Čína chcela na vrchole Mount Everestu vyznačiť deliacu čiaru, radšej zrušila jarnú sezónu

2021-05-11 16:00:00 |   |    | 

Čína chce na vrchole Mount Everestu vyznačiť "deliacu čiaru", aby zabránila šíreniu koronavírusu horolezcami vystupujúcimi z nepálskej strany hory, informovala v pondelok agentúra AP.



Zatiaľ nie je jasné, z akého materiálu bude deliaca línia zhotovená. Všetci horolezci, ktorí budú chcieť vystúpiť na Mount Everest zo severnej, čínskej strany, budú mať zakázané prekročiť deliacu líniu a prísť do kontaktu s kýmkoľvek z nepálskej strany hory.

Nepál tieto plány zatiaľ nekomentoval. Podľa predsedu Nepálskeho horolezeckého zväzu Anga Čeringa Šerpu však nie je možné vyznačiť deliacu čiaru priamo na vrchole Mount Everestu.

"Nie je možné, aby niekto nakazený koronavírusom vystúpil až na vrchol - jednoducho s respiračnými problémami by nedokázal takúto nadmorskú výšku vôbec zdolať," uviedol odborník. Tiež dodal, že horolezci majú na sebe niekoľko vrstiev oblečenia, kyslíkové masky a okuliare na ochranu pred mrazom, takže riziko nákazy by aj tak bolo minimálne.

Mount Everest sa nachádza v nepálsko-čínskom pohraničí a vlani obe krajiny pre pandémiu koronavírusu dočasne zastavili výstupy na najvyššiu horu sveta. Tento rok však Nepál v snahe obnoviť cestovný ruch vydal povolenie vystúpiť na horu 408 cudzincom, zatiaľ čo Čína povolila výstup len 38 horolezcom.

Čína má v súčasnosti pandémiu koronavírusu pod kontrolou, avšak Nepál v predošlých dňoch zaznamenal prudký nárast nových prípadov nákazy aj počtu obetí. V mnohých mestách úrady zaviedli lockdown a pozastavili vnútroštátnu aj medzinárodnú leteckú dopravu. Nákazu už zaznamenali aj v základnom tábore pod Mount Everestom. Jeden nórsky horolezec v apríli pre agentúru AP uviedol, že sa u neho vyvinulo ochorenie COVID-19, medzičasom však už krajinu opustil a jeho stav sa zlepšuje.

 

AKTUALIZÁCIA (16.5.)

Čína sa pre obavy z opätovného šírenia nového koronavírusu rozhodla zrušiť tohtoročnú jarnú horolezeckú sezónu z tibetskej strany najvyššej hory sveta Mount Everestu. Informovala o tom v sobotu 15.5. štátna agentúra Sinchua s odvolaním sa na vládny úrad zodpovedný za šport.

Uplynulú nedeľu štátne médiá uviedli, že Čína tiež plánuje na vrchole Everestu vytýčiť deliacu líniu, ktorá má zabrániť stretávaniu horolezcov prichádzajúcich z Nepálu a tých, ktorí lezú z tibetskej strany.

Čína tento rok vydala povolenia pre výstup na Mount Everest pre 38 osôb, všetko svojich občanov, píše agentúra AP. Nepál vydal na apríl a máj 408 povolení. Niekoľko horolezcov už malo po zostupe do základného tábora pozitívny výsledok testu na vírus SARS-CoV-2.

V minulom roku oba štáty horolezeckú sezónu pre koronavírusovú pandémiu neotvorili vôbec.

Od prvého výstupu Edmunda Hillaryho a šerpu Tenzinga Norgaya na vrchol Everestu v roku 1953 ho zdolalo viac ako 6000 horolezcov. Na svahoch hory vysokej 8849 metrov zahynulo najmenej 311 ľudí.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa