ŠKANDÁL: V Podhájskej čerpali termálnu vodu bez povolenia, po použití ju vypúšťali do potoka

2021-06-02 11:50:00 |   |    | 

Termálnym kúpaliskom v Podhájskej otriasa škandál. Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) tvrdí, že nemá oprávnenie čerpať vodu z geotermálneho vrtu a využívať ju v bazénoch, podľa šéfa enviropolície navyše kúpalisko vypúšťalo znečistenú vodu z bazénov odpadovými rúrami do miestneho potoka Liska a odtiaľ do rieky Žitava. Časť potoka je preto mŕtva.



 

Falšovali v Podhájskej úradné listiny?

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) tvrdí, že kúpalisko Podhájska nemá oprávnenie čerpať vodu z geotermálneho vrtu a využívať ju v bazénoch. Inšpekcia zahájila v auguste 2019 hlavný štátny vodoochranný dozor v spoločnosti GEO TERMÁL Podhájska, s.r.o. „Inšpektorky počas preventívnej kontroly na vodnom toku Liska v katastrálnom území Podhájska objavili systém rúr, z ktorých vytekala hnedo zafarbená teplá voda. SIŽP zistila, že kontrolovaný subjekt odobral podzemnú geotermálnu vodu z vrtu PO-1 v rozpore s vydanými povoleniami orgánu štátnej vodnej správy,“ informovala inšpekcia.

SIŽP uložila spoločnosti GEO TERMÁL pokutu 128.978 eur, ale dotknutá spoločnosť sa odvolala. Počas druhostupňového odvolacieho konania sa zistilo, že jedno z predložených rozhodnutí, týkajúce sa oprávnenia čerpať vodu z geotermálneho prameňa, bolo pozmenené, a jeho platnosť vypršala v roku 1994. „SIŽP má za to, že podnikateľský subjekt prichytila pri konaní, nasvedčujúcom spáchanie trestného činu falšovania úradnej listiny. Oznámila to Prezídiu Policajného zboru, úradu kriminálnej polície. Momentálne sa v tejto veci uskutočňuje policajné vyšetrovanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu,“ potvrdila inšpekcia. SIŽP preto prerušila správne konanie, v ktorom bude pokračovať, keď sa preukáže, že rozsah protiprávneho konania nezodpovedá trestnému činu, ale ide o správny delikt. Vzhľadom na uvedené SIŽP v prípade obnovenia prejednávania pristúpi k zvýšeniu pokuty, keďže sa preukázala vyššia závažnosť protiprávneho konania.

 

Geotermálnu vodu mohli čerpať len na iný účel

GEO TERMÁL Podhájska je vlastníkom vrtu PO-1 a má oprávnenie cez hermeticky uzavretý systém rúr čerpať geotermálnu vodu, slúžiacu na ohrev, ktorá sa má po využití reinjektovať naspäť do podložia. Spoločnosť na základe kontrolných zistení v roku 2018 odobrala 219.249  kubických metrov (m3) vôd z vrtu, z toho 96.989 m3 použila v rozpore s vydanými povoleniami orgánu štátnej vodnej správy. Na odber 32.500 m3 vôd sa dotknutá spoločnosť preukázala oprávnením, ktoré sa v procese vyšetrovania ukazuje ako sfalšované, uviedla SIŽP.

Vlastník vrtu PO-1 je oprávnený z vrtu čerpať geotermálnu vodu, ktorá sa má využívať výhradne na ohrev skleníkov spoločnosti Slovkvet, s.r.o., ktorá má na tento účel právoplatnú zmluvu so spoločnosťou GEO TERMÁL. V povolení je podmienka, že táto voda sa nebude kontaminovať a bude sa reinjektovať. Spoločnosť GEO TERMÁL mala v období od mája 1992 do septembra 1994 dočasné povolenie do bazénov distribuovať časť predtým využitých vôd v skleníkoch. Oprávnenie zároveň umožňovalo použitý objem vody po prečistení a ochladení vypúšťať do priľahlého potoka Liska. „Toto povolenie už stratilo právoplatnosť. Spoločnosť GEO TERMÁL počas hlavného štátneho vodoochranného dozoru predložila sfalšovanú kópiu povolenia, v ktorom bolo vymazané časové obmedzenie. Spoločnosť zároveň mnohonásobne prekročila množstvo, ktoré sa uvádzalo v rozhodnutí, a dokonca čerpala do bazénov vody priamo z vrtu,“ potvrdila SIŽ.

 

Vodu z bazénov vypúšťali do miestneho potoka

To však nie je jediný problém. Ako včera na tlačovej konferencii informoval šéf enviropolície Mário Kern, kúpalisko v Podhájskej vypúšťalo  znečistenú vodu z bazénov odpadovými rúrami do miestneho potoka Liska a odtiaľ do rieky Žitava bez povolenia. "Liska je od ústia, odkiaľ sa vypúšťali bazény, až po jej ústie do rieky Žitava v podstate mŕtvy," podotkol Kern. Znalecké dokazovanie ukázalo, že sa tam nachádzajú mikroorganizmy, ktoré žijú vo veľmi špecifických podmienkach. Nad výpusťou ide o normálny potok, kde žijú ryby a obojživelníky, dodal Kern.

Obvinenie zatiaľ v tomto prípade vznesené nebolo. Momentálne prebiehajú znalecké posudky a výsluchy osôb. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) očakáva, že polícia nebude robiť prieťahy a čo najskôr prípad objasní. 

 

Kúpalisko zostáva zatvorené

Termálne kúpalisko zostáva naďalej zatvorené. Kern však v tejto súvislosti pripomína, že ho polícia nezatvorila, ale nesplnilo podmienky na to, aby mu okresný úrad vydal povolenie na otvorenie. "Neviem povedať za prevádzkovateľa, kedy splní podmienky a bude vedieť prevádzkovať kúpalisko. Keď dodrží pravidlá, tak bude môcť pokračovať," povedal šéf enviropolície.

Podľa Romana Ivana, starostu Podhájskej, ktorá je vlastníkom kúpaliska, je zatvorené v dôsledku vyšetrovania, a to môže trvať roky. „Zostane kúpalisko celý ten čas zatvorené? Ak sa potom po rokoch skonštatuje, že všetko bolo v poriadku, kto odškodní všetkých poškodených?“ pýta sa. „Vyšetrovanie sa týka minulosti. Nechceme legalizovať trestnú činnosť, ak niekto porušil zákon, nech znáša následky. My však chceme vyriešiť budúcnosť kúpaliska,“ povedal Ivan.

Starosta Podhájskej sa vyjadril aj k šíriacim sa informáciám, podľa ktorých určité skupiny majú záujem o kúpu termálneho kúpaliska. „Vzhľadom na veľmi dobré výsledky kúpaliska v predchádzajúcich rokoch sa naozaj natíska otázka, či má niekto s kúpaliskom nejaké plány,“ podotkol starosta. „Na Slovensku sa stavajú diaľnice napriek tomu, že je okolo nich množstvo žalôb a súdnych sporov. Nechápem, prečo to na jednom ministerstve ide a na druhom nie. Vyšetrovanie sa navyše týka výlučne minulosti, preto takýto postoj nahráva informáciám o tom, že niekto má záujem kúpalisko získať,“ povedal starosta.

 

Občania podpisujú petíciu

Obyvatelia obce i širokého okolia, ale aj návštevníci kúpaliska bojujú petíciou za jeho znovuotvorenie. Petícia bola spustená v pondelok (24. 5.) a pokračovať bude do konca tohto týždňa. Signatári petície žiadajú o vykonanie všetkých potrebných krokov nevyhnutných na to, aby bolo termálne kúpalisko znovu otvorené. „Množstvo rodín je existenčne závislých od znovuotvorenia Termálneho kúpaliska v Podhájskej, obzvlášť v tomto náročnom období spojenom s pandémiou,“ uvádza sa v petícii, ktorú doteraz podpísalo vyše 2000 ľudí.

Zatiaľ však stále zostáva otvorené len Wellness centra Aquamarin, kde majú návštevníci k dispozícii rekreačný, detský a turecký bazén, vírivky a sauny, otvorená je aj krytá plaváreň. Bazény s termálnou vodou zostávajú naďalej mimo prevádzky.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Henrich Mišovič
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa