Najsilnejšie pasy sveta: Slovensko si polepšilo, sme v prvej desiatke!

2022-01-14 12:01:00 |   |    | 

Momentálne súvisia obmedzenia pri cestovaní predovšetkým s pandémiou COVID-19, predtým však mohol byť prekážkou pri návšteve cudziny aj váš pas. Ako sú na tom jednotlivé krajiny sveta, to už 17 rokov odhaľuje takzvaný Henley Passport Index.



 

Henley Passport Index je najuznávanejším rebríčkom „sily“ jednotlivých pasov, ktorý zohľadňuje, kam môžu obyvatelia jednotivých krajín cestovať bez víz.

Najlepšie z toho vychádza Japonsko, ktoré sa už niekoľkýkrát ocitlo na vrchole rebríčka. Tento raz sa však o víťazstvo delí so Singapurom - obyvatelia oboch krajín totiž môžu cestovať bez víz zhodne do 192 krajín sveta. Len o dve menej môžu voľne navštíviť Juhokórejčania a Nemci.

Na zdieľanej tretej priečke sa so skóre 189 nachádza Fínsko, Taliansko, Luxembursko a Španielsko, tesne nasledovaní Rakúskom, Dánskom, Francúzskom, Holandskom a Švédskom (188 krajín). Ešte o jednu krajinu menej môžu bez víz navštíviť Íri a Portugalci. Najviac štátov obsadilo zdieľanú šiestu priečku so skóre 186 (Belgicko, Nový Zéland, Nórsko, Švajčiarsko, Spojené kráľovstvo a USA).

Slovensko si oproti minulému roku prilepšilo o jednu krajinu, a tak ich v súčasnosti môžeme bez víz navštíviť 182., čo nás po boku Litvy posúva na 9. priečku. Lepšie od nás sú však na tom obyvatelia Českej republiky, Grécka a Malty (185 krajín), ale aj Maďari a Poliaci (183). Za sebou však, naopak, nechávame aj také krajiny ako Estónsko, Litva a Slovinsko (181), Monako (174) či Chorvátsko (173).

Na konci rebríčka sa podľa očakávaní znova ocitol Afganistan, ktorého obyvatelia môžu s najslabším pasom na svete cestovať bez víz len do 26 krajín. Iba o niečo lepšie sú na tom obyvatelia Iraku (28 krajín), Sýrie (29 krajín) a Pakistanu (31 krajín), ktorý si o jeden bod pohoršil. Veľmi zle sú na tom aj Jemen, Somálsko, Palestína, Nepál či Severná Kórea, ktorých obyvateľov nepocestujú bez víz ani do štyridsiatich krajín. Tesne nad nimi skončila Líbya, Kosovo, Bangladéš, Sudán, Srí Lanka a Libanon.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa