Zdrvujúce správy z Chorvátska: Developeri Makarskú zmenili na nepoznanie

2022-05-18 16:15:00 |   |    | 

Chorvátsko je dlhodobo najobľúbenejšou prímorskou destináciou Slovákov, predovšetkým pre divokú krásu jeho prírody. Obľúbená Makarská riviéra sa však mení pred očami a o svoje krásne pláže prichádza...



 

Chorváti sú pobúrení – Makarská riviéra sa pre nich stala symbolom bezohľadnej devastácie prírody. Ako informuje televízia HRT, v dôsledku údajne „neúmyselnej“ chyby úradníka už bolo niekoľko pláží vybagrovaných a upravených. Tam, kde je zákon prikrátky, sa do boja o záchranu prírodného dedičstva pustili zúfalí obyvatelia.

Pri tomto projekte už bolo kompletne zničených niekoľko malých prírodných pláží,“ vysvetľuje Ivana Miočević Franić z Asociácie pre udržateľný rozvoj Osejava. Bývalý majiteľ, kontroverzný podnikateľ Mate Jujnović začal podľa nej ešte začiatkom minulého roka s prácami nelegálne. „Nemal povolenie na stavebné úpravy, len na plážové ležadlá. No hotel, ktorý mal byť obklopený zeleňou, sa rozšíril tak veľmi, že mu už súčasná pláž nestačí.

Nenad Mozara dodáva, že pozemok zmenil svojho majiteľa už dva či trikrát a nikto nevie, kto ho v skutočností vlastní dnes. V každom prípade je ale jeho cieľom zničiť menšie prírodné pláže a vytvoriť jednu veľkú „megalomanskú“ pre čo najviac hotelových hostí. Na zisk povolení nie je čas. „Keď to robíte, pláž musí byť klasifikovaná ako 2a. To znamená, že ak niekto podá žiadosť, musí byť zverejnená a projekt predstavený verejnosti. Treba čakať, aby sa k nemu mohol každý vyjadriť. To neurobili,“ približuje Vladimira Mascarell z iniciatívy VEREJNÉ JE DOBRÉ.

Devastácia sa dá vidieť voľným okom. Malé pláže, ktoré príroda ako ten najlepší architekt vytvorila pred tisíckami rokov, boli za mesiac zničené. Peniaze - čo k tomu dodať,“ dodal za domácich obyvateľov Ivan Lovreta. „Toto je smrť makarských pláží v celej oblasti. Naše deti sa po nich nikdy neprejdú, nebudú skákať do vody z jednej zo skál... Neužijú si prírodnú krásu,“ uzatvára so slzami v očiach Miočević Franić.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa