Fascinujúce VIDEO: V Tichomorí vybuchla podmorská sopka, tlaková vlna dorazila až k nám

2022-01-17 12:00:00 |   |    | 

Podmorská sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, ktorá leží približne 65 kilometrov severne od hlavného mesta Tongy Nuku'alofa, sa v sobotu prebudila s nevídanou silou. Dlhú, hlučnú erupciu sopky zachytili dramatické satelitné zábery.



 

Sopka Hunga Tonga-Hunga Ha'apai leží v oblasti ostrovného štátu Tonga v južnej časti Tichého oceánu a je známa nestálosťou a výbušnosťou. V roku 2015 napríklad vychrlila do vzduchu toľko veľkých kameňov a popola, že keď sa usadili, vznikol nový ostrov dlhý dva kilometre, široký kilometer a vysoký 100 metrov.

K erupcii došlo aj v sobotu. Trvala najmenej osem minút bola taká intenzívna, že ju počuli aj obyvatelia ostrovného štátu Fidži, vzdialenom viac ako 800 kilometrov. Sopka chrlila popol a vypúšťala horúce plyny, výbuch bol navyše tak silný, že ho zaznamenali po celom svete a vyvolal prívalovú vlnu cunami, ktorá zaplavila tichomorské pobrežia od Japonska až po Spojené štáty.

Pobrežie tonžského hlavného mesta Nuku'alofa zasiahla vlna vysoká 1,2 metra a miestni obyvatelia ušli na vyššie položené miesta. Zanechali za sebou zatopené domy, niektoré už aj poškodené, a z oblohy padali malé kamene a popol. Z paláca neďaleko pobrežia evakuovali aj tonžského kráľa Tupoua VI.

Na Novom Zélande, vzdialenom od Tongy vyše 2300 kilometrov, muselo ujsť zo severných pobrežných oblastí 120 ľudí. Zničených bolo niekoľko člnov, keď do malého prístavu narazila obrovská vlna. Obľúbenú pláž Bondi v austrálskom meste Sydney tiež nakrátko preventívne evakuovali.

V Kalifornii v meste Santa Cruz boli vodou zaliate pobrežné ulice a úrady museli prerušiť premávku. Meteorologická služba na Aljaške a Aljašské vulkanologické observatórium hlásili, že erupciu zaznamenali aj v mestách Anchorage a Fairbanks, vzdialených "6000 míľ od sopky" (okolo 9700 kilometrov).

Tlaková vlnu spôsobená 17.000 kilometrov vzdialenou podmorskou sopkou dorazila v sobotu okolo 19.15 aj nad Slovensko a na viac ako dve hodiny "rozkmitala" na meteorologických staniciach hodnoty tlaku vzduchu. Prvej tlakovej vlne tak trvalo niečo viac ako 14 hodín, aby sa z oblasti erupcie dostala až nad Slovensko.

Informoval o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti s tým, že v nedeľu nadránom zaevidoval aj príchod druhej vlny. "O necelých sedem hodín neskôr (v nedeľu ráno o 2.00 h SEČ) dorazila z opačnej strany aj druhá vlna, ktorá k nám putovala po dlhšej dráhe," dodal ústav.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP,
Video: Profimedia
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa