Bratislava kúpi mobiliár do Lekárne u Salvatora: Kontroverznému podnikateľovi zaplatí takmer milión

2021-10-06 10:00:00 |   |    | 

Mesto Bratislava kúpi za takmer milión eur originálny pôvodný mobiliár do Lekárne u Salvatora na Panskej ulici v hlavnom meste. Ten tu bol od vzniku budovy v roku 1904 a v 90. rokoch minulého storočia bol odvezený mimo Bratislavu a skončil nakoniec u Erika Kovácsa v Novom Meste nad Váhom. Ten sa teraz s hlavným mestom dohodol na predaji mobiliáru za 990.000 eur bez DPH.



 

Erik Kovács pritom nie je na Slovensku neznámou postavou. Hoci sa v súvislosti s lekárňou Salvator prezentuje ako zberateľ s láskou k farmácii, jeho meno sa v minulosti spájalo skôr s pochybnými podnikateľskými aktivitami. Po roku 2003 čelil obžalobe z trestných činov vydierania, výtržníctva a poškodzovania veriteľa. Obvinenia z mafiánskych praktík v boji s konkurenciou súviseli s jeho sieťou lekární Cityfarma. Vo februári minulého roka portál Aktuality.sk infomoval, že Kovács bol v kontakte aj s Marianom Kočnerom, mal si s ním písať o svojej farme v Juhoafrickej republike.

Hlavné mesto zverejnilo vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie oznámenie o dobrovoľnej transparentnosti ex ante. Informuje v ňom, že mobiliár kúpi od Kovácsovej firmy Sessel Farma. Kúpu odôvodňuje magistrát tým, že chce prinavrátiť do budovy Lekárne u Salvatora, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou a minulý rok ju nadobudlo mesto zámenou do svojho výlučného vlastníctva, pôvodný mobiliár a tiež pôvodnú funkciu lekárne.

"Prioritou hlavného mesta sa stalo získať späť mobiliár lekárne, odvezený v 90.rokoch. Dom u Salvatora tvoria spolu s lekárňou celok, ktorý sa dá na základe ich pamiatkovej a spoločenskej hodnoty označiť ako ikonický objekt hlavného mesta," vysvetľuje samospráva.

Mobiliár lekárne vznikol v roku 1727, keď rehoľa jezuitov zriadila lekáreň vo svojej budove jezuitského kolégia na Kapitulskej ulici 26. Neskôr bola lekáreň presťahovaná aj s mobiliárom do Csákyho paláca na Panskej 33, teda do objektu susediaceho s dnešným domom u sv. Salvatora. "Fungovala tam cez celé 19.storočie, až kým sa jej vlastníkom nestal začiatkom 20.storočia známy bratislavský lekárnik Rudolf Adler. Lekárnik si dal postaviť v roku 1904 firmou Kittler a Gratzl hneď vedľa Csákyho paláca nájomný dom u sv. Salvatora na Panskej 35, ktorý mal parter vyčlenený pre funkciu lekárne," priblížilo mesto.

Lekáreň fungovala v tomto dome od roku 1904 nepretržite počas monarchie, Československej republiky, Slovenského štátu i počas socializmu. Jej činnosť skončila v roku 1995 pre reštitučné konanie. Mobiliár bol následne odvezený mimo Bratislavu.

Najväčšiu hodnotu lekárne podľa mesta predstavuje predovšetkým mobiliár. "Pôvodné barokové kusy (skrinky a poličky) boli doplnené lekárnikom Adlerom v roku 1904 o moderné doplnky lustre, váhu, pokladňu a svietidlá. Historickú a pamiatkovú hodnotu majú aj položky, ktoré v priestore ostali (štuková výzdoba stropu, dlažba). Z nich najvýraznejšou hodnotou disponuje figurálna výmaľba stropu s alegorickou tematikou," vysvetlila samospráva, prečo oň mala záujem.

Kúpu mobiliáru odobrili aj bratislavskí mestskí poslanci na septembrovom mestskom zastupiteľstve, a to pri schvaľovaní zmien tohtoročného mestského rozpočtu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, Mesto Bratislava / Znalecký posudok
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa