V Jasnej začali stavať novú lanovku, bude stáť 15 miliónov

2021-08-19 12:00:00 |   |    | 

V lyžiarskom stredisku Jasná - Nízke Tatry spustili v stredu výstavbu novej lanovky. Spájať bude Bielu púť a Priehybu, v pláne je postaviť ju do budúcej zimy. Pôjde o 15-miestnu kabínovú lanovku známu napríklad z južnej strany Chopku. Výška investície sa vyšplhá na 15 miliónov eur.



 

"Potrebovali sme odstrániť najväčší problém v doprave lyžiarov a turistov na Priehybu z Bielej púte. Na prestupe z existujúcej štvorsedačky na Twinliner sa pravidelne tvoria zápchy, niekedy sa musí čakať aj viac ako hodinu. Preto sme hľadali najefektívnejšie riešenie s čo najmenším dosahom na životné prostredie," vysvetlil predseda predstavenstva spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR) Igor Rattaj.

Pôvodný projekt pre lanovku na Priehybu začali pripravovať ešte v roku 2009. "Bol oveľa komplikovanejší, finančne náročnejší a predovšetkým by si vyžadoval väčší zásah do prostredia kvôli potrebe novej zjazdovky pre príjazd k údolnej stanici nad Lúčkami," uviedol Čeněk Jílek z TMR. Ako dodal, od roku 2015 sa preto sústredili na prípravu minimalistickej verzie – iba lanovky a z Bielej púte, čo podľa neho znamená sedemnásobne menší zásah do lokality.

Nová kabínková lanovka začínajúca na ploche parkoviska by mala vytvoriť priame spojenie na Priehybu. Podľa spoločnosti to ocenia nielen lyžiari, ale v lete to má zjednodušiť dopravu imobilných návštevníkov a rodín s detskými kočíkmi. Lanovka bude zároveň hlavnou prepravnou líniou pre zásobovanie reštaurácií, vďaka čomu sa výrazne obmedzí pohyb ratrakov a zníži uhlíková stopa.

Dávam zároveň verejný prísľub, že v rámci kompenzácií vysadíme v Demänovskej doline dvojnásobný počet nových stromov oproti tým, ktoré z trasy lanovky odstránime. A podotýkam, že to bude výsadba nad rámec toho, čo sadíme v rámci tradičnej akcie Zelený Chopok,“ informoval Rattaj.

V horskom stredisku v stredu odštartovali aj novú tradíciu známu zo zahraničia - zjazdovka č. 1, doteraz známa ako Pretekárska, bude po novom niesť meno celkovej víťazky Svetového pohára v alpskom lyžovaní Petry Vlhovej. Tá na nej začiatkom marca vyhrala preteky Svetového pohára v obrovskom slalome.

Pomenovanie zjazdovky po výnimočných osobnostiach lyžovania je v zahraničí bežné, skvelý úspech Petry Vlhovej v uplynulej sezóne nám to celé iba uľahčil. Symbolická jednotka v stredisku tak od dnešného dňa patrí slovenskej i svetovej jednotke – našej Peti,“ hovorí s úsmevom riaditeľ strediska Jasná Jiří Trumpeš.

 „Na tejto zjazdovke sa mi vždy jazdilo super, som tu ako doma, vyhrala som tu viacero pretekov. Dúfam, že aj s mojím menom bude táto zjazdovka nielen mne, ale aj ostatným slovenským lyžiarom priať a zažijeme na nej ešte veľa úspechov,“ uzavrela Petra Vlhová.

 

Dôležité čísla a fakty o príprave novej lanovky Biela púť - Priehyba:

15 mil. Eur – výška investície

2800 os/hod – prepravná kapacita 15KLD Biela púť- Priehyba
930 m –  dĺžka lanovky Biela púť – Priehyba
250 os/hod –  súčasná kapacita výťahu Twinliner
7,57 ha –  zmenšenie plochy dotknutej výstavbou lanovky oproti pôvodnému návrhu
2,4 ha –  náhradná výsadba
1,5 hod –  čakacie doby na výťah Twinliner v špičke
1,2 ha –  plocha dotknutá výstavbou novej lanovky

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TMR
Zdroj: TASR, TMR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa