Francúzsko skrásnie: Finišujú prípravy na obnovu dvoch gotických katedrál

2021-03-11 08:00:00 |   |    | 

Francúzsko dostáva krajšiu podobu. V bývalom kráľovskom lese Foret de Bercé pri obci Jupilles na severozápade krajiny začali zotínať stromy na obnovu štíhlej veže chrámu Notre-Dame a chystá sa aj konečná fáza obnovy "vlajkovej lode gotickej architektúry v Bretónsku". Peknou sumou na ňu prispeje slávny spisovateľ Ken Folett.



 

Spisovateľ Ken Follet prispeje na renováciu gotickej katedrály v Bretónsku

Waleský spisovateľ Ken Follett prispeje svojimi autorskými honorármi za knihu Notre-Dame, ktorá vyšla po požiari rovnomennej parížskej katedrály, na obnovu inej gotickej katedrály v Bretónsku. Follett napísal krátku elektronickú knihu oslavujúcu históriu parížskeho chrámu Notre Dame, aby získal peniaze na jej obnovu po ničivom požiari z apríla roku 2019. Impulzom pre napísanie publikácie bol okamih, keď sa 15. apríla 2019 pri ničivom požiari parížskej katedrály zrútila do jej hlavnej lode jej ikonická štíhla veža - sanktusník.

Follet sa vo svojom texte s čitateľmi podelil s pocitmi, ktoré ho pri nešťastí ovládli. Doteraz sa z publikácie predalo okolo 113.000 exemplárov a Follet na autorských právach získal 148.000 eur. Pôvodne ich chcel venovať na obnovenie Notre-Dame, ale spolu s vládnou nadáciou pre kultúrne dedičstvo sa napokon dohodli, že celá suma bude použitá na iný projekt - obnovu katedrály sv. Samsona v Dol-de-Bretagne v departemente Ille-et-Vilaine. Ako dôvod obe strany uviedli, že financií na obnovu požiarom poškodeného Chrámu Matky Božej v Paríži je dostatok.

Agentúra AFP pripomenula, že parížsky Notre-Dame inšpiroval Folletta pri písaní historického románu Piliere zeme, ktorý sa odohráva v 12. storočí a približuje výstavbu gotickej katedrály v anglickom meste Kingsbridge. Prezentácia ďalšej knihy z tejto série sa konala práve v parížskej katedrále, pripomenula AFP.

Katedrála v Dol-de-Bretagne je v havarijnom stave. V roku 2019 sa začal päťročný projekt jej obnovy, na ktorý je vyčlenených 2,4 milióna eur. Nadácia pre kultúrne dedičstvo podľa spravodajského portálu France Bleu označila katedrálu v Dol-de-Bretagne za "vlajkovú loď gotickej architektúry v Bretónsku".

Dodala, že na zozname historických pamiatok je od roku 1840, a je v havarijnom stave: drevený krov a strešná krytina nie sú vodotesné, žulové balustrády sú poškodené, niektoré obklady musia byť vymenené alebo spevnené, štyri vitráže z 13. storočia - najstaršie známe vitráže v Bretónsku - už nie sú nijako chránené. Renovačné práce na tejto katedrále sa začali v roku 2019 a mali by byť dokončené v roku 2024.

 

Začali zotínať stromy na obnovu štíhlej veže chrámu Notre-Dame

Vo Francúzsku začali stínať stáročné stromy, ktoré sa použijú na opravu požiarom zničenej ikonickej štíhlej veže - sanktusníku - parížskej katedrály Notre-Dame. Informovala o tom v utorok spravodajská stanica France 24 s odvolaním sa na tlačovú agentúru Reuters. Stromy pochádzajú z bývalého kráľovského lesa Foret de Bercé pri obci Jupilles na severozápade krajiny.

Vežu z drevených trámov pokrytú olovom, ktorá vyše 150 rokov definovala charakteristickú panorámu francúzskej metropoly, zničili plamene počas rozsiahleho požiaru katedrály v apríli 2019. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vlani v lete oznámil, že 96 metrov vysoký sanktusník bude zrekonštruovaný do pôvodnej podoby, akú mu v 19. storočí dal architekt Eugéne Viollet-le-Duc.

Rekonštrukcia veže a trámov priečnej chrámovej lode si vyžiada približne 1000 starých dubov. Stromy, ktoré experti vybrali začiatkom roka, sa musia zoťať do konca marca - ešte predtým, ako sa v nich zvýši podiel miazgy a ich drevo bude obsahovať príliš veľa vlhkosti. Kmene dubov, ktorých cena dosahuje zhruba 15.000 eur za kus, sa budú po zoťatí sušiť 12-18 mesiacov predtým, ako ich spracujú na trámy. Les, z ktorého stromy pochádzajú, v minulosti slúžil pre účely francúzskeho vojnového loďstva.

Čo sa týka príčiny požiaru, vyšetrovatelia preverujú niekoľko teórií "vrátane chybne fungujúceho elektrického systému, alebo toho, že požiar spôsobila zle zahasená cigareta", uviedla prokuratúra. To naznačuje, že neexistujú dôkazy podporujúce verziu, že oheň založili úmyselne. Historickú katedrálu nazývanú aj Chrám Matky Božej v Paríži v centre francúzskej metropoly zachvátil požiar 15. apríla 2019, pričom zhorel celý krov a štíhla veža nad krížením lodí sa zrútila do interiéru.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa