Pri Košiciach rekonštruujú vzácny mlyn, má v ňom byť kultúrny dom

2021-03-18 08:00:00 |   |    | 

Obec Kostoľany nad Hornádom v okrese Košice-okolie pokračuje v rekonštrukcii budovy bývalého vodného mlyna, koronakríza práce neovplyvnila. Pre TASR to povedal starosta obce Anton Medvec. Doposiaľ chátrajúce priestory majú slúžiť na kultúrno-spoločenské účely.



 

Od vlaňajšej jesene má stavba novú strechu, tá bola niekoľko rokov prepadnutá. „Do zimy sme stihli ešte založiť okná, takže budova bola uzavretá – nefúkalo do nej, nepršalo, nesnežilo,“ povedal s tým, že v tomto období budú pokračovať v interiérových prácach a úprave fasády. „Miestnosť spoločenskej sály je už vybavená schodiskom. Začali sme realizovať aj podlahy či kanalizačné a vodovodné rozvody. Potrebné sú ešte elektroinštalácia a kúrenie, následne sa budú robiť omietky,“ spresnil.

Medvec pripomenul, že s rekonštrukciou začali v roku, ktorý bol poznamenaný koronakrízou. „Našťastie, nám to túto stavbu príliš neovplyvnilo. Práve to obdobie pandémie využívame na to, že sa môžeme stavebne realizovať na danom objekte. Teraz ani nie je dopyt po týchto priestoroch, keďže nie sú povolené žiadne kultúrne podujatia. Máme časový priestor na prípravu, keď sa raz dostaneme z tejto koronakrízy,“ dodal. Minulý rok, keď dočasne došlo k uvoľneniu protiepidemických opatrení, sa obci podarilo zorganizovať maliarsky plenér. Umelecké diela, ktoré počas neho vznikli, však už na vernisáži v týchto priestoroch verejnosti nestihli predstaviť. „Čakajú v sklade na to, kedy ich budeme môcť slávnostne prezentovať,“ doplnil.

Vynovený niekdajší mlyn má kompenzovať chýbajúci kultúrny dom v obci. Tá si na obnovu budovy vzala investičný úver vo výške 130.000 eur. Ďalších 30.000 eur získali v rámci podpory najmenej rozvinutých okresov. Súčasťou zrekonštruovanej stavby má byť aj muzeálna časť zameraná na históriu a tradíciu mlynárskeho remesla. O financie na jej zriadenie i opravu technologických častí mlyna sa uchádzali i prostredníctvom výzvy Košického samosprávneho kraja v rámci programu Terra Incognita, no neúspešne. Uchádzať sa chcú o ďalšie externé zdroje.

Súčasná budova pochádza z roku 1824, pôvodne bol mlyn klasický kamenný, postupne sa prešlo na valcový princíp, poháňaný Francisovou turbínou. Celý mechanizmus bol pritom na úrovni štyroch podlaží. Pšenica sa dostávala do horných priestorov dopravnými výťahmi, v tých dolných bola strojovňa – takzvaná transmisia. Samotný mlyn bol podľa starostu plne funkčný približne do 50. rokov minulého storočia.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: EASYFOTO TASR - Diana Semanová
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa