Suezský prieplav upchala loď: Otvárajú historické úseky, aby sa zmiernila zápcha

2021-03-24 12:00:00 |   |    | 

Nákladná loď, ktorá sa dostala v noci na stredu na plytčinu, blokuje Suezský prieplav. Suezský prieplav spája Stredozemné more s Červeným morom a je jednou z najdôležitejších plavebných ciest na svete spájajúcou Európu a Áziu, ktorou prechádza približne 12 % objemu globálneho obchodu. Severne aj južne od kanála sa aktuálne hromadia kontajnerové lode.



 

Loď, ktorá upchala prieplav, bola identifikovaná ako Ever Given. Loď smerujúca z Číny do Rotterdamu sa plaví pod vlajkou Panamy a je 400 metrov dlhá a 59 metrov široká. Nešťastie bolo spôsobené zlým počasím a údajne na lodi vypadol elektrický prúd. Zatiaľ nie je jasné, kedy sa kanál uvoľní.

Egyptský úrad spravujúci Suezský prieplav v stredu oznámil, že pracuje na jej odtiahnutí. Šéf úradu admirál Usáma Rabíja vo vyhlásení uviedol, že "záchranné jednotky a vlečné lode sa naďalej snažia" vyslobodiť plavidlo Ever Given. Dodal, že historické úseky Suezského prieplavu už otvárajú, aby sa zmiernila zápcha v námornej doprave spôsobená blokovaním loďou Ever Given.

Fotografie zverejnené spomínaným úradom zachytávali bagre, ako vykopávajú zem z brehu prieplavu - vyzerali ako maličké zariadenia, pretože sa nad nimi týčil obrovský 400 metrov dlhý trup lode. Podľa agentúry AP sa nákladná kontajnerová loď Ever Given, patriaca k najväčším na svete, v utorok otočila nabok priečne cez vodný kanál a zablokovala všetku dopravu v egyptskom Suezskom prieplave.

Hrozilo, že sa naruší celosvetový systém lodnej dopravy, ktorý už aj tak má problémy spôsobené pandémiou koronavírusu. Suezský prieplav je neobyčajne významný pre námornú dopravu, pretože umožňuje lodiam preplávať zo Stredozemného do Červeného mora, a naopak, bez oboplávania Afriky.

Kontajnerová loď Ever Given, plaviaca sa pod vlajkou Panamy, ktorá preváža tovar medzi Áziou a Európou, zostala v utorok "trčať" v úzkom, umelo vytvorenom kanáli oddeľujúcom kontinentálnu Afriku od Sinajského polostrova. Zatiaľ nie je presne známe, čo spôsobilo vybočenie lode. Celosvetová spoločnosť lodnej dopravy a logistiky GAC uviedla, že loď Ever Given postihol "celkový výpadok, keď sa plavila smerom na sever".

Evergreen Marine, veľká lodná spoločnosť so sídlom na Taiwane, ktorá má plavidlo v prevádzke, vo vyhlásení pre AP napísala, že loď Ever Given zdolal silný vietor, keď vošla z Červeného mora do Suezského prieplavu, ale žiadne jej kontajnery sa nepotopili. Aj nemenovaný egyptský predstaviteľ pripísal nehodu silnému vetru v oblasti. Egyptskí meteorológovia informovali, že oblasť postihli v utorok silný vietor a piesková búrka - vietor mal v nárazoch rýchlosť 50 kilometrov za hodinu.

Celá posádka je v poriadku, žiadny jej člen nie je nezvestný. Nie sú hlásené zranenia ani znečistenie životného prostredia, uviedla firma Bernhard Schulte Shipmanagement. Podľa skorších satelitných záberov uviaznutá loď blokovala Suezský prieplav tak, že jej predok sa dotýkal východnej steny prieplavu a zadná časť lode západnej steny.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa