V Tatrách zahynuli traja muži: Poľský sprievodca si na výstup na Gerlachovský štít zvolil letnú trasu

2022-01-10 14:00:00 |   |    | 

Poľský sprievodca UIMLA (Union of International Mountain Leader Associations), ktorý spolu s dvoma klientmi zahynul pri výstupe vo Vysokých Tatrách, si mal podľa Horskej záchrannej služby (HZS) zvoliť na výstup na Gerlachovský štít letnú trasu.



"Podľa dostupných informácií mali ísť Batizovským žľabom, z neznámych dôvodov si však zvolili výstupovú trasu Velickou próbou. V zimnom období sa nevyužíva z dôvodu nebezpečenstva pádu pri traverzovaní strmých snehových polí a skalných platní a slabej možnosti istenia, hlavne pri viacčlennom lanovom družstve," uvádza HZS na svojej stránke.

Nezvestných Poliakov začali hľadať ešte v piatok (7. 1.) v noci, napokon ich našli mŕtvych v nedeľu (9. 1.). Informáciu o tom, že sa z avizovanej túry nevrátili, poskytla osoba, ktorá sa na výstupe mala zúčastniť taktiež. Pre nezhody a pochybnosti sa však oddelila od skupiny už na Sliezskom dome.

Operátor tiesňovej linky HZS požiadal políciu o lokalizáciu mobilných telefónov, ktorá potvrdila, že turisti sú stále v horách. Záchranári HZS prehľadali počas noci oblasť výstupových a zostupových trás Batizovského žľabu a Batizovskej doliny, magistrály smerujúcej od Batizovského plesa k Sliezskemu domu, priľahlé prístupové cesty, parkoviská a horské ubytovacie zariadenia.

Nasledujúci deň ráno pokračovali horskí a leteckí záchranári z Popradu v pátraní v Batizovskej doline a západnej stene masívu Gerlachovského štítu. Pátranie pokračovalo v oblasti Velickej doliny za pomoci vrtuľníka Letky Ministerstva vnútra SR a pomocou zariadenia na lokalizáciu mobilných telefónov poľskej horskej služby. Počas celého dňa sa Poliakov nepodarilo nájsť v žiadnej z výstupných a zostupových lokalít a v stenách Gerlachovského štítu.

"V nedeľu v ranných hodinách prebiehala pátracia činnosť opäť za pomoci vrtuľníka, zariadenia na lokalizáciu mobilných telefónov a tiež dronov. Hľadané osoby boli nájdené počas vizuálnej prehliadky pod stenou Kotlového štítu v doobedňajších hodinách, žiaľ, bez známok života," doplnila priebeh pátracej akcie HZS.

Po približne 300-metrovom páde v snehovom žľabe sa telá zastavili na snehovom kuželi v nadmorskej výške približne 2160 metrov. Skupina podľa HZS postupovala naviazaná ako lanové družstvo s rozostupmi približne sedem metrov. "Všetky osoby boli vybavené štandardným zimným horolezeckým vybavením. Sprievodca mal na nohách stúpacie železá, ktoré neboli vhodné na bezpečný postup v danom teréne a podmienkach. Môžeme sa domnievať, že došlo k pošmyknutiu a následnému pádu jedného alebo viacerých členov lanového družstva," skonštatovala HZS. Zvolená lanová technika v tomto teréne pravdepodobne neumožnila zachytiť pošmyknutie, prípadné zakopnutie a následný pád jednotlivca, ako aj celého družstva.

Horskí záchranári dodávajú, že vo Vysokých Tatrách sa počas posledného týždňa striedali frontálne systémy. Po výraznom oteplení sa prudko ochladilo, snehová pokrývka bola v nižších polohách nesúvislá a v stredných polohách bol povrch snehu tvrdý až ľadový. Na väčšine svahov stredných polôh sa vytvorila tvrdá ľadová vrstva do hrúbky niekoľkých centimetrov, na čo horskí záchranári upozorňovali vo výstrahách. "Pohyb po snehu je v takýchto podmienkach náročný na techniku, bezpečnosť a koordináciu pohybu, hlavne vo svahoch s väčším sklonom. Takéto podmienky boli sprevádzane aj v minulosti zvýšenou úrazovosťou a úmrtnosťou na horách," uzatvára HZS.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa