Leto bez koronavírusu: Obľúbené destinácie plánujú masívne očkovanie

2021-04-15 06:00:00 |   |    | 

V snahe o obnovenie cestovného ruchu v lete sa chcú Sicília a Sardínia stať bezkoronovými ostrovmi. Oba najväčšia talianske ostrovy, ktoré majú celkovo 6,6 milióna obyvateľov, tlačia na vládu, aby ich kompletne preočkovala. Ako bezkoronové regióny chcú opäť prilákať turistov. Chorvátsko chce zas ešte pred letnou sezónou urýchlene zaočkovať zamestnancov v oblasti cestovného ruchu.



"Je potrebné zaočkovať všetkých obyvateľov Sardínie a Sicílie. Ide o dva najväčšie ostrovy v Stredozemnom mori so silným turizmom, ktoré môžu byť dôležité pri znovunaštartovaní ekonomiky," uviedli šéfovia regionálnych vlád Sardínie a Sicílie Christian Solinas a Nello Musumeci v spoločnej výzve adresovanej talianskej vláde.

"Náš status ostrovov s obmedzeným prístupom prostredníctvom prístavov a letísk nám uľahčuje kontrolu cestujúcich. Zaočkovaním kompletnej populácie budeme môcť turistov bezpečne ubytovať tým, že otvoríme prednostné koridory pre krajiny a regióny, ktoré už dokončili očkovaciu kampaň, alebo využijeme model bezkoronových letov a plavieb," uviedli šéfovia regionálnych vlád Sardínie a Sicílie.

Náklady na prednostné očkovanie by sa podľa nich mali uhradiť z regionálnych zdrojov. Takisto navrhli, že na voľnom trhu na vlastné náklady kúpia ruskú vakcínu Sputnik V, aby dosiahli cieľ plnej imunizácie obyvateľstva.

Aj menšie talianske ostrovy, ako Capri, Ischia, Elba, Lipari a Pantelleria, chcú zaočkovať kompletnú populáciu a stať sa bezkoronovými regiónmi. Obyvatelia týchto ostrovov by sa podľa vládneho plánu mali zaočkovať jednodávkovou vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson. Prísne kontroly by potom mali zabezpečiť, že na ostrovy sa dostanú len dovolenkári s negatívnym testom.

Po protestoch vlastníkov reštaurácií a obchodov, ktorí požadujú uvoľnenie protiepidemických opatrení, uviedol taliansky minister cestovného ruchu Massimo Garavaglia, že letná sezóna v Taliansku by sa mohla začať 2. júna. "Cestovný ruch potrebuje čas, aby sa pripravil na nový štart. Musíme nový začiatok naplánovať, inak nás predbehnú iné krajiny," vyhlásil minister.

Chorvátsko zasa v polovici apríla začína s očkovaním zamestnancov, ktorí prichádzajú do priameho kontaktu s hosťami, uviedol denník Jutarnji List s odvolaním sa na plány vlády. Podľa správy denníka má očkovanie zamestnancov v oblasti cestovného ruchu absolútnu prioritu, ktoré má umožniť štart turistickej sezóny.

Po tom, čo boli zaočkovaní ľudia nad 65 rokov a chronicky chorí, prídu na rad zamestnanci v cestovnom ruchu, uviedol denník. Najprv by sa mali zaočkovať zamestnanci hotelov a kempov, prevádzkovatelia súkromného ubytovania, rovnako ako zamestnanci barov a reštaurácií, potom by mal prísť na rad administratívny personál. Podľa ministerky cestového ruchu Nikoliny Brnjacovej by sa malo zaočkovať okolo 68.000 zamestnancov v cestovnom ruchu. V tom však nie sú započítaní sezónni zamestnanci.

Ministerka je podľa predchádzajúcich vyjadrení optimistická pokiaľ ide o blížiacu sa letnú sezónu. V prípade dobrej epidemiologickej situácie počíta s lepšími číslami ako vlani pričom uviedla, že s rokom 2020 bola "relatívne spokojná". V minulom roku klesol počet návštevníkov Chorvátska v porovnaní s rekordným rokom 2019 o 64 %. Príjmy odvetvia generované zahraničnými turistami medziročne padli o 54 % na 4,8 miliardy eur.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa