália. Krajina finančne podporí dve najväčšie letecké spoločnosti, zadotuje približne 800.000 domácich letov a ponúkne lacné úvery menším firmám v cestovnom ruchu. Tieto kroky sú súčasťou plánovaného balíka na podporu turizmu v hodnote 1,2 miliardy austrálskych dolárov (777,2 milióna eur).

Cestovný ruch patrí ku kľúčovým odvetviam austrálskej ekonomiky. Jeho hodnota dosahuje viac než 60 miliárd AUD a zamestnáva zhruba 5 % z celkovej pracovnej sily v krajine. Nástup pandémie nového koronavírusu na začiatku minulého roka však tento sektor ťažko zasiahol, keď vláda v úsilí spomaliť šírenie vírusu v marci 2020 zatvorila hranice.

Podobne ako ďalšie vlády aj austrálska podporovala jednotlivé sektory prostredníctvom programu na udržanie pracovných miest. Platnosť programu sa však tento mesiac končí a vláda preto prichádza s ďalším riešením na podporu cestovného ruchu. Podľa informácií agentúry Reuters plánuje austrálsky premiér Scott Morrison vo štvrtok (11. 3.) zverejniť nový balík stimulov.

Ten by mal zahrnovať dotácie pre zhruba 800.000 letov na domácich linkách v období od 1. apríla do 31. júla, pričom vláda zafinancuje 50 % z hodnoty letov do 13 destinácií. Okrem toho Morrison plánuje oznámiť, že Canberra poskytne finančnú podporu pre kľúčové letecké spoločnosti Qantas a Virgin Airways na obdobie od 1. apríla do 31. októbra. Po tomto termíne by sa už mala obnoviť aj medzinárodná letecká doprava.

Austrália zároveň plánuje ponúknuť spoločnostiam v cestovnom ruchu, ako sú napríklad tour operátori, úvery do 5 miliónov AUD. V ich prípade sa počíta s dvojročným odkladom splácania. Vláda predpokladá, že program pomoci výrazne zvýši záujem obyvateľov Austrálie o domáce dovolenky, čo je pre zotavenie cestovného ruchu kľúčové.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa