Na Gemeri na jeden deň sprístupnia vybrané gotické kostoly

2021-08-27 08:00:00 |   |    | 

Na Gemeri sa v sobotu (28. 8.) opäť otvoria brány niektorých gotických kostolov. V poradí piaty ročník podujatia Gotická cesta otvorená sa tentokrát zameria na Jelšavský okruh, v rámci ktorého môžu návštevníci nazrieť do interiérov siedmich sakrálnych pamiatok. TASR o tom za občianske združenie (OZ) Gotická cesta, ktoré je organizátorom podujatia, informovala Katarína Ondrejovičová.



Už tradične budú mať poslednú augustovú sobotu návštevníci možnosť nahliadnuť do interiérov stredovekých či mladších skvostov, slávnejších, ale aj tých menej známych. Samozrejmosťou je výklad od našich dobrovoľníkov, ktorí budú na mieste pripravení po celý deň od 10.00 do 17.00 h,“ priblížila Ondrejovičová.

V rámci podujatia budú na Gemeri sprístupnené kostoly v obciach Rákoš, Šivetice, Prihradzany, Ratková, Rybník a v obci Sása, kde na návštevníkov čaká i predstavenie hry na organ v podaní Andreja Štafuru. Centrom diania aktuálneho ročníka sa stane kostol v Kameňanoch z polovice 13. storočia. O program sa tu postará skupina Kompánia z Turca prezentujúca historické postavy dejín zo 14. storočia, ktorá prinesie i rekonštrukcie scén z lokálnych dejín.

Ku kostolom v okolí Jelšavy OZ Gotická cesta vypraví aj autobusy z Revúcej a Rožňavy, navštíviť ich je ale možné i individuálne. Vstupné do jednotlivých národných kultúrnych pamiatok je dobrovoľné a ostáva navštívenej farnosti. Podujatie Gotická cesta otvorená finančne podporili Verejno-súkromné partnerstvo Stredný Gemer a Banskobystrický samosprávny kraj.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa