Navštívili sme Taliansko: Zopár formalít navyše rozhodne stojí za to

2021-07-22 00:01:00 |   |    | 

Koronavírus COVID-19 ovplyvňuje už druhé leto. Hoci väčšina obľúbených turistických destinácií avizuje bezpečnosť, mnoho ľudí s cestou do zahraničia váha. My sme sa vybrali do Talianska a preskúmali, čo na Apeninskom polostrove v "dobe covidovej" očakávať.



 

Plán dovolenky a rezerváciu ubytovacích zariadení sme spravili približne s mesačným predstihom, teda začiatkom júna. Náš výber ovplyvnila aj možnosť bezplatného zrušenia rezervácií niekoľko dní pred príchodom, čo by sme využili v prípade zhoršenej epidemiologickej situácie. Taliansko je však zaradené medzi zelené, teda najmenej rizikové krajiny, a tak sme sa vybrali za novými zážitkami.

 

Formality pred vycestovaním

Vycestovali sme 11. júla, aj po poslednej aktualizácii (16.7.) však zostávajú podmienky pre vstup do krajiny rovnaké. Nutnosťou je digitálny COVID preukaz EÚ, ktorý si ľahko vytvoríte na tejto stránke - https://covidforms.nczisk.sk/covid-19-validate-patient-gc.php. Pri osobách nad 6 rokov musí obsahovať potvrdenie o vakcinácii (14 dní od ukončenia cyklu s vakcínou uznanou EMA), alebo o negatívnom teste (PCR alebo antigénový test nie starší 48 hodín), prípadne o prekonaní ochorenia COVID-19 (max. 180 dní od prvého pozitívneho testu).

My sme cestovali aj s deťmi a jednou osobou, ktorá bola iba týždeň po absolvovaní druhej dávky očkovania - títo všetci teda museli absolvovať test. Mobilné odberové miesta však oficiálne k 30. júnu skončili, takže sme si museli za testy zaplatiť. Ceny sú rôzne, nám sa nakoniec podarilo nájsť miesto neďaleko bydliska a za jednu osobu sme pri objednávke vopred zaplatili 9,99 eura.

Okrem potvrdenia o očkovaní, negatívnom teste alebo prekonaní ochorenia je pred vstupom do Talianska nutné vyplniť a odoslať digitálny elektronický formulár, tzv. digital Passenger Locator Form (dPLF), ktorý je k dispozícii v siedmich jazykoch (po chorvátsky, anglicky, francúzsky, nemecky, taliansky, lotyšsky a slovinsky). Dieťa môže byť zaregistrované spolu so sprevádzajúcou dospelou osobou. Vo formulári sa uvádzajú základné informácie o plánovanej ceste, telefonický kontakt a miesto pobytu v Taliansku.

Po vyhodnotení formuláru dostane cestujúci na e-mail dPLF v PDF formáte a individuálny QR kód, ktorým je oficiálne potrebné preukázať sa pri vstupe do dopravného prostriedku. Naše skúsenosti sú však také, že pri prekročení hraníc ani počas celého pobytu nám nikto žiaden z požadovaných dokumentov nekontroloval (ani vo vlaku či v benátskom hydrobuse).

Hraničná kontrola prebehla len pri vstupe na Slovensko, kde sme museli predložiť QR kód z digitálneho preukazu. Vo vytlačenej forme bol problém s jeho načítaním, aj preto naozaj odporúčame stiahnutie mobilnej aplikácie GreenPass, prípadne vašej zdravotnej poisťovne, kde budete mať potvrdenia uložené elektronickej podobe, pri ktorej už bola kontrola informácií bezproblémová a na hraniciach sme sa vďaka tomu zdržali len krátko.

Pred príchodom na Slovensko nesmiete zabudnúť ani na registráciu do systému eHranica na stránke https://korona.gov.sk/ehranica/. Ministerstvo zdravotníctva SR pripomína, že táto povinnosť sa týka aj zaočkovanej osoby. Zaregistrovať sa však dá najskôr 30 dní pred vstupom na Slovensko, preto to môžete spraviť už pred odchodom na dovolenku.

 

Rúško, odstup, ruky

V Rakúsku, cez ktoré sme prechádzali, ako aj v Taliansku je situácia s nariadeniami a ich dodržiavaním veľmi podobná tej u nás. V interiéri sú rúška či respirátory povinné a všetci ich nosia. V exteriéri si horné dýchacie cesty prekrýva približne tretina ľudí, pri bazénoch či pri mori už nikto. Odstup 1,5 metra, ktorý je spolu s častým umývaním rúk často pripomínaný na informačných tabuliach, sa však veľmi nedodržiava. V reštauračných zariadeniach sú napríklad stoly rozmiestnené ako bežne, rúška má pritom na sebe len obsluhujúci personál.

Niektoré turistické atrakcie majú regulovaný počet osôb, preto si treba vopred overiť, či nie je nutná rezervácia presného termínu. My sme ju nakoniec potrebovali len v kaplnke Scrovegniovcov v Padove, napríklad v Benátkach sa vstupenka do najznámejších pamiatok vopred zakúpiť nedá. Ak teda nemáte špeciálny turistický pas, treba si postáť v rade. Práve mesto na vode by zrejme epidemiológov vôbec nepotešilo. Možno to ovplyvnilo daždivé počasie, ktoré sem prilákalo aj turistov z prímorských letovísk, počas našej návštevy však boli námestia a ulice plné takmer ako za bežných okolností. Hydrobus, teda tunajšia alternatíva hromadnej dopravy, bol napriek regulovaniu počtu cestujúcich plný.

 

Prázdne mestečká, plné pláže

Aké je teda tohtoročné leto v Taliansku? Dalo by sa povedať, že presne také, aké si ho spravíte. Ak túžite po „la dolce vita“ bez davov turistov, vyberte sa do menších mestečiek, ktoré zívajú prázdnotou a okrem taliančiny tam cudziu reč takmer počuť. V prípade, že sa nákazy neobávate, pokojne navštívte aj vychytené destinácie, alebo sa vyberte oddychovať do prímorských stredísk. Pamiatky sú stále rovnako krásne, jedlo či káva lahodné a Taliani nič nestratili ani zo svojej pohostinnosti.

Ak vám teda nevadí trochu administratívy pred odchodom, pokojne si svoju túžbu po nezabudnuteľných zážitkoch tento rok splňte.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Dromedar / AKO

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa